32, 36 of 40-urige werkweek?

Een 40-urige werkweek is niet langer meer de norm. Steeds vaker zien we dat zowel mannen als vrouwen een kortere werkweek prefereren bij de overstap naar een nieuwe functie of in hun huidige functie. Zo zie je ook dat werkgevers tegenwoordig een fulltime contract zelfs baseren op 36 uur in plaats van 40 uur. Wat zijn de visies op de nieuwe werkweek en welke past bij jouw organisatie. De Groeiclub geeft je een inzage!

 

De 32-urige werkweek

In het algemeen streven mensen naar een 32-urige werkweek om een betere balans te vinden tussen werk en privéleven. Dit stelt hen in staat om meer tijd te besteden aan hun families, persoonlijke interesses en het behoud van een gezondere levensstijl. Voor velen betekent dit ook de kans om stress te verminderen en zich beter te kunnen concentreren op andere aspecten van hun leven. De 32-urige werkweek is met name populair bij jonge professionals, ouders met jonge kinderen en diegenen die waarde hechten aan vrije tijd en persoonlijke ontwikkeling. Ook zien we een stijgende trend onder mensen die werk en passies willen combineren, zoals freelancers en ondernemers. De voordelen van een kortere werkweek zijn talrijk. Medewerkers ervaren vaak een hogere mate van tevredenheid, verminderde burn-outklachten en verbeterde productiviteit. Bovendien draagt dit bij aan duurzaamheid en vermindert het de ecologische voetafdruk door minder woon-werkverkeer. Een kortere werkweek kan ook bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt, omdat het voor mensen met gezondheidsproblemen of zorgtaken gemakkelijker is om werk te behouden of te vinden. Hoewel een kortere werkweek aantrekkelijk klinkt, zijn er ook nadelen. Het grootste nadeel is het inkomen, omdat medewerkers minder betaald krijgen voor minder gewerkte uren. Dit kan leiden tot financiële uitdagingen, vooral voor gezinnen. Bovendien kunnen sommige sectoren en banen een 32-urige werkweek moeilijk of zelfs onmogelijk maken, wat beperkingen kan opleggen aan carrièremogelijkheden. Desondanks groeit de populariteit van de 32-urige werkweek hard in Nederland. Dit is gedeeltelijk te danken aan een groeiend besef van het belang van een goede werk-privébalans en het welzijn van medewerkers. Bepaalde bedrijven en sectoren experimenteren met kortere werkweken als onderdeel van hun HR-beleid om talent aan te trekken en te behouden, wat de trend verder stimuleert.
Zo is er onlangs in het Verenigd Koninkrijk een onderzoek van de universiteit van Cambridge geweest die bedrijven zes maanden lang 32 uur liet werken om te kijken wat de resultaten waren met behoud van salaris. De resultaten waren positief. Er was namelijk geen terugval in productiviteit, ziekteverzuim nam af en de uitstroom daalde ook. Zo was er zelfs een kleine stijging van de winst met een gemiddelde van 1,4%.

 

De 34 of 36-urige werkweek

Bij bedrijven in Nederlands zie je steeds vaker dat zij een fulltime contract baseren op 34 of 36 uur. Een voorbeeld hiervan is Achmea. Bij dit bedrijf was een fulltime werkweek eerst gebaseerd op 36 uur en later op 34 uur. Het management van Achmea streeft ernaar om de standaardnorm te verlagen. Zo zorg je bijvoorbeeld voor meer balans in tijd tussen partners, zodat zij tijd over houden en zorgtaken eerlijk kunnen verdelen, in plaatst van dat je vrouwen continu pusht tot een 40-urige werkweek. Zo blijft er voor beide partijen meer tijd over voor zorg voor de kinderen, ouders of voor het huishouden. Achmea ziet ook in dat de pensioenleeftijd omhoog zal gaan, zij geloven dat zowel zwaar werk als kennisintensief werk langer volgehouden kan worden als je minder uren werkt. Ook streven ze ernaar dat medewerkers moeten blijven leren en dat je dit moet kunnen combineren met werk en zorgtaken.

 

De 40-urige werkweek

De traditionele 40-urige werkweek blijft voor veel mensen aantrekkelijk om verschillende redenen. Ten eerste streven mensen naar een volledige werkweek van 40 uur om financiële zekerheid te waarborgen en hun levensstijl te ondersteunen, zoals het betalen van de hypotheek en andere kosten van levensonderhoud. Dit is met name populair onder gezinnen en mensen met aanzienlijke financiële verantwoordelijkheden. Hoewel de 40-urige werkweek voor velen een standaard blijft, is er geen specifieke doelgroep die hier het meest bij betrokken is, aangezien het wijdverbreid is in veel beroepen en sectoren. Toch blijft het aantrekkelijk voor mensen die carrière willen maken en streven naar meer verantwoordelijkheid op het werk. De voordelen van een 40-urige werkweek zijn onder meer een stabiel en relatief hoog inkomen, de mogelijkheid om financiële doelen te bereiken en een duidelijke carrièreprogressie. Veel bedrijven belonen medewerkers met voordelen, zoals pensioenplannen en gezondheidsvoordelen, voor degenen die deze norm naleven. Aan de andere kant gaan de nadelen van een 40-urige werkweek vaak gepaard met een gebrek aan evenwicht tussen werk en privéleven, wat kan leiden tot stress, vermoeidheid en burn-out. Langere werktijden kunnen daarbij ook leiden tot een hogere werkgerelateerde stress en gezondheidsproblemen. Hoewel de 40-urige werkweek nog steeds wijdverbreid is in Nederland, zien we een groeiende trend richting flexibiliteit en kortere werkweken. Deze verschuiving is te wijten aan een groeiend bewustzijn van het belang van welzijn op de werkplek en een betere werk-privébalans, wat ertoe kan leiden dat meer mensen alternatieve werkregelingen overwegen om aan hun individuele behoeften te voldoen.

 

Wat spreekt jou het meeste aan?

Tegenwoordig zien we in Nederlands verschillende invullingen van werkweken. Corona heeft de norm van de standaard werkweek doorbroken en de kortere werkweek wordt steeds populairder. De standaard 40-urige werkweek wordt in Nederland nog steeds omarmd, maar we kunnen zeker concluderen dat de kortere werkweek geen trend is die zo weer voorbij gaat. Een kortere werkweek biedt zeker voordelen en is met name populair onder jonge gezinnen die op deze manier beide een betere verdeling kunnen hebben tussen werk, privé en zorgtaken. Wat heeft jouw voorkeur?

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!