Het belang van een goede werk-privé balans

Een steeds populairder onderwerp in deze tijd is de balans tussen werk en privé. Werken wordt veeleisender en technologie zorgt ervoor dat we constant ‘aan’ staan. Beide begrippen lijken steeds meer verweven te raken in de ander. Een goed evenwicht vinden wordt daardoor steeds ingewikkelder. Waarom? Lees snel verder!

Waarom is een goede werk-privé balans belangrijk

Dé perfecte werk-privé balans is natuurlijk voor iedereen anders. Toch is het voor elk mens even belangrijk om af en toe het stukje ‘werk’ tijdens je vrije tijd compleet uit te schakelen, en natuurlijk ook andersom. Bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar Bevlogenheid en Productiviteit aan de Nyenrode Universiteit, Willem van Rhenen, zegt dat mensen minimaal één dag zonder enige vorm van werk door moeten brengen om geheel te kunnen resetten en op te kunnen laden. Een cruciale reden om evenwichtigheid te creëren tussen beide domeinen is eigenlijk simpel. Het helpt namelijk bij het verwezenlijken van gelukkige en gezonde medewerkers. Een goed werk-privé balans is daarom zowel van meerwaarde voor werknemer als voor werkgever.

Doordat we met de komst van technologie altijd bereikbaar zijn, worden de grenzen tussen werk en privé vervaagd. Om deze reden is het lastiger geworden om beide domeinen te balanceren en juist daarom wordt de kans vergroot dat beide aspecten in elkaar vermengen. Deze combinatie zorgt voor een verstoorde balans. Dit zijn enkele gevolgen:

 • Vermoeidheid en stress: Dit kan leiden tot zowel fysieke als mentale gevolgen wat weer kan leiden tot een burn-out.
 • Vermindering van productiviteit en creativiteit: Het belang van rust en ontspanning voor het bevorderen van creativiteit mag niet onderschat worden. Wanneer men voortdurend gericht is op werk, kan dit resulteren in een tekort aan nieuwe en innovatieve ideeën.
 • Carrière-impact: Een disbalans kan uiteindelijk resulteren in verminderde werkprestaties, wat op zijn beurt de mogelijkheden voor vooruitgang binnen het bedrijf en de persoonlijke groei kan beïnvloeden.
 • Eigen grenzen overschrijden: Een verstoorde balans kan erin resulteren dat de scheidslijn tussen werk en persoonlijke tijd voortdurend wordt overschreden.

Tips

 • Om werkstress te voorkomen, is het belangrijk dat je drukte afwisselt met rustmomenten.
 • Omring jezelf in verschillende werkomgevingen, wellicht zorgt dit voor nieuwe inspiratie.
 • Stel prioriteiten
 • Plan goed
 • Zeg “nee
 • Neem vakantie en pauzes
 • Schakel je telefoon af en toe uit
 • Klap je werklaptop dicht en doe hem pas weer de volgende werkdag open

 

Al met al wordt het in deze moderne wereld, waarin werk een steeds grotere rol gaat spelen en technologie ons voortdurend met elkaar verbindt, steeds lastiger een evenwicht tussen je werk- en privéleven te vinden. Een gezonde balans is essentieel voor ons welzijn, onze relaties en onze algehele levenskwaliteit. Het bereiken van een optimaal evenwicht tussen werk en privé is een doorlopend proces waarbij voortdurende aandacht vereist is, dus vergeet niet jezelf (en je telefoon) af en toe uit te schakelen! Dat werkt bevorderend voor jezelf en je omgeving.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!