Verschillende typen persoonlijkheden op de werkvloer

Iedere medewerker is uniek op zijn of haar eigen manier. En dat is natuurlijk geweldig nieuws. Toch kan dit ook voor uitdagingen zorgen. Het ene type collega kan in bepaalde situatie’s botsen met een ander type collega. Door een duidelijk beeld te hebben van de typen collega’s die er zijn, kun je al een hoop problemen voorkomen. Je kunt dit zelfs benutten om meer te bereiken! Lees dus snel verder.

Verschillende persoonlijkheden

Iedereen is anders, dat is niets nieuws. Zoveel mensen, zoveel meningen, maar ook: zoveel persoonlijkheden. In een team hoeft dit geen probleem te zijn. Sterker nog: onderzoek wijst uit dat een bedrijven met verschillende soorten persoonlijkheden juist betere resultaten behalen én sneller groeit dan een bedrijf waar dezelfde ‘type’ mensen werken. De keerzijde is echter dat verschillende type persoonlijkheden onderling kunnen botsen. Om dit te voorkomen is het goed om een beeld te hebben van welke persoonlijkheden jij terugziet in jouw bedrijf. Hoe duidelijker jouw beeld hiervan is, hoe makkelijker het aansturen van jouw team wordt.

Het kleurenmodel

Welke type persoonlijkheden zijn er nou precies? Er is een hoop onderzoek gedaan naar verschillende persoonlijkheden. Eén van de bekendste onderzoeken is die van Carl Jung, die hier uiteindelijk een kleurenmodel van heeft ontwikkeld, waar wij in dit artikel over zullen uitweiden. Zo schaart hij een ‘dominante persoonlijkheid’ onder rood, het type ‘inspirerend’ geel, ‘stabiliteit’ onder groen en ‘analytisch’ onder blauw. Heel leuk en aardig zo’n kleurenmodel, maar de belangrijke vraag is natuurlijk: hoe ga je om met de verschillende kleuren?

Een rode persoonlijkheid

Een aantal kernwoorden die een ‘rode’ persoonlijkheid omschrijven zijn: drijvend, ambitieus, wilskrachtig, vastberaden en initiatiefrijk. De kans is groot dat er nu meteen iemand bij je te binnen schiet die je hierin herkent. Vaak zijn dit de ondernemers en leidinggevenden. Rode persoonlijkheden kunnen echter ook eigenzinnig en soms ‘te’ direct of ongeduldig zijn.

Hoe ga je hier het beste mee om?

Een rood persoon is zelfstandig en vaart dan ook het beste op autonomie. Zit er een rood persoon in jouw team waar jij de leiding over hebt? Probeer deze persoon dan vooral niet te veel te micro-managen. Dan zul je zien dat hij of zij het beste uit zijn of haar werk haalt!

Een gele persoonlijkheid

Een ‘geel’ persoon herken je voornamelijk aan zijn of haar open en positieve houding. Deze persoon is gevoelig, creatief en laat graag van zich horen. Door zijn of haar inlevingsvermogen en en optimisme wordt een geel persoon ook vaak als inspirerend gezien.

Hoe ga je hier het beste mee om?

Deze persoon is vaak het zonnetje in huis, en wil daarom ook graag op een positieve manier gezien worden. Een geel persoon houdt van aandacht, wat ook voor de nodige nadelen kan zorgen. Zo is een geel persoon niet goed in het moeten delen van deze aandacht met andere personen. Om een geel persoon te laten floreren, is dus flink wat persoonlijke aandacht nodig.

Een groene persoonlijkheid

Een ‘groene’ persoonlijkheid staat vooral voor stabiliteit. Andere kernwoorden die je hierbij kunt scharen zijn: geduldig, betrouwbaar, beheerst, vriendelijk, behulpzaam en loyaal. Groene persoonlijkheden zijn enorm fijn om in je team te hebben, omdat ze niet alleen voor stabiliteit zorgen, maar ook een bepaalde rust en vertrouwen met zich meebrengen. Een nadeel van het groene persoonlijkheidstype zou zijn dat ze wat voorzichtig uit de hoek kunnen komen.

Hoe ga je hier het beste mee om?

Een groen persoon is niet degene die het voortouw neemt, of altijd initiatief toont. Biedt een groen persoon dus altijd een duidelijke planning aan. En geef ze de waardering die ze verdienen! Door hem of haar te motiveren waar nodig, zul je aan deze medewerker echt een grote aanwinst hebben.

Een blauwe persoonlijkheid

‘Blauwe’ personen zijn analytisch ingesteld. Dat heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Zoals je je misschien kunt voorstellen zoeken analytische mensen alles tot in de puntjes uit. Hun perfectionistische mentaliteit zorgt dan ook voor de kwaliteit waar jij waarschijnlijk precies naar op zoek bent! Echter gaat dit gepaard met bepaalde structuur en wellicht wat afstandelijkheid.

Hoe ga je hier het beste mee om?

Een blauw persoon is analytisch en gestructureerd. Door een blauw type dan ook genoeg structuur te bieden, zal hij of zij zijn werk velen malen beter doen. Heb ook vooral geduld met blauwe persoonlijkheidstypen. Ze zullen hun werk uitstekend doen, maar wel op hun eigen manier.

De beste combinatie

Hoe combineer je de verschillende typen persoonlijkheden nou zo dat je het beste in een team naar boven haalt? In een ideale wereld bestaat een team uit alle kleuren. Een geel persoon komt met initiatieven, rood neemt de leiding, groen voert het uit en het blauwe persoonlijkheidstype zorgt voor de puntjes op de ‘i’. Toch werkt het meestal niet zo. Veel mensen zitten niet in een functie die hun persoonlijkheid ten goede komt. Het begint daarom met de juiste mensen op de juiste posities zetten. Pas dan kun je die perfecte combinatie maken en jouw dreamteam samenstellen!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!