Eerste hulp bij wonen en werken in het buitenland

Gaan wonen en werken in het buitenland is zowel een leuke als een uitdagende stap. Het biedt veel mogelijkheden en zorgt voor nieuwe ervaringen. Zo ook in Nederland! Maar voordat je daar als buitenlander kan werken, zijn er een aantal noodzakelijke én praktische zaken die geregeld moeten worden voor aankomst. Wij geven tips om het proces gemakkelijker te maken!

Tips

  • Check of je een visum of verblijfsvergunning nodig hebt. In sommige gevallen is het namelijk een vereiste om een verblijfsvergunning te krijgen om legaal in een land te wonen en te werken. Dit alles is afhankelijk van je nationaliteit en de duur van je verblijf. Hoe kom je hier achter? Raadpleeg dit bij de Nederlandse ambassade of het consulaat van jouw land voor specifieke informatie en procedures.
  • Om legaal in Nederland te werken is het voor enkele landen buiten de Europese Unie noodzakelijk om een werkvergunning te hebben. Ook hier zijn weer specifieke eisen en bepaalde procedures voor. Vraag om hulp aan instanties, zoals de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatie (IND).
  • Het vinden van huisvesting als buitenlander in Nederland kan soms een uitdaging zijn, vooral in de populaire steden. Een goede voorbereiding kan veel schelen! Begin op tijd met zoeken, wees geduldig en pas indien nodig af en toe je wensenlijstje aan. Gebruik online platforms die met je mee zoeken en gebruik hierbij de juiste filters. En als het juiste huis ineens op je pad komt, wees dan voorbereid op een eventuele bezichtiging. Zorg voor de juiste identificatie, inkomensbewijzen en wellicht referenties.
  • Ook het regelen van een pinpas is een belangrijk aspect. Zo kun je namelijk je salaris ontvangen, rekeningen betalen en andere geldzaken regelen. Daarvoor moet er eerst een bankrekening worden geopend bij een Nederlandse bank. De specifieke procedures en vereisten kunnen per bank verschillen. Doe dus onderzoek naar je gewenste bank en informeer vervolgens bij hun naar de benodigde documenten om een bankrekening te openen.
  • Denk ook aan zaken als het regelen en omzetten van je ziektekostenverzekering. Het is namelijk verplicht in Nederland om een ziektekostenverzekering te hebben. Hierin zijn weer verschillende gradaties, zoals een basisverzekering of een aanvullende verzekering. Verdiep je verder ook in de belastingregels en -verplichtingen in Nederland. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een belastingnummer moet aanvragen.
  • Overweeg de taal te leren van het land waar jij je gaat vestigen. Dit is goed voor je ontwikkeling en helpt bij het integratieproces. Ga op zoek naar taalinstituten die je daarbij kunnen helpen of volg cursussen.

Al met al zijn er genoeg voorbereidingen die je van te voren kunt nemen om je integratieproces een handje te helpen. Het is belangrijk om in acht te nemen dat de stappen en procedures afhankelijk zijn van de aard van het werk dat je gaat doen, je persoonlijke omstandigheden en het land van bestemming. Je kan altijd om professioneel advies vragen bij instanties die zich richten op internationale werknemers. En wellicht helpt het Nederlandse bedrijf waar jij voor gaat werken je wel met dit proces.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!