Lopen jullie al weken tegen een probleem aan? Organiseer een brainstorm! Een brainstorm kan enorm nuttig zijn voor het oplossen van problemen of het bedenken van creatieve ideeën. Je zult verstelt staan van wat een goede brainstorm oplevert. Hoe je dit goed organiseert? Lees snel verder, wij geven tips.
Wat is brainstormen en waarom is het nuttig?
Brainstormen is een methode om tot creatieve ideeën te komen, problemen op te lossen en te werken aan innovatie. Je kunt in je eentje brainstormen, maar meestal is een brainstorm met een groep effectiever. Bij een goede brainstorm is iedereen vrij in het benoemen van ideeën en probeer je zoveel mogelijk ideeën te bedenken en gedachtes te delen, om vervolgens dit te combineren en nieuwe perspectieven te ontdekken. Het belangrijkste van een brainstorm is het omarmen van alle ideeën en het loslaten van beperkingen – dit maakt een brainstorm nu juist zo nuttig! Door de verschillende ideeën en meningen ontvang je diverse perspectieven op het onderwerp, dingen die anders over het hoofd worden gezien. Een goede brainstormsessie moedigt aan om buiten de kaders te denken en leidt vaak tot een vernieuwde oplossing. Door de verschillende ideeën die zijn geopperd, is er keuze in de opties voor een probleem. Dit kan bij dit probleem van pas komen of voor later. Samen brainstormen biedt nog meer voordelen. Zo bevordert een brainstorm de samenwerking tussen collega’s door elkaar aan te vullen en samen tot iets te komen. Dit versterkt ook de betrokkenheid. Door medewerkers actief mee te laten denken aan een oplossing, voelen zij zich meer betrokken bij het bedrijf of het project.
Tips
In een brainstorm is het de bedoeling dat de gekste ideeën worden genoemd en is het essentieel dat niemand wordt afgebrand. Dit kan soms nog best lastig zijn – iedereen heeft immers, bewust of onbewust, een mening. Echter is het voor een goede brainstorm belangrijk dat iedereen alle gedachten durft te delen, zonder angst voor afwijzing. Onderstaande tips kunnen helpen voor een goede brainstorm:
Hoe diverser het team, hoe beter
Kies zorgvuldig het team uit (wanneer dit kan). Hoe meer verschillende mensen, hoe meer verschillende perspectieven en ideeën – het doel van brainstormen.
Stel regels op
Zorg dat de regels vaststaan en jullie van tevoren bespreken wat de regels zijn en hoe de brainstorm in zijn werk gaat. Bespreek dat iedereen de meest rare ideeën mag opperen – dat dat juist de bedoeling is. Bespreek dat het een veilige plek moet zijn hiervoor en dat je dus niemand afbrandt.
Formuleer een duidelijk probleem/doel
Zorg dat iedereen goed op de hoogte is van het probleem en/of doel. Zorg dat hier de focus op blijft liggen en jullie niet afdwalen. Binnen deze focus moet iedereen natuurlijk wel helemaal afdwalen, maar zorg dat de brainstorm wel effectief blijft.
Benoem een facilitator
Geef iemand de rol van facilitator, oftewel: iemand die zorgt dat alles goed verloopt. Deze persoon zorgt ervoor dat iedereen genoeg de beurt krijgt, dat alles volgens de regels verloopt, de tijd in de gaten wordt gehouden en het doel in zicht blijft.
Stimuleer elkaars ideeën en verbied kritiek
Ieder idee is een voedingsbodem voor nieuwe ideeën. Vermijd door elkaar praten, maar zorg dat iedereen zegt wat hij of zij denkt. Vul elkaars ideeën aan. Doet dit niet met “Ja, MAAR…”, maar met “Ja, EN…”. In deze fase maakt het niet uit als er ideeën worden geopperd die je niet kunt uitvoeren, het gaat in deze fase om het inspireren en vermenigvuldigen van mogelijkheden, daarna komt de selectie.
Kortom: brainstormen is een handige tool om tot een oplossing of idee te komen. Het is makkelijk uit te voeren, je hebt er weinig voor nodig, maar het is wel essentieel om bepaalde regels te hanteren. Zorg dat het een veilige plek is waar iedereen vrij ideeën durft te opperen. Een brainstorm is voor het bedenken van mogelijkheden en ideeën, nog niet voor de selectie, die komt later. Vul elkaar aan en behoud focus.