Wie solliciteert, weet dat hij terecht komt in een procedure. Het opsturen van een cv, het eerste gesprek en wellicht een tweede gesprek. Als alles goed lijkt te gaan en het zicht op het pakken van die baan er bijna is, komt de referentiecheck. Is deze nog wel relevant en wat gebeurt er in een referentiecheck? Tijdens een check als deze, bevraag je eigenlijk het functioneren in het verleden. Op welke manier kun je dat gebruiken om het relevant te laten zijn voor de toekomstige baan van de kandidaat? Lees snel verder.
Redenen referentiecheck:
De referenties van een kandidaat zijn de vorige werkgevers, managers of collega’s van die kandidaat. Het doel van referenties checken is om meer inzicht te krijgen in wat je te wachten staat voor het managen en communiceren met deze kandidaat. Een referentiecheck heeft drie voornaamste redenen:
- Informatie cv controleren. Een referentie kan bevestigen of de kandidaat ook de daadwerkelijke werkervaring en verantwoordelijkheid heeft gehad zoals op het cv vermeld staat.
- Het geeft inzicht in de werkhouding van de kandidaat. De referentie zou meer kunnen vertellen over het karakter van de kandidaat en of deze kandidaat het in zich heeft om bijvoorbeeld bepaalde verantwoordelijkheid op zich te nemen.
- Het identificeren van de sterke punten en de uitdagingen van deze kandidaat. De referentie kan hier misschien op aanvullen op wat de kandidaat uniek maakt en de capaciteiten bevestigen.
Vragen die je moet stellen in een referentiecheck:
Het is belangrijk om goed voorbereid een referentiegesprek aan te gaan. Daarnaast wil je met referentiechecks minimaal één manager spreken. Het inzicht die een manager over de medewerker geeft, naast die van een collega, is een stuk waardevoller op het gebied van taakinhoudelijke factoren. Aan de hand van de volgende vijf vragen kun je het beste halen uit je referentiecheck:
- Hoe was de algemene samenwerking met deze kandidaat? Dit antwoord biedt inzichten over de algemene houding van de kandidaat op de werkplek, hoe de relatie met andere collega’s was en of hij of zij als collega zijnde de gemaakte afspraken nakwam.
- Wat zijn de sterke punten van deze kandidaat? Met deze vraag probeer je erachter te komen wat anderen over deze kandidaat hebben opgemerkt en de kandidaat zelf in de sollicitatieprocedure niet heeft benoemd. De kwaliteiten die anderen opmerken zijn de kwaliteiten die we het vaakst laten zien, dus zeer relevant bij het checken van referenties.
- Wat waren de verbeterpunten van deze kandidaat in de periode van samenwerking? Deze vraag zou duidelijk moeten maken waar de kandidaat nog aan moet werken en wat hij kan verbeteren. Houd hiermee wel rekening of de werkervaring waarover gesproken wordt recent is of niet. Het kan namelijk zijn dat de kandidaat in de tussentijd alle punten heeft aangepakt en verbeterd.
- Wat zijn de beste momenten/prestaties van deze kandidaat tijdens de samenwerking? Hierbij doel je bij de referentie op momenten en prestaties waar de kandidaat het beste uit zichzelf had gehaald en uitdagingen goed heeft aangepakt.
- Zou je deze kandidaat nog een keer aannemen? Waarom wel en waarom niet? Een eenvoudige vraag, maar het geeft aan of de kandidaat integer is en waarde toevoegt bij een team. Zorg er wel voor dat je de reden goed bevraagd als er enige aarzeling is.
Is de referentiecheck nog wel relevant?
Een referentiecheck is natuurlijk nooit helemaal objectief. Toch wordt het als middel gebruikt om meer inzicht te krijgen in een persoon. Referenties staan soms op een cv, maar moet de kandidaat vaak zelf aanleveren. Mocht het zo zijn dat de kandidaat geen goede relatie heeft met de ex-werkgever door omstandigheden? Focus je dan op voormalige klanten, accounts, opdrachtgevers of collega’s waar de kandidaat veel mee heeft samengewerkt. Of de referentiecheck nog wel relevant is, ligt echt aan de sector. Een referentie zegt namelijk iets over het functioneren in een specifieke situatie. Bij een nieuwe baan kan die situatie compleet anders zijn. Mochten er gelijkwaardige elementen zitten in de oude baan en de nieuwe baan dan kan het de moeite waard zijn om referenties te checken. Bijvoorbeeld in het geval van het beheren van belangrijke key-accounts, of een werkinhoudelijke skill die je wil toetsen.
Na de referentiecheck is het vaak wel tijd om de knoop door te hakken. Komt deze kandidaat het team verrijken? Een referentiecheck kan in sommige gevallen net de extra zekerheid voor een werkgever geven om de keuze te maken. Dus bedenk goed bij iedere vraag welke informatie je wil verkrijgen van de referentie en zorg dat dit toepasbaar is om de toekomstige situatie. Veel succes!