Kenmerken van goed leiderschap

Het leiden van een team is geen makkelijke taak. Elke werknemer krijgt in zijn carrière te maken met leiderschap. Of je nu aangestuurd wordt door je manager, steeds meer zelf het voortouw neemt als leider in een team of zelf de stap naar manager maakt. Recent was het leiderschap van een bekende Nederlands ondernemer in het nieuws: de oprichter van Bunq, Ali Niknam. In het nieuws werd geschreven over de hoge eisen en werkdruk waaronder de medewerkers van Bunq presteren. Zo moet er geantwoord worden in een bepaald format, binnen een bepaald tijd en mailen de medewerkers aan het eind van de dag een overzicht van wat ze hebben gedaan om hun doelen te bereiken. Er zijn veel meningen over de manier van werken bij Bunq, maar over één ding valt niet te twisten: Ali Niknam heeft kenmerken van goed leiderschap. Hij kan helder en goed communiceert en is een visionair. Want na klanten te hebben in ruim dertig Europese landen, is Amerika de volgende stap.

Acht kenmerken van goed leiderschap

Een goede leider werkt inspirerend voor het bedrijf en de medewerkers. De Groeiclub heeft een lijst samengesteld van de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van een goede leider. Deze kenmerken zijn handig om een goede leider te herkennen. Daarnaast als je al een leider bent, kan het je inzichten geven over wat je sterke punten zijn en waar je nog op kan ontwikkelen.

1. Een goede leider maakt anderen sterker

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een goede leider is het beter maken van anderen. Als leider is het je taak om anderen te helpen leren en doelstellingen van de ander te bereiken. Dat betekent dat je als leider elke dag en elk moment een motivatie moet vormen voor je teamleden. De ander moet zich gesterkt voelen door jouw leiderschap en vertrouwen krijgen dat je op de leider kan rekenen. Als het goed gaat én ook als het een keertje misgaat. Zo is het als leider belangrijk om kansen en leermomenten te spotten om te groeien en daar de juiste aandacht aan te besteden.

2. Effectief communiceren

Communicatie is een essentieel onderdeel om als leider je team goed te managen. Als leider kun je er het beste voor kiezen om veel te communiceren. Communiceer wat de doelen zijn en waar je als team tegenaan loopt. Onder effectief communiceren valt ook veel vragen stellen aan je team. Veel vragen naar hoe mensen ervoor staan, of ze denken dat het lukt om een deadline te halen, of ze nog behoefte hebben aan zaken of hulp. Door dit te blijven herhalen zal een medewerker er altijd aan herinnerd worden dat het goed is om zichzelf uit te spreken en dat dit het team of de persoon alleen maar verder helpt. Als leider is het ook heel belangrijk om goed te luisteren en daarna pas met advies of feedback te komen. Effectief communiceren is als leider van belang op de werkvloer – en al helemaal bij een team wat hybride werkt. Zorg dat dezelfde effectieve communicatie zich ook doorvertaald via online platformen zoals Slack of Teams.

3. Tonen van emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is het vermogen om emoties te begrijpen en ermee om te gaan. Bijvoorbeeld het zelfbewust zijn van je eigen emoties en tonen van empathie naar anderen. Een leider is iemand die inspireert en begeleid in plaats van stuurt. Heel belangrijk dus om te zorgen dat je teamleden zich op hun gemak voelen. Het tonen van emotionele intelligentie naar teamleden doe je door rekening te houden met hun gevoel, te onderzoeken hoe jouw woorden en daden de ander beïnvloeden en door ruimte te geven aan de ander om te uiten hoe ze zich over een situatie voelen. Met een eenvoudige “Hoe gaat het vandaag met je?” kom je al een heel eind!

4. Probleemoplossend vermogen

Als leider ben je uiteindelijk de persoon waar je teamleden naartoe komen als er problemen zijn. Nu ben je als leider nog steeds een mens, dus niet alle problemen kun je oplossen. Maar je moet wel een groot probleemoplossend vermogen hebben. Het is jouw taak om met strategisch advies te komen voor alles wat zich voordoet. Probleemoplossend vermogen toon je door advies te geven op basis van gegevens of eerdere ervaringen, de juiste vragen te stellen om de medewerker zelf inzicht te geven en een actieve luisteraar te zijn om helderheid te krijgen.

5. Respect

Respect is iets wat iedereen moet krijgen. Of je nu al twintig jaar in het vak zit of pas twee jaar. Door een sfeer van respect te creëren zul je ook wederzijds respect tot stand brengen in de teamdynamiek. Iedereen met respect te behandelen doe je door iedereen als gelijkwaardig te zien, ongeacht hun positie. Je doet dit ook door te luisteren naar andere perspectieven en erkenning te geven hieraan. Een dosis positiviteit kan je ook al veel brengen.

6. Prioriteit geven van persoonlijke ontwikkeling

Als leider is het belangrijk om zelf open te blijven staan en prioriteit te geven aan persoonlijke ontwikkeling. De wereld om ons heen veranderd continu en het is belangrijk om als leider open te blijven staan voor ontwikkeling. Met name voor de lange termijn. Je kunt op de hoogte blijven van persoonlijke ontwikkeling door regelmatig conferenties bij te wonen over de industrie, cursussen te volgen en te waarnemen wat er op andere afdelingen gebeurd of andere bedrijven in dezelfde branche. Hierdoor zul je als leider nieuwe ideeën opdoen en deze eventueel ook kunnen implementeren voor je eigen team.

7. Werk delegeren

Een goede leider weet dat door het delegeren van werk je de vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel van het team kan vergroten. Het delegeren van werk is ook een teken van vertrouwen en support medewerkers op een positieve manier aan om een taak goed te volbrengen. Het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van wat voor soort werk teamleden gedelegeerd willen krijgen. Vervolgens is het ook belangrijk om bij het delegeren een goede briefing en feedback te geven waar het om gaat en wat het eindresultaat moet zijn. Wanneer je werk delegeert is het ook belangrijk om in te zien dat er fouten gemaakt mogen worden. Dit kunnen immers een van de belangrijkste leermomenten zijn voor jouw teamleden.

8. Visionair

Een visionair is een brede term, maar is een belangrijke eigenschap voor een goede leider. Een visionair kenmerkt zich aan een grote passie voor wat er gedaan moet worden en het eindresultaat al helder heeft voordat er nog maar iets op papier staat. Hoewel niet iedereen een visionair is, kun je als leider wel een aantal eigenschappen adopteren van een visionair. Het gaat hierom het visualiseren van de toekomst voor je teamleden. Dit doe je door doelen op te stellen wat jij en je team dit jaar gaan bereiken. Daarnaast door met het team te brainstormen en ideeën van elkaar te verbinden. Je doet dit ook door andere te motiveren om hun denken uit te dagen en eens groter te denken dan ze misschien gewend zijn.

 

Kortom: door de eigenschappen van een goede leider te herkennen en aan te scherpen zul je met een team tot succes en een fijne werksfeer komen. Het hebben van een goede leider is een belangrijk onderdeel van het welzijn van werknemers en verlaagt het verloop binnen de organisatie. Uiteindelijk is elke leider uniek en zul je met behulp van de bovenstaande kenmerken kunnen groeien tot de leider die je graag wilt zijn voor je team. Succes

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!