Zo blijf je de hele werkdag gefocust!

Terwijl je do-lijst bijna ontploft, ben jij bezig met honderden andere dingen. Is het niet die gezellige collega waarmee je uren kunt kletsen, dan is het wel de afwas van gister die je nog moet doen wanneer je vanuit huis werkt. Er ligt altijd wel iets op de loer om je uit je concentratie te halen. Toch willen we ons natuurlijk het liefst de hele dag focussen. Maar hoe doe je dat? Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje waardoor jij je nog maar op één ding focust: je to do-lijst!

1. Ruim je bureau op

Ligt je bureau vol met opgefrommelde papiertjes, broodkruimels, oude theezakjes en allerlei snoertjes? Dan is het allereerst zaak om dit zo snel mogelijk aan kant te maken. Je kunt geen rustige, geordende, overzichtelijke werkdag hebben als je werkplek het tegenovergestelde van dat is. Leg alleen op je bureau wat je écht de hele dag nodig hebt. Stop andere zaken, zoals agenda’s en notitieboekjes desnoods even in een tas die je bij de hand kunt houden. Haal een doekje over je bureau, maak je laptop goed schoon en zorg dat er geen overbodige snoertjes op tafel liggen. Zo houd je niet alleen je tafel, maar ook je hoofd rustig en zul je je gedurende de dag veel beter kunnen concentreren! Let maar op.

2. Maak een dagplanning

Eén van de meest voorkomende redenen dat we ons niet de hele dag kunnen focussen, is dat we geen plan hebben voor de dag. Zonder structuur is het makkelijk om het overzicht te verliezen en kunnen heel wat zaken aan je neus voorbij vliegen. Maak een duidelijke planning voor jezelf. Zo kun je bijvoorbeeld ieder uur inplannen en dit als leidraad gebruiken gedurende de dag. Of je je daadwerkelijk aan ieder uur van je planning houdt is niet belangrijk, het geeft automatisch structuur aan je dag en dat is wat je nodig hebt.

3. Get in ’the flow’

We zitten allemaal anders in elkaar en dus is er geen ‘perfecte’ manier om je werkdag in te richten. De een werkt beter door zich drie uur lang op één ding te focussen, terwijl de ander het juist fijn vindt om tussen de taken door even een kleine pauze te nemen. Ga voor jezelf na wat voor jou het beste werkt. Test het eens een paar dagen uit. Zo kun je op maandag proberen je focus ergens lang bij te houden, en kun je op dinsdag een totaal andere manier van werken uitproberen. Op deze manier kom je er achter wat bij jou past en daar zul je lange tijd profijt van hebben.

4. Stop met uitstellen

Taken uitstellen: we maken er ons allemaal wel eens schuldig aan. Maar effectief is het zeker niet. Soms is het gewoon nodig om jezelf streng toe te spreken. Echter kun je niet eens altijd door hebben dat je iets aan het uitstellen bent. De eerste stap is het herkennen van je uitstelgedrag. De tweede stap is de taak gewoon uitvoeren! Achteraf zul je trots op jezelf zijn. Vaak voelt uitstellen lekker, maar zorgt het voor lange termijn ook voor een schuldgevoel. En als je meerdere taken uitstelt, dan wordt de stapel steeds groter en groter. En dat wil je voorkomen.

Werkdag

5. Stap voor stap

Heb je toch een aantal zaken voor je uitgeschoven? Of ben je net terug van je relaxte vakantie, maar is je todo-lijst inmiddels torenhoog? Bekijk je taken dan stap voor stap. Het is handig om na je dagplanning een lijstje te makken met alle taken die je moet doen en deze vervolgens op volgorde te zetten van belangrijk, naar minder belangrijk. Bekijk hoeveel tijd ze ongeveer kosten en begin dan rustig met de eerst taak. Pas als deze taak af is, begin je met de volgende. Misschien voelt dit in het begin alsof je zo langzamer werkt, maar uiteindelijk zul je merken dat dit een effectievere manier van werken is en je meer voor elkaar krijgt.

6. Leg je telefoon weg

Je telefoon is misschien je beste vriend, maar tijdens je werkdag kun je het als vijand beschouwen. Gebruik je telefoon tijdens je werk alleen voor werk-relateerde zaken. Het is misschien verleidelijk om te kijken of je nog meldingen je hebt, je persoonlijke mail te checken en alle socialmediakanalen te refreshen, maar dit haalt je weer volledig uit je focus. Laat je persoonlijke kwesties en socialmedia dus voor wat het is en concentreer je echt op je werk.

7. Ruim je inbox op

Is jouw inbox iedere dag weer gevuld met allerlei mailtjes? Dan is het tijd om dit uit te zoeken. Maak verschillende mappen en zet de mails die je wil bewaren in de juiste mappen. Bestaat de helft van jouw inbox uit reclame? Dan is het handig om je van alle maillijsten af te melden. Hier ben je misschien even mee bezig, maar dan ben je voor eens en voor altijd van die vervelende reclameberichten af. Tip: let er dan wel op dat je je ook in de toekomst niet meer voor dit soort mails inschrijft.

8. Train je brein voor betere focus

Er zijn talloze apps waarmee je jouw hersenen kunt trainen voor meer focus. Deze apps zijn zo ontworpen dat ze je daadwerkelijk kunnen helpen om je beter te focussen. Een aantal populaire apps die je hierbij kunnen helpen zijn: Concentrate, Headspace en Brain.fm, Plantie en Focus Keeper. De opdrachten bij deze app zullen variëren van geheugen- en concentratiespelletjes, tot meditatieoefeningen. Je concentratie is als een spier die je kunt blijven trainen. Hoe meer je oefent, hoe beter je zult kunnen focussen en hoe makkelijker je die todo’s uiteindelijk afvinkt.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!