Tijd voor iets nieuws? Zo neem jij goed ontslag

Of je nu niet goed op je plek zat, toe bent aan iets anders of je droombaan tegen bent gekomen – het is altijd lastig om ontslag te nemen. Misschien heb je al een nieuwe baan en ben je helemaal enthousiast om daarmee aan de slag te gaan, toch is het belangrijk om eerst alles goed af te sluiten. Maar hoe pak je dit aan? Wij geven tips!

Vertel het als eerste en gelijk aan je manager

Het kan misschien verleidelijk zijn om eerst je goede collega’s te vertellen over je nieuwe baan of dat je op zoek bent naar iets anders, maar vertel het eerst aan je manager. Het best is om dit persoonlijk te doen. Vraag aan je manager of hij of zij een momentje voor je heeft. Doe dit zo snel mogelijk, om het jezelf makkelijk te maken. Wanneer je een schriftelijk akkoord hebt op je nieuwe baan, gelijk de volgende dag bijvoorbeeld.

Zorg dat je een duidelijk beeld hebt waarom je weggaat

Vertel eerlijk en duidelijk waarom je weggaat – draai er niet omheen. Zorg dat je dit van tevoren voor jezelf duidelijk hebt. Misschien is het tijd voor de volgende stap, wil je een andere richting op of kwam er een goede kans voorbij. Houd de reden voor het grootste deel bij jezelf. Ook wanneer het wel aan de bedrijfscultuur ligt, kun je dit op verschillende manier verwoorden – kies hierbij voor de positieve versie. Geef alleen de reden en eventuele feedback waar het bedrijf of de manager iets aan heeft. Vergeet niet dat je waarschijnlijk niet de eerste medewerker bent die ooit ontslag heeft genomen. Natuurlijk is het spannend en als het goed is, baalt je manager er waarschijnlijk van, maar uiteindelijk willen zij ook het beste voor je.

Bedank je manager

Het is belangrijk om het goed af te sluiten. Wees daarom dankbaar. Zorg dat je ook dit van tevoren goed voorbereid. Ga na welke kansen je hebt gekregen, wat je allemaal hebt geleerd en welke leuke momenten je dankbaar voor bent. Je moet immers vaak nog een periode overbruggen tot je echte vertrek. De tijd bij dit bedrijf goed afsluiten is niet alleen fijn voor dit moment, maar ook voor de toekomst: je weet nooit of jullie elke nog zien of iets voor elkaar kunnen betekenen.

Blijf proactief tot het daadwerkelijke vertrek

Bespreek samen met je manager hoe jullie het aan de collega’s willen vertellen en welke stappen er nodig zijn om alles goed af te sluiten. Het zal een gekke periode zijn, waarbij je misschien vooral graag aan je nieuwe avontuur wil beginnen, maar blijf professioneel en sluit alles goed af. Zorg voor een goede overdracht van klanten. Zwak niet af in de kwaliteit van je werk. Maak losse eindjes af en bereid de vervanger of collega’s voor. Misschien kun je helpen in het vinden van een vervanger of diegene alvast inwerken. Laat zien dat je professioneel bent.

Kortom: ontslag nemen kan lastig zijn – voor beide partijen. Maar weet dat het een normale gang van zaken is. Zorg dat je van tevoren weet waarom je vertrekt, breng dit positief, wees dankbaar en blijf je best doen tot de daadwerkelijke laatste dag. Succes!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!