De voor- en nadelen van een externe recruiter

Het werven van toptalent is cruciaal voor een groeiende organisatie. Maar een zorgvuldig werving- en selectieproces kost over het algemeen ook veel tijd. Dus wat doe je als je hier geen tijd of mankracht voor hebt? De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk om het werving- en selectie-proces uit te besteden. Maar wat zijn hier nou precies de voor- en nadelen van? Je leest het hier!

De voordelen van recruitmentbureau’s

Er zijn een hoop redenen te bedenken waarom je het werving- en selectieproces zou moeten uitbesteden. Hieronder vind je de voornaamste voordelen van het inzetten van een recruitmentbureau!

  • Jij houdt de focus op jouw eigen bedrijfsprocessen. Het zoeken, benaderen, spreken en screenen van een kandidaat is een tijdrovend proces. En die tijd kan ten koste gaan van de tijd die jij in andere dingen wil steken, die wellicht voor jou meer prioriteit hebben en winstgevender zijn. Door een extern bureau in te schakelen, kun je enorm veel tijd besparen en ligt de focus weer op jouw eigen werk!
  • Een goede recruiter weet precies hoe hij of zij snel contacten legt, maar ook wat voor vragen er gesteld moeten worden en waar hij of zij op moet letten om te bepalen of iemand een eventuele match is of niet. Daarbij kun je de externe recruiter gebruiken als ambassadeur van jouw bedrijf. Zij weten als geen ander hoe ze jouw verhaal het beste over moeten brengen en hoe zij een kandidaat enthousiast kunnen maken over de desbetreffende rol!
  • Een extern recruitmentbureau is onafhankelijk en daar kun je je voordeel uit trekken. Zo kun je een externe recruiter echt als tussenpersoon zien. En tegen deze persoon kun je altijd open kaart spelen. Het geven van feedback, of het afwijzen van kandidaten wordt ook door deze persoon gedaan. En de salarisonderhandeling kun je ook aan diegene overlaten.

De nadelen

Ieder voordeel heeft een nadeel. En dat geldt ook voor het inzetten van een externe recruiter. Om jouw eindoordeel te kunnen bepalen, zetten wij hieronder alle nadelen voor je op een rijtje!

  • Niet alle externe recruitmentbureau’s zijn even goed in wat ze doen. Sterker nog, er zijn een hoop partijen die andere belangen hebben bij het plaatsen van een kandidaat, zoals enkel het vangen van de commissie. Er wordt veel beloofd en niet altijd evenveel waargemaakt. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het bureau waar jij mee in zee gaat én er pas voor te gaan als je er echt een goed gevoel bij hebt.
  • Een bureau kan het imago van jouw organisatie maken of schaden. Als organisatie neem je hiermee een risico. Je wilt zeker weten dat deze externe recruiter weet waar jij als bedrijf voor staat én dat hij of zij dit op een leuke, enthousiaste en duidelijke manier over kan brengen aan geschikte kandidaten.
  • Het kost organisaties ook geld om gebruik te maken van recruitmentbureau’s. In de krappe arbeidsmarkt waarin we ons nu bevinden, wordt het vinden van de juiste kandidaat alleen maar lastiger en kost het meer en meer tijd. Een recruiter zet vrijwel al zijn tijd in om voor jou de pareltjes eruit te vissen. Wil jij dus wat tijd en moeite besparen? Dan zal daar wel iets voor tegenover moeten staan.

Veel voorkomende situaties

De voor- en nadelen van het inschakelen van een recruitmentbureau zijn je als het goed is helder! Maar in welke situatie kies je er nu voor om dit te doen? Hieronder volgen een aantal situaties waarin het handig kan zijn om voor een extern bureau te gaan.

  • Er is een interne HR-medewerker, maar die houdt zich vooral bezig met randzaken en heeft geen tijd om naar geschikte kandidaten te zoeken;
  • De vacature die openstaat is te technisch en de interne recruiter of HR-medewerker heeft te weinig verstand van de rol om zelf de werving en selectie te doen;
  • Een vacature staat al maandenlang open en wordt maar niet ingevuld. Gebrek aan een goed netwerk en een goede manier van aanpak zorgen er voor dat de juiste kandidaten niet aangetrokken worden;
  • De kandidaten worden wel gevonden, maar tijdens het proces haken ze af. Iets gaat er mis? Maar de kandidaat laat niet weten waar dit aan ligt. Een onafhankelijke tussenpartij zou hierop het antwoord kunnen zijn!

Kortom

Heb je tijd te kort? Of lukt het je op de een of andere manier gewoon niet om een vacature in te vullen? Dan kan een recruitmentbureau een enorme meerwaarde leveren aan jouw bedrijf. Let er echter wel op dat je kiest voor een recruitmentbureau dat bij jouw bedrijf past, die kwalitatief werk levert en waar je een goed gevoel bij hebt. Heb je eenmaal een bureau gekozen? Zorg er dan voor dat je jouw verhaal duidelijk aan ze overbrengt, zodat je zeker weet dat zij als ambassadeur van jouw bedrijf te werk gaan. Vanaf dan kun je achter over leunen en rustig afwachten tot het toptalent binnenstroomt!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!