Op workation? Hier moet je rekening mee houden!

Zo de werkdag zit er weer op, die laptop kan dicht en… Je duikt de Zweedse natuur in om een lange wandeling te maken, ruikt de frisse geur van de bomen, de zon schittert in het water en je geniet van het uitgestrekte berglandschap. Klinkt top toch? Vanuit Zweden is er weer eens een fijne trend overgewaaid: de workation. Nu thuiswerken het nieuwe normaal is, is vanaf een andere plek werken niet alleen maar weggelegd voor zzp’ers. Waar je rekening mee moet houden tijdens een workation? Je leest het hier!

Waarom een workation?

Het is goed voor een mens om in de natuur te zijn. Zelfs een groene muur bij je werkplek zorgt al voor een verminderde kans op burn-out. Je kunt je dus wel voorstellen hoe goed wandelen of werken in de natuur voor je kan zijn!  Een onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut wijst uit dat werken in de natuur een positieve invloed heeft op je welzijn. Door in een natuurrijke omgeving te zijn kun je je beter focussen, slaap je beter en voel je je fitter. Dat alles zorgt weer voor een vermindering van stress. Het is goed voor een mens om af en toe van omgeving te veranderen: dat zorgt voor nieuwe prikkels. En dat resulteert weer in betere werkprestaties. Misschien kom je nu wel juist op dat ene idee waar je al weken naar op zoek was of heb je eindelijk rust in je hoofd om echt na te denken over een strategie.

Hier moet je aan denken

Het is natuurlijk niet de bedoeling om nu het eerste en beste vliegtuig naar Mexico te pakken. Er zijn zeker dingen om rekening mee te houden bij het plannen van een workation. Het begint met een gesprek met je werkgever. Hij moet natuurlijk wel akkoord gaan met jouw plan en daar ook voor openstaan. Zorg dat je daarom een goed plan hebt en rekening houdt met de volgende dingen:

Wanneer?

Het is natuurlijk niet handig om in de drukste periode van het jaar weg te gaan. Als je veel moet samenwerken of wanneer er net een nieuwe collega komt, is het niet handig om dan weg te gaan. Plan het daarom in wanneer je zou willen gaan en voor hoelang. Wil je een weekje in een huisje in Friesland of echt maanden weg.

Discipline

Vergeet ook niet dat het geen vac-ation is. Het is belangrijk om de discipline te hebben om echt te werken. Ga niet stiekem naar het Spaanse strand als de zon schijnt om daar af en toe in te checken op Slack. Dat geeft je overigens alleen maar een schuldgevoel, waardoor je juist minder presteert. Daarbij is de vrijheid om ergens anders te werken, gebaseerd op vertrouwen tussen jou en je werkgever. Kom je afspraken na. Dat betekent natuurlijk niet dat je geen andere uren kan afspreken met je werkgever. Een workation kun je ook combineren met vakantiedagen.

Goede werkomstandigheden

Werken met acht uur tijdsverschil, haperende wifi en met je laptop op je schoot werkt natuurlijk niet. Het is belangrijk om een goede werkplek te hebben, waarbij je collega’s eigenlijk niet eens zouden moeten merken dat je niet op je zolderkamertje zit. Hierbij is bijvoorbeeld eventueel tijdsverschil belangrijk. Idealiter blijf je ongeveer in dezelfde tijdszone. Nederland en Europa hebben genoeg mooie rustgevende plekjes om te werken. Daarbij is hier ook vaak goede wifi en zijn de stopcontacten hetzelfde. Online zijn er veel websites te vinden die speciale workation-accommodaties aanbieden.

Verbeterde werkprestaties

Ga echt bij jezelf na waarom je weggaat, of dit voor jou werkt en vooral ook: op welke manier. Ga je bijvoorbeeld graag alleen of juist samen? En zoek je de rust van de natuur of juist inspiratie van een bruisende stad? Daarbij is het belangrijk na te gaan voor welk project of welk doeleinde je weggaat en hoelang je daarvoor nodig hebt. Een workation is zeker niet voor iedereen weggelegd of niet op dezelfde manier, houd hier dus rekening mee en wees hierover eerlijk tegen jezelf en je werkgever. Maar geeft het je juist rust en inspiratie? Weg van dat rommelige kamertje thuis en hop een paar daagjes naar de Veluwe!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!