Agile werken? Zo doe je dat!

Agile werken – waarschijnlijk heb je er al vaker van gehoord en klinkt het vooral als een vervelende kantoorterm. Echter is het toch wel handig om jezelf er eens in te verdiepen. De wereld staat constant in verandering. Om voorbereid te zijn op verrassingen, is het essentieel om weerbaar te zijn als bedrijf. Wie weet is agile werken voor jullie de optie – hier lees je er meer over!

Wat is agile werken?

Agile staat letterlijk voor flexibel en wendbaar – en dit is wel zo handig in een constant veranderende wereld. Daarom werken steeds meer bedrijven “agile”. Agile werken is een manier van denken, werken en organiseren, waardoor je als bedrijf in staat bent om snel en flexibel in te spelen op veranderingen. Waarom is dit belangrijk? De wereld staat continue in beweging. Kijk maar naar de coronacrisis. Iedereen moest opeens thuiswerken en dit heeft veel veranderingen te weeg gebracht. Met de snel innoveren technologie zou de wereld er zomaar over vijf jaar heel anders uit kunnen zien. Wanneer jullie als bedrijf flexibel en wendbaar zijn – oftewel agile – kunnen jullie je beter aanpassen. Maar hoe werk je agile? Dit zijn de vier elementen:

Flexibele strategie

Het begint allemaal bij een purpose. Bedrijven die agile werken hebben een duidelijk beeld over waarom zij bestaan. Toch kan je met een lange termijnplan en duidelijke purpose voor verrassingen komen te staan. Dingen gaan altijd anders dan dat je van tevoren had bedacht. Werk daarom aan een “levende strategie”, een strategie waarbij de purpose helder is, maar met ruimte voor bijsturing. Experimenteer, leer en stel bij.

Multidisciplinaire teams

Bedrijven die agile werken, werken in teams in plaats van afdelingen. Deze teams zijn multidisciplinair en zonder sturing van manager. Het team kan zelf werk organiseren en verantwoordelijkheid nemen. Dit resulteert in snelle en zelfstandige teams met genoeg tijd en ruimte om te experimenteren. Een team zonder leiding? Dat klinkt misschien risicovol, maar zorgt voor makkelijk en snel werken. Wel is het belangrijk om een duidelijke werkwijze af te spreken met elkaar en een team lead aan te wijzen die iedereen kan ondersteunen.

Korte cycli

Geen eindeloze planningen en processen, maar snelle korte sprints bij agile werken. De teams werken in een vast ritme van cycli van één tot drie weken. Aan het begin van elke cyclus worden de ideeën met stakeholders besproken. Vervolgens gaat het team aan de slag en aan het einde van de cyclus wint het team feedback in, om vervolgens weer bij te sturen. Deze sprints helpen teams om in een snelle tijd iets waardevols te creëren voor de klant en dit steeds aan te passen tot het perfect is.

Visueel werken

In één oogopslag moet de voortgang van een project duidelijk zijn. Zo weet iedereen in het team wat al gedaan is en wat er nog moet gebeuren. Alle informatie over het project wordt gedeeld en zichtbaar gemaakt. Dit is handig en overzichtelijk om tot het beste resultaat te komen.

Tips bij agile werken

Hoe werk je nu succesvol met agile? Er zijn zeker dingen die je in de gaten moet houden bij agile werken. Allereerst de belangrijkste: communication is the key. In het team en met de stakeholders moet je goed en transparant communiceren. Zo weet iedereen waar die aan toe is en wat de vervolgstappen zijn. Door de snelheid van de sprints is het van belang dat iedereen open communiceert en eerlijk aangeeft als je hulp kan gebruiken. Wanneer er dingen misgaan, moet je hier als team van leren. Ook doordat je na elke sprint met stakeholders evalueert, is het belangrijk om dit te zien als leerpunt en verbetering. Werk als een team. Voor de manager kan het een lastige overgang zijn. Zorg dat je als manager je niet te veel met het proces bemoeit en het team echt aan de slag laat gaan. Houd ook hier het teamwork in de gaten. Wees ondersteunend aan het team en de klant.

Kortom

Agile werken is zeker meer dan alleen een hip woord. Flexibel en wendbaar zijn als organisatie is essentieel voor de veranderende toekomst. Wel is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe jullie dit willen vormgeven. Een goed plan en open flexibele medewerkers zijn het begin voor succesvol agile werken, een goede voorbereiding op de toekomst.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!