Steeds meer bedrijven geven hun medewerkers flexibiliteit in hun werktijden, het behalen van hun resultaten en de keuze van hun werkplek. Daar blijken dan ook een hoop voordelen aan te zitten. Zo zouden medewerkers in een flexibele cultuur gemotiveerd, gelukkiger én productiever zijn! Een win-win situatie dus. Lees hier meer over flexibiliteit op de werkvloer.
Wat houdt flexibiliteit op de werkvloer in?
Een flexibele cultuur houdt in dat er veel meer vertrouwen wordt gestopt in het resultaat wat de medewerkers opleveren, dan de manier waarop deze resultaten behaald worden. De nadruk wordt dus niet alleen gelegd op de behoefte van de werkgever, maar ook op die van de medewerkers. Het geven van flexibiliteit wordt vaak als tool ingezet om toptalent voor de lange termijn binnen het bedrijf te houden.
De voordelen van een flexibele werkcultuur
Door medewerkers meer vrijheid te geven in bijvoorbeeld hun werkuren of werkplek, geef je ze een gevoel van vertrouwen. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers daardoor veel productiever, gelukkig en gemotiveerder zijn. Zo blijkt maar weer dat wie vertrouwen geeft, het ook terugkrijgt. Medewerkers hebben een fijnere werk- en privé-balans en het bedrijf zal hierdoor sneller zijn doelen behalen.
Hoe pas je meer flexibiliteit toe?
Flexibele werktijden
Je kunt je medewerkers op verschillende manier meer flexibiliteit bieden. Zo kun je denken aan flexibele werkschema’s toestaan en de traditionele 9-tot-5 mentaliteit even achterwege laten. Laat je team bijvoorbeeld later beginnen en later eindigen, of eerder. Nog beter: laat de werktijden geheel aan hun en focus je alleen op de resultaten.
De locatie
Ook kun je flexibel omgaan met de locatie waar iemand werkt. Thuiswerken wordt steeds normaler. En door de keuze om thuis of van waar dan ook te werken of naar kantoor te komen aan de medewerkers zelf te laten, geef je weer een gevoel van vertrouwen. Stuur je medewerkers bijvoorbeeld eens op ‘workaction‘ en je zult zien dat je hier niet alleen waardering voor terug krijgt, maar dat het ook wonderen doet voor de productiviteit van jouw team!
Flexibele schema’s
Ook kun je er voor kiezen om verkorte schema’s toe te passen. In plaats van een vijfdaagse werkweek, zou je er drie of vier dagen van kunnen maken. Uit onderzoek blijkt dat ook een verkorte werkweek juist kan zorgen voor productievere medewerkers en betere resultaten!
Verantwoordelijkheden
Soms moet je iemand zelf leren vallen en opstaan. En dat doe je alleen maar door iemand genoeg verantwoordelijkheid te geven en hem of haar de vrijheid te geven om die verantwoordelijkheden zelf na te komen. Probeer hierbij dus ook niet te micro-managen, maar geef iemand de flexibiliteit en vrijheid in hoe iemand bepaalde resultaten behaald en reken iemand dan ook alleen af op deze resultaten. Je zult zien dat mensen zich hierdoor gewaardeerd voelen en doordat ze de verantwoordelijkheid krijgen, hier gemotiveerd van raken en een extra steentje bij zullen zetten.
In een notendop:
Flexibiliteit op de werkplek is een strategie die de nadruk legt op het kunnen en willen aanpassen aan veranderende omstandigheden als het gaat om de manier waarop werk wordt gedaan. Flexibiliteit op de werkplek voldoet aan de behoeften van zowel het bedrijf als zijn werknemers. Én flexibiliteit op de werkplek kan de balans tussen werk en privé voor werknemers verbeteren, wat leidt tot meer tevredenheid en retentie.