Hoe kies je de juiste persoonlijkheidstest?

Er zijn tegenwoordig allerlei manieren om meer over jezelf of over je werknemers of kandidaten te leren. Dit kan onder andere door persoonlijkheidstesten. Wij geven je een aantal belangrijke tips om deze te gebruiken en te interpreteren.

Wat is een persoonlijkheidstest en welke zijn er?

Testen op persoonlijkheid begint eigenlijk al heel erg vroeg. Op de middelbare school wordt bij jongeren al een beroepskeuzetest gedaan om ze richting te geven. Later wanneer je eenmaal een beroep hebt gekozen komen er weer tests. Deze zijn vaak gericht op je persoonlijkheid. Een persoonlijkheidstest is vaak een psychologische test die is ontworpen om persoonlijkheidstrekken te onderscheiden en uit te lichten van de proefpersoon. Twee voorbeelden van persoonlijkheidstesten zijn ‘16 Personalities’ en ‘DISC kleurentest’. 16 Personalities is een test voor professionals die aan de hand van zestig stellingen beoordeelt wat voor menstype je bent. Je kunt bijvoorbeeld een protagonist zijn, virtuoos of een architect. DISC kleurentest geeft inzicht in de persoonlijkheidsstijl gericht op gedrag en communicatie van de testpersoon. Het resultaat van deze test is weer een kleur. Zoals rood, groen, blauw of geel.

Waarom gebruiken we dit soort tests?

Persoonlijkheid is bij iedereen verschillend. Het laat zien hoe ze over bepaalde dingen denken, zullen reageren en handelen. Omdat een persoonlijkheid een redelijk stabiele factor is in het mensenleven kan het een goede factor om in acht te nemen. Het zal je bijvoorbeeld vertellen of iemand goed in teamverband zou kunnen samen werken, creatief is, of misschien zelfs wel impulsief. Als werkgever zou dat dan een indicatie kunnen zijn dat iemand wel of niet goed bij jouw bedrijfscultuur of structuur past.

Belangrijk! Complexiteit en doel van de persoonlijkheidstest

Ten eerste bestaat een persoonlijkheid uit allerlei factoren en heeft een hoop invloeden uit het verleden en de omgeving van de betreffende persoon. Probeer dat ook te behouden als hoofdzaak en probeer een persoonlijkheid niet te simpel te maken of te plat te slaan. Persoonlijkheidstesten geven een richting of een inzicht in de persoon. Het niet de definitie van iemand. Ten tweede is het als werkgever, maar ook als testpersoon is het goed om te kijken naar wat het doel is van de test. Besef goed wat het doel is als jij of de werkgever naar een persoonlijkheidstest kijkt en de waarde en betrouwbaarheid ervan. Weeg bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest niet te zwaar. Het is maar het resultaat van een test opgesteld door een specifiek medium of bedenker. De uitkomst van de test zal dus nooit de rode draad horen te zijn in de beoordeling op bijvoorbeeld een kandidaat. Het is een hulpmiddel, maar dus niet de hoofdzaak.

Of je nu ‘rood’, ‘groen’, een protagonist of een virtuoos bent. Het is allemaal een hulpmiddel om inzicht te krijgen in de zeer complexe persoonlijkheden van de mens. Dus gebruik een persoonlijkheidstest zeker om meer inzicht te krijgen of zelf wat te leren over jezelf of over je team. Maar achter het resultaat zijn er altijd nog duizenden componenten waarom jij bent wie je bent en is dat altijd veel belangrijker dan de uitslag van de test. Veel succes!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!