Ben jij ook weleens benieuwd hoe de dag van een collega eruitziet? Of mis je uitdaging in je baan, maar wil je niet weg bij het bedrijf? Denk eens aan job rotation. Zo geef je medewerkers weer een motivatieboost en versterk je de samenwerkingen. Wat job rotation precies is, wat de voordelen zijn en hoe je dit inzet? Lees snel verder!
Wat is job rotation?
Job rotation (of lekker op z’n Nederlands: taakroulatie) is een techniek waarbij medewerkers van taken wisselen of zelfs van afdeling of functie. Hiermee geef je medewerkers de kans om nieuwe taken te leren en nieuwe uitdagingen te ervaring. Daarbij zorgt het voor betere kennis over hoe het gaat in de gehele organisatie. Job rotation kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Je kunt dit aanbieden, maar de keuze om dit ook echt te doen bij de medewerker zelf laten. Of je kunt iedereen verplichten om te wisselen van taken. Je kunt verschillende taken rouleren, of een hele functie. Kijk naar wat er goed past bij de ambitie van medewerkers en het bedrijf.
Voordelen van job rotation
Job rotation klinkt misschien als gewoon een leuk ‘kijkje in de keuken’, maar het heeft daadwerkelijk ook verschillende voordelen.
- Verbeteren van samenwerkingen tussen collega’s en afdelingen: vaak brengt het je verder wanneer je iets vanuit een ander perspectief ziet. Door te wisselen van afdeling, zien medewerkers een andere afdeling – met bijbehorende taken, kansen en uitdagingen – anders, waardoor processen verbetert kunnen worden. Kennis wordt uitgewisseld. Misschien lopen zij tegen dezelfde problemen aan, of vinden juist een manier om een probleem op te lossen. Daarbij zorgt dit voor meer respect en onderlinge verbondenheid. Medewerkers zien beter het grotere geheel. Geen eilandjescultuur zonder onderlinge communicatie tussen afdelingen. Ook de managers weten beter wat medewerkers doen en hoe zij denken.
- Een frisse blik: door medewerkers weg te halen uit de vertrouwde taken en afdeling, zal dit zorgen voor meer vernieuwing en verbreding. Door mensen met een verschillende achtergrond samen te brengen, krijgen medewerkers nieuwe ideeën en oplossingen.
- Ontdekken van talenten: met behulp van job rotation kunnen medewerkers nieuwe talenten ontdekken. Medewerkers leren een heleboel nieuwe vaardigheden, wat maakt dat ze zich ontwikkelen als duizendpoot of hun nieuwe uitdaging intern vinden. Hoe handig is het als medewerkers verschillende functies kunnen beoefenen? Medewerkers die multi-inzetbaar zijn, maken de organisatie wendbaarder en flexibeler. Misschien zie je zelf bij een medewerker een onontdekt talent, waar de organisatie net naar op zoek is.
- Verhogen van motivatie: wanneer medewerkers de uitdaging missen in hun huidige werk, kun je job rotation inzetten om nieuwe prikkels te stimuleren. Een nieuwe omgeving met nieuwe taken en verantwoordelijkheden zorgen voor een motivatieboost. Een hogere motivatie resulteert in het behouden van medewerkers en gaat verloop tegen. Door mee te denken in echt nieuwe uitdagingen, voelen medewerkers zich gehoord en versterk je de binding met het bedrijf.
Hoe zet je job rotation in?
Allemaal voordelen dus, maar hoe zet je job rotation in? Willen sommige mensen niet juist lekker op hun plek blijven zitten? Vaak wel inderdaad. Echter maakt dit het juist een goed plan om job rotation aan te bieden. Wanneer iedereen constant wil wisselen, mis je de structuur en wordt het een zooitje. Door job rotation niet te verplichten, maar te stimuleren of als oplossing te bieden, ontstaat er een goede mix van medewerkers die zich willen verbreden en juist willen specialiseren. Ook zullen medewerkers vanuit een eigen motivatie, in plaats van omdat het ‘moet’, meer halen uit de job rotation. Daarbij is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben met richtlijnen. Zo weten medewerkers wat er van hen verwacht wordt, hoe lang het duurt en welke taken er precies worden overgenomen. Medewerkers moeten natuurlijk wel geschikt zijn voor de andere baan, niet bij elke functie of ruil is het mogelijk om te wisselen. Ten slotte is goede begeleiding en evaluatie essentieel. Behoud goede begeleiding en coördinatie zodat alles goed wordt uitgevoerd. Verzorg daarbij verschillende gesprekken om te evalueren hoe het gaat en eventuele uitdagingen.
Kortom: met job rotation wisselen medewerkers van taken of functie. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee als een betere samenwerking tussen collega’s en afdelingen, nieuwe inzichten en een frisse blik, ontdekken van talenten en nieuwe motivatie, waarbij je medewerkers bindt aan de organisatie. Denk wel goed na over hoe je job rotation inzet, zodat het ook echt deze voordelen met zich meebrengt. Succes!