Wanneer je als expat in Nederland bent zijn er natuurlijk talloze nieuwe indrukken. Je hebt als het goed is je nieuwe huis gevonden en een aantal administratieve zaken geregeld, zoals pinpas en verzekeringen. Je moet je nieuwe supermarkt vinden en bekend gaan raken met overal heen fietsen. Last but not least begin je ook nog aan je nieuwe baan. Dit kan in een internationaal bedrijf zijn, maar er is ook zeker een grote kans dat je komt te werken in een Nederlands bedrijf. Hierin zul je te maken krijgen met de Nederlandse werkcultuur. In dit artikel geven we je inzicht in kenmerken van de Nederlandse werkcultuur en hoe je hier het beste mee kan omgaan. Tenslotte hebben we ook nog wat tips voor onze Dutchies zelf!
Kenmerken van de Nederlandse werkcultuur
De Nederlandse werkcultuur kan op een aantal vlakken flink verschillen van andere culturen. Hieronder een aantal belangrijke kenmerken voor Nederlandse bedrijven:
- Platte organisatiestructuur. De meeste Nederlandse bedrijven hebben over het algemeen een platte organisatiestructuur. Van hiërarchie is vaak weinig sprake. Managers en teamleiders zijn over het algemeen heel benaderbaar en hebben vaak een coachende rol in plaats van een sturende en beslissende rol. Input van medewerkers is heel belangrijk en wordt vaak ook verwacht.
- Directe communicatie. Nederlanders staan erg bekend om hun directe communicatie. Dit is iets wat zeker ook veel op de werkvloer speelt. Jouw Nederlandse collega’s zullen dus vaak benoemen wat ze opmerken en zijn geneigd om daar snel een oplossing voor te vinden. Deze directe communicatie is onderling onder collega’s, in meetings en zelfs naar het management toe.
- Korte lunches. Waar in andere landen uitgebreide en zelfs warme lunches meer gebruikelijk zijn, zie je dit in Nederland veel minder vaak. De lunchpauze duurt een half uur en werknemers nemen vaak zelf eten mee.
- Goede werk-privé balans. In Nederland heerst er voornamelijk een 9-tot-5 mentaliteit. Fulltime jobs zijn vaak 40 uur (of zelf 38 uur) en er wordt ongeveer 8 uur per dag gewerkt. De werk-privé balans is daarom stabiel en overwerken is meer een uitzondering dan de standaard. Het is niet nodig om te wachten met naar huis gaan tot de baas naar huis is.
- Informeel. De meeste Nederlandse bedrijven hebben een informele sfeer waarin ook veel privézaken besproken worden en buiten werk met elkaar wordt afgesproken. Dit kan even wennen zijn voor andere culturen en heeft voornamelijk te maken met de Nederlandse directheid en openheid.
Hoe ga je als expat hiermee om?
Bovenstaande kenmerken kunnen zorgen voor veel nieuwe indrukken. Hieronder een aantal tips over hoe je deze kenmerken het beste kunt aanpakken.
- Vraag om de hiërarchie binnen het bedrijf waar je gaat werken. Vraag aan collega’s hoe ze de manager aanspreken en welk communicatiemiddel ze daarvoor gebruiken.
- De directe communicatie kan overweldigend voelen. Besef dat je in je communicatie naar je collega’s toe ook veel directer kunt zijn, dan je misschien gewend bent. En andersom: directe communicatie vanuit je collega’s is geen aanval.
- Lunch gewoon zoals je zelf wil! Vind jij het lekker om warm te lunchen of een lekkere maaltijd mee te nemen of te bestellen. Gewoon doen! Je Nederlandse collega’s zullen je eerder nadoen of smakelijk naar je eten kijken.
- Werkt een standaard 9-tot-5 dag niet voor jou? Vraag naar de mogelijkheden tot flexibel werken. Wellicht vind je het fijner om eerder of later te beginnen. In Nederland geldt, zolang je die acht uur op een dag maar maakt is iedereen over het algemeen tevreden.
- Wanneer je niet gewend bent om heel informeel te zijn, hoef je dit ook niet te doen. Hou jij je privéleven liever iets meer voor jezelf? Dan is dat ook helemaal goed. Verbaas je je over alle informatie die je collega’s met jouw deelt? Stel een vraag erover en toon interesse. Zo voelt de ander zich gehoord en schep je ook een band.
Tips voor Dutchies!
Goede samenwerking en communicatie in een werkcultuur komt uiteraard van twee kanten. Wanneer je een nieuwe expat collega krijgt zul je zelf ook je best moeten doen om zijn of haar cultuur beter te begrijpen.
- Neem je nieuwe internationale collega mee op sleeptouw. Betrek je nieuwe collega bij je werk, maar ook bij de informele zaken zoals privégesprekken tussendoor.
- Zorg dat je nieuwe collega goed op de hoogte is van het lunchmoment. Vertel of jij en je collega’s vaak iets meenemen, samen iets bereiden, elke vrijdag een kroket halen. Zo voelt je nieuwe collega zich niet buitengesloten.
- Wees alert op je directe communicatie. Benoem misschien de eerste weken dat je als Nederlander erg direct kan zijn. Observeer je collega en ga in gesprek over wat je opvalt. Val je internationale collega niet in de rede tijdens meetings of in gesprekken. Observeer en leer van een andere communicatiestijl.
Als expat zijn er veel nieuwe indrukken en kenmerken waarmee je te maken krijgt als je gaat werken in een Nederlands bedrijf. Met name de directheid en openheid onder collega’s kan even wennen zijn. Mocht je je meer willen verdiepen in hoe verschillende culturen zich verhouden ten opzichte van elkaar. Dan raadt De Groeiclub je aan om ‘The Culture Map’ te lezen voor meer informatie. Een super handige leidraad voor het omgaan met verschillende culturen en communicatiestijlen. Waaronder de Nederlandse!