Zo overleef je jouw eerste werkdag!

“You’ll never get a second change to make a good first impression”. Je eerste werkdag is er vaak één die je niet snel vergeet. Je ontmoet je nieuwe collega’s, maakt je werkruimte in orde en leert over de bedrijfscultuur en eventuele nieuwe regels. Een goede eerste indruk kan enorm belangrijk zijn en om deze goed te laten verlopen zetten wij de beste tips voor jouw perfecte eerste werkdag op een rijtje!

1. Dress to impress

Kleed je leuk aan om een goede eerste indruk te maken en houd hierbij rekening met de dresscode van het bedrijf waar je voor gaat werken. Weet je het niet zeker wat de dresscode is? Dan is het altijd beter om ‘overdressed’ te zijn dan ‘underdressed’. En ga voor laagjes! Als iedereen om je heen op de eerste dag dan toch enorm casual gekleed blijkt te zijn, kun je die nette blazer altijd nog uittrekken.

2. Plan je reis

Wanneer je met het openbaar vervoer of met de auto reist op je eerste werkdag is het slim om precies uit te rekenen hoelang je reis zal duren. Als je dan ook nog eens minimaal vijftien minuten eerder vertrekt dan je zou moeten, weet je zeker dat je op tijd bent. Een file of vertraging met de trein kan altijd roet in het eten gooien en te vroeg op je werk verschijnen is altijd beter dan te laat. En ben je een paar minuten eerder? Dan heb je ook nog eens de tijd om je nog eens rustig voor te bereiden voor de dag.

3. Bekijk alle documenten die je van te voren hebt gekregen

Op je eerste dag wordt je vaak overvallen met een berg papieren en werknemerscontracten. Krijg je deze al eerder opgestuurd? Lees ze dan voor je eerste werkdag goed door. Krijg je het op je eerste werkdag? Neem het dan mee naar huis en lees het thuis nog een keer rustig door voordat je iets tekent.

4. Stel vragen

Nieuwe medewerkers hebben een hoop te leren. En op de eerste dag kan alle informatie die je krijgt overweldigend zijn: al die nieuwe namen, de historie van het bedrijf, en dan nog de uitleg van jouw werkzaamheden. De enige manier om dit handig aan te pakken is door veel vragen te stellen. Maak van te voren een lijstje met vragen en stel gedurende de dag iedere vraag die in je opkomt. Schrijf de antwoorden meteen op en gebruik deze informatie goed voor de dagen erop. Zo ben je niet alleen goed voorbereidt, maar maak je ook nog eens een nieuwsgierige en geïnteresseerde indruk.

5. Wees vriendelijk

Lach, wees opgewekt en introduceer jezelf bij zoveel mogelijk collega’s. Start een gesprek tijdens de lunch en wees oprecht geïnteresseerd in je gesprekspartners. Zo leer je jouw nieuwe collega’s meteen beter kennen en zul je al snel deel uitmaken van het team!

6. Oefen je eigen introductie

Geef de mensen die je ontmoet een korte uitleg over je wie je bent, waar je vandaan komt en wat je werkervaring is. Vertel ze waar je voor het laatst hebt gewerkt en wat je bij dit nieuwe bedrijf gaat doen. Ook zul je voorbereid moeten zijn op de vraag waarom je precies van baan bent veranderd.

7. Check regelmatig in bij je leidinggevende

Je eerste werkdag kan extreem druk zijn. Tussen het praten met collega’s in, het krijgen van essentiële training en het bijwonen van het onboarding proces, is het toch van belang dat je af en toe even incheckt bij je manager. Stel hem of haar een aantal vragen of vraag gewoon of er nog iets is wat je voor je manager kunt doen. En als je leidinggevende je een mail stuurt of een vraag stelt, antwoord dan meteen! Zo laat je zien dat je diegene respecteert en laat je meteen je enthousiasme blijken.

8. Let op je lichaamshouding

Zelfs wanneer je niet met iemand in gesprek bent, communiceer je vaak toch via de houding van je lichaam. Zit of sta rechtop, houd je schouders naar achter en zorg ervoor dat je niet te nerveus of juist verveeld overkomt. Als je met iemand aan het praten bent, leun dan een klein stukje naar voor. Zo laat je onbewust zien dat je interesse hebt in wat ze zeggen.

9. Relax

De meeste werkgevers begrijpen het volledig wanneer je een klein foutje maakt op je eerste werkdag. Het kan dan ook best spannend zijn om een goede indruk te maken op je eerste werkdag. Onthoud daarom altijd dat je eerste werkdag voornamelijk is bedoelt om te leren. En relax! Haal diep adem als je je gestresst of nerveus voelt en focus je op het nu. Maak je toch een fout? Dan is er morgen altijd weer een dag.

Relax

10. Zeg gedag als je weggaat

Als je klaar bent om weg te gaat, is het netjes om je leidinggevende te bedanken voor de dag en te laten weten dat je het leuk hebt gehad. Als ze je meer vragen stellen, vertel dan over hoe je de dag hebt ervaren en hoe je bepaalde projecten in de toekomst wil gaan aanpakken. Wens hem of haar een fijne avond en laat hierbij weten dat je uitkijkt naar morgen!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!