De evolutie van hybride werken

Met de nasleep van wereldwijde veranderingen en technologische ontwikkelingen zijn er behoorlijk wat transformaties in het traditionele kantoorleven. Vaste plekken en werkdagen hebben plaatsgemaakt voor het “nieuwe normaal” waarin hybride en flexibel werken de norm zijn geworden. Deze verschuiving heeft niet alleen de manier waarop we werken beïnvloed, maar ook de fysieke en mentale werkomgeving. Het thuiswerken, een trend die het hedendaags werken ingrijpend heeft veranderd, is duidelijk onlosmakelijk geworden van ons dagelijks leven. Wij zullen jullie meenemen in enkele voordelen en tips! Meer weten? Lees snel verder!

Nieuwe werknormen

Thuiswerken is in een sneltrein een trend geworden en momenteel niet meer weg te denken. Het coronavirus heeft dit proces versneld en heeft ertoe geleid dat hybride werken breed geaccepteerd is. Deze trend lijkt alleen maar verder door te zetten naarmate we de voordelen van een flexibeler werkschema en een betere werk-privébalans inzien. Hybride werken verbindt namelijk het beste van twee werelden: de fysieke aanwezigheid op kantoor en de vrijheid om vanuit huis te werken. Deze vorm biedt een goed evenwicht tussen collegiaal werken en individuele tijd. Het stelt medewerkers in staat om te profiteren van de creatieve en sociale aspecten van een kantooromgeving, terwijl ze tegelijkertijd ongestoord en productief kunnen werken vanuit de comfortabele setting van hun huis.

De balans tussen controle en vertrouwen

Voor sommige werkgevers is hybride werken echter lastiger te tolereren omdat ze het gevoel krijgen een stuk ‘controle’ te verliezen. Maar goed leidinggeven draait om het stellen van duidelijke doelen en het bieden van autonomie. Een goede manager weet zijn of haar werkgevers effectief aan te sturen, waar het team zich ook bevind. Ook al is hybride werken bij sommige sectoren beter toe te passen dan bij anderen, resulteert thuiswerken aanzienlijk voordelig voor zowel werkgevers als medewerkers. Gelukkige medewerkers zijn doorgaans productiever en gemotiveerder om bij te dragen aan het succes van de organisatie.

Enkele voordelen van ‘thuis’ werken

 1. Geen reistijd & tijd besparing: Veel mensen moeten met het ov, de fiets of de auto naar kantoor. Dit scheelt tijd en is bevorderend voor het verminderen van woon-werkverkeer. Door niet fysiek aanwezig te zijn op de werkplek, bespaar je tijd en energie. Dit kan de algehele stress verminderen en de productiviteit verhogen.
 2. Betere balans tussen werk en privé: Thuiswerken maakt het haalbaarder om een gezonde balans te vinden tussen je werk- en privéleven. Je houdt dan namelijk meer tijd over voor ontspanning.
 3. Overal kunnen werken: Je bent niet gebonden aan één vaste plek. Dat betekent dat je vrij bent te bewegen zowel binnenshuis als daarbuiten. Mocht je dus de ene keer zin hebben thuis te werken, de andere keer in een koffietent en de andere keer bij je neef, het kan allemaal!
 4. Minder milieuvervuiling: Doordat er minder mensen de auto pakken, is er minder verkeer. Dit zorg voor een verminderde uitstoot van CO2.
 5. Gezondheid: Thuis/hybride werken zorgt bij veel mensen voor ontspanning, zowel mentaal als fysiek. Dit is een pluspunt voor de algehele welzijn en vermindert daardoor ziekte verzuim.
 6. Bredere toegang tot én voor talenten: Talenten bevinden zich over het gehele land (en daarbuiten). Dankzij de komst van remote en hybride werken is er meer toegang voor bedrijven en nieuwtalent om samen te werken omdat afstand een steeds minder grote rol speelt.
 7. Vertrouwen: Door je medewerkers thuis te laten werken geef je ze het gevoel van vertrouwen. Dit is goed voor de werksfeer en onderlinge relatie.

Praktische tips voor succesvol thuiswerken

Om thuiswerken effectief te laten zijn, zijn er enkele praktische tips die kunnen bijdragen aan een naadloze overgang tussen thuis en op kantoor werken:

 1. Kies een prettige werkomgeving: Thuiswerken betekent niet altijd dat je vastzit aan je huis. Varieer je werkplek, zoals een gezellige koffiezaak of bibliotheek.
 2. Kleed je professioneel: Het aantrekken van werkkleding die je ook naar kantoor zou dragen, kan je helpen om in de juiste mind-set te komen en je productiviteit te verhogen.
 3. Empathie voor werkgevers: Probeer je in te leven in de positie van je werkgever en werk alsof je op kantoor bent. Dit bevordert verantwoordelijkheid en betrokkenheid.
 4. Handhaaf regelmaat: Behoud een gestructureerd schema, inclusief pauzes, zoals je zou doen op kantoor. Dit zorgt voor rust en duidelijkheid.
 5. Blijf actief: Onderbreek je werkdag met korte wandelingen of lichte lichaamsbeweging om je energie en creativiteit te stimuleren.

 

Al met al is het kantoor principe hoe wij het kennen veranderd. Hybride werken is het “nieuwe normaal” en inmiddels op veel plekken toegepast. In een tijdperk van toenemende globalisering en technologische vooruitgang heeft de cultuur van thuiswerken zijn weg gevonden naar ons dagelijks leven. Wat ooit als een trend begon, is nu een blijvende verandering in de manier waarop we werken en onze werkomgevingen vormgeven. Het hybride werken, dat een balans vindt tussen gemeenschappelijk kantoorgebruik en individuele autonomie, belooft een veelbelovende toekomst voor organisaties en medewerkers wereldwijd.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!