Hedendaags proberen wij, mensen, onszelf minder in hokjes te plaatsen. Toch merken we dat het toch soms ook efficiënt kan zijn om dit wel te doen: het kan ervoor zorgen dat wij niet alleen onszelf, maar ook de mensen om ons heen beter leren begrijpen. Een test die hier als geen ander voor gemaakt is, is de 16Personalities-test. Wij besloten de proef op de som te nemen en dit te onderzoeken. Wat zijn de voor- en nadelen? Welke invloed kan het hebben op de werkvloer? En is het een betrouwbare test? Lees snel verder!
De 16Personalities-test
De 16Personalities-test is onder andere gebaseerd op het MBTI-model (Myers-Brigss Type Indicator). Op basis van dit model hebben zij een eigen framework ontwikkeld: het NERIS-model dat is opgebouwd uit niet vier, maar vijf lagen. De lagen zijn Energy (extravert vs. introvert), Mind (intuïtief vs. oplettend), Nature (rationeel vs. emotioneel), Tactics (plannend vs. zoekend) en Identity (assertief vs. turbulent). De test is zo ontworpen dat je een uitslag krijgt in percentages op elk van deze lagen, met daarbij een overzicht van je sterke en zwakke punten. De uitkomsten worden gepresenteerd in vier hoofdtypen: de Analisten, de Diplomaten, de Schildwachten en de Verkenners. Elk type wordt vervolgens opgedeeld in strategieën: wat is jouw manier van handelen? De uiteindelijke uitkomsten van de test. Maar wat is nu het voordeel van het afnemen van een persoonlijkheidstest op de werkvloer?

Voordelen
Wanneer je binnen de organisatie iedereen de 16Personalities-test laat doen, krijg je snel inzicht in iemands sterke en zwakke punten. Zo wordt overzichtelijk wat iemands communicatiestijl is, wat kan zorgen voor betere communicatie en dus samenwerking in het algemeen. Daarbij verkrijgen medewerkers meer zelfinzicht, wat kan leiden tot meer persoonlijke ontwikkeling en zelfsturing. Door deze inzichten kunnen leiders hun teams beter en persoonlijker aansturen. Ze weten waar iemands sterke punten liggen en hoe ze iemand in zijn of haar kracht kunnen zetten. Deze uitkomsten kunnen uiteindelijk bijdragen aan een betere loopbaanontwikkeling én effectiever talentmanagement. Maar wat staat hier tegenover?
Nadelen
Hoewel de test veel waardevolle inzichten kan geven, is het niet per se betrouwbaar. De uitslagen zijn veranderlijk: je kunt bij een herhaalde test een andere uitkomst krijgen. Dit komt doordat mensen zich blijven ontwikkelen, aanpassen aan hun omgeving en beïnvloed worden door hun stemming of huidige situatie. Daarnaast is er kritiek vanuit de psychologie op het MBTI-model: het is niet stevig onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek, wat de betrouwbaarheid en validiteit van de uitkomsten twijfelachtig maakt. Ook is het model gebaseerd op stereotyperingen waarbij mensen in hokjes worden geplaatst – iets waar we tegenwoordig juist van af willen.
De 16Personalities-test bij De Groeiclub
Om het echt goed te testen, hebben wij met alle collega’s bij De Groeiclub de test ook tweemaal gedaan, met ongeveer een maand tussen beide momenten in. Sommige teamleden kregen de tweede keer precies dezelfde uitslag en sommigen hadden juist een compleet andere uitslag. We namen uitgebreid de tijd om de uitslag van iedereen te bespreken en of we elkaar daadwerkelijk herkende in de uitkomst. We bespraken de verschillen met het eerste moment en reflecteerde op de zwakke én sterke punten. En zo kwamen bepaalde aspecten ook bij iedereen terug: meer extravert dan introvert, iets dat goed van pas komt bij ons werk.
Conclusie
De conclusie die we kunnen trekken is dat de 16Personalities-test een waardevol, laagdrempelig startpunt kan zijn om meer inzicht te krijgen in jezelf en in team. Dit kan leiden tot betere samenwerking en beter onderling begrip. De test moet echter niet worden gebruikt voor formele HR-besluiten. Bij De Groeiclub hebben wij deze test ingezet als reflectieoefening, wat ons meer inzicht gaf in elkaars sterke én zwakke punten. Nu kunnen wij nóg beter samenwerken en weten we van elkaar waar onze krachten liggen!