Stressen doen we allemaal weleens van tijd tot tijd. En hoewel het niet fijn is om je gestresst te voelen, was het ooit belangrijk om je scherp te houden. Als er vroeger in de oertijd bijvoorbeeld een mammoet voor je neus stond, was het stresshormoon essentieel! En nog steeds komt stress ons af en toe goed van pas. Zo helpt het je om aan de dag te beginnen en kun je er zelfs helemaal zen van worden! Hoe dat zit, lees je hier!
Betere prestaties
Positieve stress, ook wel eustress, leidt tot de zogenaamde flow. Deze flow bevordert weer het voorbereiden en het focussen op prestaties. Stress helpt je juist om focus en energie te ontwikkelen, zodat je niet opgeeft en je je werk tot een goed einde te brengt. Wetenschappers gaven ratten een bepaalde hoeveelheid stress om het stressniveau in hun lijf te boosten. Wat bleek? De stresshormonen zorgden voor de ontwikkeling van nieuwe neuronen. Twee weken later presteerden de ratten beter bij oefeningen, dankzij deze neuronen. Je stress-systeem past zich aan en geeft je de energie die je nodig hebt. Zo check je je takenlijstjes snel en zorgvuldig af!
Beter geheugen
Weet jij nog wat je deed op 15 november 2017? Nee, waarschijnlijk niet. Maar toevallig wel op 11 september 2001? Dat waarschijnlijk wel. Bij stressvolle situaties komt cortisol vrij. Dit stofje zorgt ervoor dat je de ervaring in je langetermijngeheugen opslaat. Wanneer je vroeger die mammoet tegenkwam op een open plek naast het bos, wist je door de stress dat je daar niet meer moest komen. Tegenwoordig helpt het je bij het verwerken van de feedback bij je evaluatiegesprek en gelukkig niet meer voor mammoeten.
Boost voor je immuunsysteem
Gespannen voor een operatie? Deze stress is alleen maar goed! Bij kort stressmoment worden er extra immuuncellen naar de bloedbaan gestuurd. Dit zorgt voor een boost voor je immuunsysteem, waardoor je lichaam juist sneller geneest en infecties voorkomt. Ook wanneer je koorts hebt, werkt je stresssysteem harder om de bacteriën te verslaan. Een beetje stress maakt je dus alleen maar gezonder en zorgt ervoor dat je snel geneest.
Stress maakt je sociaal
Deze korte stressmomenten zijn ook een voorbeeld van de fight or flight-reactie. Uit onderzoek blijkt dat je na een stressvolle situaties juist socialer wordt en je meer vertrouwen hebt in de ander. Daarnaast geeft een kort stressmoment op z’n tijd juist een goed gevoel. Denk aan een achtbaan. Hierbij komt adrenaline vrij, wat je een energieke kick geeft. Voor alles wat je doet – mentaal of fysiek – heb je je stresshormonen nodig. Stress zorgt ervoor dat je een opgewonden en prettig gevoel ervaart.
Kortom, stress is niet alleen maar slecht. Af en toe een goed stressmomentje houdt je juist scherp, gezond en sociaal. Pas wanneer je langdurige stress hebt wordt het slecht. Daarbij is helemaal geen stress juist ook weer niet goed. Laat stressen om stress dan dus zitten en geniet eens van je stress!