Tips voor meer zelfvertrouwen op de werkvloer

Het kan soms lijken alsof iedereen altijd in zijn of haar kracht staat en vol zelfvertrouwen is. In realiteit is dat vaak helemaal niet het geval. Iedereen heeft wel eens een off-day of gaat door een periode dat misschien door invloeden van buitenaf zorgt voor een wat lager zelfvertrouwen. Ondanks deze periodes gaat het normale leven wel gewoon door en zul je naar je werk moeten, je afspraken en telefoontjes moeten doen. Wij geven je drie tips voor meer zelfvertrouwen op de werkvloer.

1. Visualiseer

Wanneer je een dag begint en niet goed in je zelfvertrouwen zit is het een handig om die dag jezelf haalbare doelen te stellen. Door deze doelen op te schrijven of in je takenlijst te zetten creëer je ook meer overzicht en al meteen iets meer rust. Deze doelen hoeven niet perse werkgerelateerd te zijn. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel dat je op z’n minst een gesprekje aanknoopt met een collega of even een wandeling maakt in de middag. Je kan hier weer een stap bovenop doen door echt in je gedachte te visualiseren dat je gedurende dag je doelen behaald en een positieve dag gaat hebben. Dit is volgens de uitspraak van Albert Einstein: “Your imagination is your preview of life’s coming attractions.” Oftewel visualiseren dat je daadwerkelijk succes behaald, of een presentatie voor je hele team met succes houdt, zorgt voor een groei in zelfvertrouwen.

Benoem vervolgens aan het eind van de dag de doelen die je hebt gehaald en maak jezelf hier bewust van. Wees trots op jezelf dat je jouw doelen hebt gehaald en je kan met een meer tevreden gevoel de dag afsluiten wat weer een goede motivatie wordt voor de dag erna.

2. Durf fouten te maken

Wees niet bang om fouten te maken. Tegenwoordig is alles om ons heen heel maakbaar en hebben de meeste mensen last van een maakbaarheidsideaal. We leggen onszelf de gedachte op dat alles perfect moet zijn en dat veel dingen in één keer goed moeten gaan. Meer ownership op jouw eigen zelfvertrouwen leer je uiteindelijk juist met vallen en opstaan. Daarin groeien is dus absoluut geen lineaire lijn.

Durf ook jezelf uit te spreken als het niet goed gaat of als je denkt een fout gemaakt te hebben: door te bespreken en te sparren met je collega’s zul je erachter komen dat jij echt niet de enige bent die een situatie meemaakt of ergens mee zit. Zo haal je voor jezelf de druk van de ketel en kunnen jouw collega’s zullen je zelfs helpen met advies. Het delen helpt je om je letterlijk opgeluchter te voelen en zelfvertrouwen te vergroten.

3. Dress to impress

Kleding is onderdeel van je identiteit en kan een goed hulpmiddel zijn om je zelfvertrouwen een boost te geven. Je identiteit ontwikkelt zich met de jaren en het is heel normaal dat je kledingstijl met je meegroeit. Je hoeft absoluut geen totaal andere kledingkeuze te maken om je zelfvertrouwen een boost te geven (dit zou juist averechts werken, omdat het dan helemaal niet bij je past). Maar met een paar trucs kun je je kleding inzetten om je zelfvertrouwen te vergroten voor bijvoorbeeld een belangrijke presentatie op werk. Je kunt letten op drie onderwerpen: kleur, materiaal en vorm. Mocht een van de drie jou al meer zelfvertrouwen geven dat is dat natuurlijk ook helemaal goed. Kleur kan een heel sterk middel zijn om de toon te zetten voor jouw zelfvertrouwen en de uitstraling naar anderen toe. Niets voor niets is kleur wat onder andere marketing en branding specialisten dagelijks bezighoudt. Nu hoef je natuurlijk niet in een volledig rode outfit voor de dag to komen. Maar kies bijvoorbeeld jouw favoriete kleur in de vorm van een top of overhemd, of bijvoorbeeld een blauwe of paarse kleur die goed combineert met grijs of zwart.

Het materiaal van jouw kleding is ook een manier om zelfvertrouwen te vergroten en je uitstraling te boosten. Denk bijvoorbeeld na over het dragen van een zachte en harige trui versus een katoenen overhemd. Materiaal van het kledingstuk heeft ook invloed op de vorm. Door bijvoorbeeld een jasje te dragen met een schoudervulling presenteer je jezelf letterlijk als meer aanwezig en daadkrachtiger in de ruimte dan bij het dragen van losse kleding die om je heen valt.

 

Wees vooral niet te streng voor jezelf, want zelfvertrouwen is natuurlijk geen constant begrip. Mocht je een van de tips helpen dan is dat mooi meegenomen. You can do it!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!