5 tips voor een open bedrijfscultuur

Een zorgvuldig opgebouwde bedrijfscultuur is de sleutel tot succes op de lange termijn. En hoewel ieder bedrijf zijn eigen cultuur heeft en hierbij geen fout of goed antwoord is, kom je met een open cultuur en dynamiek vaak al een heel eind. Maar hoe zorg je precies voor een open cultuur ontstaat? Wij zochten het voor je uit en zetten onze tips voor je op een rijtje!

1. Luister

Het realiseren van een open cultuur binnen je bedrijf is alleen mogelijk als het management naar zijn mensen luistert. Uit onderzoek blijkt dan ook dat werknemers productiever en ambitieuzer zijn als de werkgever consistent is in de omgang, luistert, respect toont en zich verantwoordelijk gedraagt. Mensen willen goed behandeld worden en dat beïnvloedt dan weer hun gedrag.

2. Leer van je eigen fouten en deel deze!

Openheid betekent dat mensen hun fouten durven toegeven. En een open bedrijfscultuur creëer je alleen als je zelf ook open bent. Het niet toegeven van je fouten blijkt uit onderzoek zelfs de grootste ergernis op de werkvloer te zijn. Zo werd het niet toegeven van vergissingen door 52 procent van de respondenten uit een recent onderzoek genoemd als belangrijkste bron van frustratie. Deel je fouten dus! En wees vooral niet bang dat mensen je daardoor anders gaan zien. Je plaatst jezelf hierdoor juist in een goed daglicht.

Open bedrijfscultuur

3. Stel heldere doelen

Het vaststellen van een duidelijke missie zorgt ervoor dat je precies weet waar je als bedrijf heen gaat. Nu is dat natuurlijk belangrijk voor jezelf, maar ook voor je teamleden. Als het goed is werk je samen naar één doel toe. En om een gevoel van saamhorigheid te creëeren, doe je er dus goed aan om je missie, visie en kernwaarden met de rest van het bedrijf te delen. Wees hierbij duidelijk in de communicatie en zorg ervoor dat iedereen altijd op de hoogte is van de missie. Zo zorg je ervoor dat jouw medewerkers gemotiveerd én gefocust op hun doel af blijven gaan. Ook zul je over de missie, visie en kernwaarden moeten kunnen overleggen met je team. Vraag input van jouw collega’s en je zult zien dat je jouw doel uiteindelijk een stuk sneller behaalt.

4. Creëer feedbackmomenten

Organiseer evaluatiegesprekken en doe hier iets mee! Door feedback van je medewerkers te vragen creëer je een open omgeving, waarin iedereen vrij is om zijn of haar mening te uiten. Doe je ook daadwerkelijk iets met het advies dat je hebt gekregen? Dan maak je natuurlijk helemaal een goede indruk. Op deze manier creëer je snel een open cultuur, waarin mensen zich gehoord voelen.

5. Én onthoud

Een open cultuur zorgt voor een sterk bedrijf! En bedrijven met een open cultuur trekken sneller toptalent aan, zo blijkt uit onderzoek. Ook zorgt het ervoor dat iedereen gefocust blijft op de juiste problemen om op te lossen.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!