Duurzaam ondernemen levert verschillende voordelen op. Belangrijkste in deze tijd is misschien wel het aantrekken van nieuw personeel. Daarnaast heb je minder kosten, ben je een aantrekkelijke partner, werk je aan je imago en help je natuurlijk de wereld een stukje beter te maken. Je bent toekomstbestendig, want het is de bedoeling dat in 2050 elke organisatie klimaatneutraal is. Duurzaamheid op kantoor is hierbij een must. Wij geven je hier tips voor!
Een duurzaam pand
Eerste stap is kijken naar het pand. Een groene werkplek creëren begint met een duurzaam gebouw. Dit betekent CO2-neutraal op het gebied van verwarming, verlichting, water en elektriciteit. Kies voor groene stroom! Dit is energie die door zonne- of windenergie wordt opgewekt. Je kunt zonnepanelen aanleggen of ieder geval een groene energieleverancier hebben. Naast dat het de wereld een beetje beter maakt, scheelt het ook enorm in de stijgende gasprijzen. Ook bestaan er verschillende subsidies die je kunt aanvragen voor de aankoop van warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. Naast groene energie is het ook belangrijk dat de warmte goed binnen blijft. Zorg daarom voor goede isolatie van het dak, de ramen, de vloer en muren. Ook zijn er zeker stappen te behalen in de verlichting. Vervang alle lampen door LED-lampen met het energielabel A++. Installeer hierbij sensoren die de lampen uitschakelen wanneer er geen beweging meer in het pand is of anders een timer-stopcontact. Met goede isolatie, zonwering en groen in het kantoor is airco echt niet altijd nodig. Airco slurpt enorm veel energie en staat vaak onnodig aan. Probeer het in de zomer met ventilatoren koel te krijgen.
Duurzame inrichting
Kies bij het inrichten van het kantoor voor duurzaam meubilair. Meubels met het keurmerk ‘Milieukeur’ zijn gemaakt van materialen die het milieu een stuk minder belasten dan traditionele materialen. Het belangrijkste: kies voor kwaliteit. Spullen die langer meegaan zijn een stuk duurzamer dan steeds nieuwe spullen kopen. Daarbij zijn er ook een heleboel tweedehands meubels te vinden. Zo geef je die spullen een tweede leven én het is ook nog eens goedkoper. Kijk verder dan alleen de meubels. Kantoorartikelen kunnen ook milieuvervuilend zijn. Doe zoveel mogelijk digitaal. Maak mappen op een gezamenlijke cloud in plaats van alles printen – ook makkelijker aan te passen. Vervang notitieblokken voor digitale programma’s. En moet je echt printen? Doe dit dan zoveel mogelijk dubbelzijdig, FSC-papier en gebruik een inkt-besparend-lettertype als Ecofont. Over papier gesproken, papieren koffiebekertjes zijn echt verleden tijd. Kies voor koffiemokken, glazen, waterkannen en borden. Verban het plastic op kantoor. Denk ook aan het plastic boterhamzakje. Neem dan een broodtrommel mee.
Denk na over weggooien
Wanneer iets kapot is hoeft dit niet altijd weggooien te betekenen. Kijk of iets gemaakt kan worden. Of misschien wil iemand anders het wel gebruiken. Is het product echt op en door en door gebruikt? Zorg dan ieder geval voor het scheiden van afval. Denk hierbij ook aan speciale afvalbakken om te recyclen. Wist je dat een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt weggegooid? Dit is erg zonde. Probeer eten te delen om zo voedselverspilling tegen te gaan. Kies ook voor vega en vegan producten in de kantine en duurzame koffie en thee.
Groene voorwaarden
Stimuleer fietsen naar werk. Dit kun je doen door OV-kaarten en fietsen aan te bieden, of bijvoorbeeld een Swapfiets abonnement. Biedt flexibele uren aan, zodat medewerkers niet tijdens de spits als sardientjes in de trein hoeven te staan. Wanneer een auto echt essentieel is voor medewerkers, kun je een elektrische auto aanbieden – ook dit scheelt in gaskosten. Of nog beter: carpoolen. Ook thuiswerken draagt bij aan duurzaamheid.
Kortom: echt zijn genoeg manieren om de werkvloer een stukje duurzamer te maken. Dit is niet alleen beter voor de aarde, maar ook voor je portemonnee. Daarbij is het een goede zet om medewerkers aan te trekken. Dus beginnen maar!