Eerste hulp bij flexibiliteit van vakantiedagen en feestdagen

We werken allemaal steeds meer flexibel, denk aan het zowel op kantoor werken als thuis en flexibele uren voor jouw dagritme. Tegenwoordig experimenteren ook steeds meer bedrijven met flexibele feestdagen en onbeperkte vakantiedagen. Hoe zit dat precies? Wij lichten je in!

Het nieuwe flexibele werken

De nieuwe manier van werken is flexibel werken. Steeds meer mensen vinden vrijheid en flexibiliteit belangrijk. Tijdens de coronacrisis zijn we van fulltime kantoor naar fulltime thuiswerken gegaan en de meeste bedrijven houden er nu een hybride constructie op aan. Hierbij zijn flexibele uren werken ook steeds populairder geworden. Flexibele uren zijn voor veel mensen een uitkomst vanwege kinderen, sporten of om te spits te vermijden. Werk-privé balans, vitaliteit en werkgeluk zijn steeds belangrijkere thema’s voor werkgevers en draagt bij aan de betrokkenheid van medewerkers en vermindering van stress. Hierdoor neemt ook de productiviteit van medewerkers toe. En blije medewerkers zorgen voor goede resultaten! Om medewerkers aan te trekken en te behouden, is flexibiliteit dus van belang. Maar hoe zit dat met vakantiedagen en feestdagen? Ook daar wordt steeds meer mee geëxperimenteerd, dus goed om eens onder de loep te nemen.

Vakantie nemen is belangrijk

Wanneer je fulltime werkt, is het wettelijke minimum vakantie dagen twintig per jaar. De gemiddelde fulltime werkende Nederlander krijgt vijfentwintig vakantiedagen per jaar. Uit onderzoeken blijkt dat het ook erg belangrijk is om vakantiedagen op te nemen en het liefst zo verspreid mogelijk. Vakantie nemen is goed voor je gezondheid. Het is belangrijk om geen langdurige stressperiodes te hebben. Je immuunsysteem en je lichaam zullen steeds slechter functioneren. Er blijkt zelfs dat vakantie helpt tegen hartziektes. Door genoeg rust tussendoor te nemen, krijg je weer nieuwe energie om volle focus op werk te hebben. Kortom: stress is funest voor je lichaam. Echter gaat alles natuurlijk over balans. Je moet een goede combinatie hebben van energienemers en energievreters. Dit ligt in lijn met je werk leuk vinden en er plezier uit halen. Even weg van je werk en vakantie nemen, helpt je om even afstand te kunnen nemen en alles in een nieuw perspectief te zien. Dit kunnen nieuwe inzichten zijn over het project waar je al weken tegenaan hikt, maar ook een nieuwe uitdaging. Vakantie zorgt voor nieuwe energie.

Onbeperkte vakantiedagen, goed idee?

Dan ook onbeperkte vakantiedagen bieden? Steeds meer bedrijven proberen dit uit. Netflix begon hiermee en veel bedrijven volgden. Bedrijven zien voordelen in onbeperkte vakantiedagen. Zij merken dat medewerkers een betere werk-privé balans ondervinden en het vertrouwen centraal erg wordt gewaardeerd. Soms kan het best puzzelen zijn om de vakantiedagen te verdelen. Bedrijven merken ook dat de vakantiepieken afnamen. Het is namelijk bij veel bedrijven wel verplicht om de dagen vrij te overleggen met het team en dat het dus alleen mogelijk is wanneer de drukte het toelaat. Daarbij is het een goede manier voor bijzondere voorwaarden en zo medewerkers aan te trekken. Positief resultaat voor zowel het aantrekken als het behouden van personeel en betrokken medewerkers. Toch zijn er ook negatievere uitkomsten. Medewerkers willen gelijk zijn – of het beter hebben. Het hebben van onbeperkte vakantiedagen, maakt ook dat medewerkers meer gaan vergelijken en sociale controle toeneemt. Er kan een werkcultuur ontstaan waar collega’s die minder vakantiedagen opnemen als loyaler worden gezien. Of collega’s die juist meer opnemen als lui en minder betrokken. Het is belangrijk om het daarom toch bij te houden hoeveel vakantiedagen iemand opneemt., voordat iemand het wettelijke minimale niet haalt. Denk aan het belang van vakantie. Het draait om vertrouwen en communicatie. Wanneer bij iedereen in het team goed werk afleveren en samenwerken op nummer één staat, kan het juist een goede uitkomt bieden. Je plant minder snel de vakantiedagen voor het hele jaar in, maar houdt rekening met de drukte op werk. Je vakantie is afhankelijk van je werk op orde hebben en deadlines halen. Het af hebben van je werk zorgt er weer voor dat je echt goed tot rust kan komen op vakantie.

Flexibele feestdagen

In Nederland hebben we elf officiële feestdagen. Veel mensen zijn op deze dagen vrij, of ieder geval negen hiervan. Veel mensen werken gewoon op Goede Vrijdag en hebben maar om de vijf jaar vrij met Bevrijdingsdag. Wist je dat je helemaal niet verplicht bent als werkgever om deze dagen vrij te geven? Deze officiële feestdagen, zijn geen verplichte vrije dagen, je hebt geen wettelijk recht om vrij te zijn. Toch is het wel gangbaar om vrij te geven of anders extra te compenseren. Eigenlijk best gek, want voor veel mensen is het helemaal niet meer relevant om met Pasen vrij te zijn. Wat nou als je liever elk jaar met Bevrijdingsdag vrij wil zijn in plaats van Pasen, of dat je geen Hemelvaart viert maar wel Ramadan. Deze gekozen “vrije” feestdagen zijn voor veel mensen niet meer relevant. Daarom zijn er steeds meer bedrijven met een flexibel feestdagenbeleid. Je kunt dan feestdagen ruilen met andere feestdagen. Tegenwoordig past zo’n beleid veel beter bij de tijd. Ook dit is een goede manier om medewerkers meer betrokken te maken en nieuw talent aan te trekken.

 

Kortom: voor het aantrekken en behouden van medewerkers, is het belangrijk flexibel te zijn. Veel bedrijven zijn dit al met thuiswerken en flexibele uren. Echter is er een groeiende groep die dit ook met vakantiedagen en vrije feestdagen invoert. Over het algemeen leidt het tot loyalere, uitgeruste medewerkers die zich betrokken en vertrouwd voelen.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!