Soorten leiders en hun skills

Er zijn verschillende type leiders: van sturende leiders, tot coaches en ondersteunende managers. En ieder soort leider is onmisbaar; afhankelijk van het soort bedrijf en de samenstelling van een team. Om erachter te komen welke leider het beste bij jou past, zetten wij alle soorten leiders én hun skills op een rijtje!

Soorten leiders

Hoewel er verschillende soorten leiders zijn, is geen type beter of slechter dan de ander. Welke soort leider beter bij jou past, hangt volledig af van de manier waarop jij graag werkt. Werk je bijvoorbeeld het liefst zelfstandig, of vind je het fijn om wat meer begeleiding te krijgen? Kaart dit voor jezelf af en ga dan het onderstaande rijtje eens na. Zo kom je erachter naar welke leider jij op zoek moet!

Sturende leider

Een leider met een sturende stijl geeft duidelijke instructies aan de medewerkers en houdt toezicht op de vervulling van alle taken. Deze manager bepaalt hoe het werk precies wordt uitgevoerd en laat zich niet beïnvloeden door zijn medewerkers. Een term die hier ook vaak voor gebruikt wordt is ‘micromanagement’. Het werk wordt in bepaalde mate bewust gecontroleerd zodat er niets mis kan gaan. Deze stijl is dus vooral sturend en weinig ondersteunend en kan worden toegepast bij startende medewerkers die nog niet zoveel competenties hebben, maar wel enthousiast zijn. Gebruik je deze manier van leidinggeven echter op medewerkers die er al jaren zitten, dan kan dit juist een gebrek aan vertrouwen uitstralen.

De coach

Een coach is vergelijkbaar met een sturende leidinggevende. Het verschil bij een coach is echter dat een coach ook uitleg geeft over waarom hij of zij bepaalde besluiten neemt: iets wat een sturend persoon niet snel zal doen. Ook vraagt een coach sneller om feedback en stimuleert hij of zij de medewerkers. Heb je een coachende manager? Dan heb je veel meer invloed op het werkproces!

Ondersteunde leider

Wanneer managers hun werknemers steunen, maken ze het werk iets dragelijker. Daarnaast geven dit soort leidinggevenden hun medewerkers veel meer verantwoordelijkheid om mee te beslissen over bepaalde besluiten. Deze stijl kan worden toegepast wanneer werknemers minder zelfvertrouwen hebben bijvoorbeeld. Een ondersteunde leider zorgt voor de motivatie die een persoon op dat moment nodig heeft!

Delegerende leider

Een delegerende leider laat de verantwoordelijkheid volledig bij zijn medewerkers. De medewerkers mogen zelf besluiten nemen en ook bepalen hoe ze bepaalde taken uitvoeren. Ook mogelijke problemen moeten in dit geval door het team opgelost worden. Deze manier van leidinggeven komt voornamelijk voor bij bedrijven waaraan medewerkers al voor een langere tijd verbonden zijn en de betrokkenheid hoog is.

Leidinggevende skills

Iedere leidinggevende heeft een andere skills. Zo is de een beter in het uitdelen van taken en het maken van een duidelijke planning en is de ander beter in het ondersteunen van zijn team met bepaalde zaken. Wil je zelf een leider worden? Dan zijn de volgende zes skills belangrijk om onder de knie te krijgen, namelijk: besluitvaardigheid, integriteit, het opbouwen/onderhouden van een relatie, probleemoplossend vermogen, onafhankelijkheid en lesgeven.

 

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!