Maak de werkvloer zowel introvert als extravert proof

Het kantoorleven is veelal ingericht op extraverte mensen – terwijl een derde tot de helft van de mensen introvert is. Grote open kantoorruimtes, van kinds af aan moeten presenteren, meetings waar de hardste schreeuwer aan het woord blijft. Op de werkvloer – en als manager – is het soms lastig om hiermee om te gaan. Introverten kunnen een grote bijdrage leveren op de werkvloer. Maar wat kun je doen om zowel introverten als extraverten in je team te laten floreren? Je leest het hier!

Definities

Introvert en extravert kwam onder de aandacht door psychiater Carl Jung. Volgens hem legt een introvert de nadruk op innerlijke belevingen en een extravert meer op de buitenwereld. Een introvert moet opladen van sociaal contact, waarbij een extravert juist oplaadt van sociaal contact. Nu is het natuurlijk niet zo dat een introvert bij een feestje zielig alleen in de hoek staat en een extravert met schreeuwend staat de dansen en kletsen – zo zwart wit is het niet. Introversie en extraversie is een spectrum. Enkel een klein percentage is volledig introvert of extravert. De meeste mensen zijn ambivert: zij hebben zowel introverte als extraverte eigenschappen. Vaak neigen mensen naar een van de kanten. Zo kan iemand wel energie krijgen van sociaal contact, maar niet graag in het middelpunt staan. Introverten zijn niet perse verlegen of rustig. Ze worden snel afgeleid en/of moe van externe prikkels. Introverte mensen hebben een voorkeur om dingen alleen te doen. Daarentegen hebben extraverte mensen externe prikkels nodig. Zij hebben mensen nodig om ideeën uit te wisselen of luisteren muziek als stimulerende prikkel.

Introverten, extraverten en ambiverten op de werkvloer

Rond de 68% van de mensen is ambivert, zij hebben zowel introverte als extraverte kanten. De overige 32% is echt een introvert of extravert. Toch is het werkleven veelal ingericht op extraverten en voor de meeste mensen niet optimaal. Hierdoor worden er veel kansen onbenut. Introverten nemen meer tijd om tot een beslissing te komen. Ze zijn over het algemeen meer doordacht, bekijken een punt vanuit andere hoeken. Wanneer introverten in een prikkelarme ruimte zitten, zijn ze creatiever en hebben zij volledige focus op kwaliteit. Ook is uit onderzoek gebleken dat introverte leiders betere leiders zijn, omdat zij meer ruimte overlaten aan het team om hun eigen ideeën te ontwikkelen. Over het algemeen kunnen introverten beter luisteren, weten wat de drijfveren zijn van medewerkers. Kortom: iedereen werkt beter op een andere manier. Hoe richt je de werkvloer in dat zowel de extraverten als de introverten en de ambiverten het beste presteren?

Zo creëer je een ambiverte werkvloer!

De eerste stap is erkennen dat mensen anders werken en hier rekening mee houden. Denk mee in oplossingen om voor iedereen een fijne werkplek te creëren. Flexibel zijn in uren of met thuiswerken.

Zorg dat er voor iedereen een goed plekje is

Richt het kantoor zo in, dat er voor iedereen een goede plek is om optimaal te kunnen werken. Voor mensen die snel zijn afgeleid is het belangrijk dat zij zich kunnen terug trekken in een stilteruimte of aparte hokjes. Zorg daarbij ook voor aparte brainstormhokjes en genoeg plek voor mensen die willen sparren. Plekken in de buurt van het koffiezetapparaat en juist ver er vanaf. Faciliteer koptelefoons voor medewerkers die graag muziek luisteren, of gebruik willen maken van noise cancelling.

Geplande contactmomenten

Meetings zijn nodig, maar richt deze anders in. Zorg voor een goede balans tussen meetings en rustig zelf kunnen werken. Plan deze meetings duidelijk in, zodat iedereen tijd heeft om zich voor te bereiden. Geef tijdens de meeting iedereen het woord en wees hierin geduldig en luister goed naar elkaar. Vaak hebben introverten een goede focus en kunnen de vergadering goed leiden. Hierdoor hebben extraverten weer de ruimte om met ideeën te komen. Wanneer een introvert iets moet presenteren, kan diegene dat misschien samen doen of op een andere manier.

Maak het bespreekbaar

Essentieel is een open cultuur. Maak bij elkaar bespreekbaar wat je fijn vindt qua werken. Wanneer medewerkers van elkaar weten waar ze behoefte aan hebben, kunnen zij elkaar helpen. Ze zullen elkaar minder snel storen en beter rekening houden met elkaar. Sluit compromissen als dit nodig is en sta open voor feedback.

Kortom: de werkvloer is veelal ingericht op extraverten, terwijl dit maar een klein percentage is. Probeer iedereen tegemoet te komen en te kijken hoe zij optimaal kunnen werken. Wees flexibel en faciliteer allerlei goede werkplekken – met en zonder prikkels.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!