Door de coronacrisis en al het thuiswerken zijn we gewend geraakt aan flexibel werken en zelf je uren indelen. Nu alles weer open is, merk je dat de meeste mensen die flexibiliteit wel willen behouden. Medewerkers vinden het belangrijk om zelf hun tijd in te kunnen delen en vrijheid te hebben in uren en dagen. We willen niet meer genoodzaakt stilstaan in de ochtendspits, maar ook nog genoeg tijd om de kinderen van school te halen. Maar hoe ga je hier als werkgever mee om? Wij geven jou tips!
Wat verstaan we onder flexibel werken?
Flexibel werken houdt in dat de medewerker vrij is om te bepalen waar, welke uren en welke dagen en weken hij of zij werkt. Veel mensen zijn afgelopen jaren gewend geraakt aan de vrijheid om je werk en tijd zelf in te richten. Nu alles weer normaal is, is dit voor veel mensen alleen maar belangrijker geworden. Bijvoorbeeld omdat je dan geen oppas hoeft te regelen, dat je wanneer het zonnig is toch even naar buiten kan en die uren later in te halen. Daarbij zijn niet alle medewerkers op dezelfde uren even productief. Sommige mensen werken liever ‘s ochtends en anderen ‘s avonds. Echter vraagt dit flexibele werken van de werkgever veel vertrouwen. Daarbij kan het lastig zijn om mensen te bereiken wanneer jij ze nodig hebt en kan het een effect hebben op de betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie. Wel is flexibel werken een van de belangrijkste eisen geworden bij medewerkers en het ziet er naar uit dat dit “het nieuwe werken” wordt. Daarom belangrijk om hierop voorbereid te zijn!
Tips voor werkgevers
Doe mee!
De eerste tip is: denk inderdaad mee met flexibel werken! De werk/privé-balans staat bij medewerkers hoog in het vaandel en wordt belangrijker gevonden dan een lease-auto, telefoon of andere secundaire voorwaarden. Tuurlijk hoef je niet iedereen helemaal los te laten en alle structuur te laten vallen, maar door mee te denken over de mogelijkheden heb je sowieso al een streepje voor op concurrenten die dit niet doen.
Betrokken medewerkers zijn key
Flexibel werken klinkt misschien eng, je hebt je medewerker namelijk minder in het zicht en je hebt vrees dat ze thuis misschien wel zitten te niksen. Maar door bij jouw bedrijf alleen maar gemotiveerde en betrokken medewerkers aan te nemen, die je goed vertrouwt, is direct toezicht niet nodig. Zorg dat je de juiste mensen aantrekt die intrinsieke motivatie hebben om te werken.
Open en transparante cultuur
Natuurlijk kan het zelfs met betrokken medewerkers nog voelen als een stap om hen vrij te laten. Een open en transparante cultuur helpt hierin. In een open en transparante cultuur heb je een goed idee van iemands taken en verantwoordelijkheden. Door middel van eerlijke gesprekken zal de medewerker het aangeven als hij of zij zich verveelt of wanneer de druk te hoog is.
Meten is weten
Bespreek in die gesprekken dan ook zeker de werkdruk van iemand. Uiteindelijk gaat het om goede resultaten en gezonde medewerkers. Vraag in de gesprekken door naar de werkdruk. Zorg dat niemand zich verveelt en te weinig te doen heeft, maar zorg ook dat medewerkers niet een té hoge druk voelen en in een burn-out terecht komen. Wanneer iemand andere uren werkt of op een andere plek, is dit lastiger te zien. Maar door naar resultaten te kijken en dit te combineren met een open en eerlijk gesprek, ben je hier beter van op de hoogte.
Afspraken en duidelijke agenda’s
Om toch nog wat structuur te kunnen behouden is het handig om duidelijke afspraken te maken. Je wil elkaar als collega’s wel blijven zien en de betrokkenheid hoog houden. Organiseer daarom genoeg activiteiten en borrels. Daarbij kan je bepaalde dagen of uren afspreken waarop medewerkers wel op kantoor aanwezig moeten zijn of ieder geval bereikbaar moeten zijn. Het werken met flexibele uren, maar twee tot vier uur als verplichte uren maken, kan helpen. Het is handig om openbare digitale agenda’s bij te houden. Waar je kan communiceren over wanneer je bereikbaar bent en bijvoorbeeld juist even sporten. Communiceer duidelijk aan je medewerkers dat dit van belang is voor de communicatie en niet om hen te controleren.
Het vergt misschien wat meer structuur in communicatie en vertrouwen, maar we kunnen er niet omheen dat flexibel werken voor veel mensen een must is – en dit aantal alleen maar zal toenemen. Wanneer jij als werkgever een open sfeer creëert met gemotiveerde medewerkers, zal het ervoor zorgen dat jouw medewerkers alleen maar productiever zullen worden. Blijf hameren op het teamgevoel en maak duidelijke afspraken. Dan komt het helemaal goed!