De achterliggende reden van de grote ontslaggolf

Een nieuwe trend doet zich de ronde, namelijk: The Big Quit, ook wel ‘The Great Resignation’ genoemd. Deze economische ontslaggolf begon tijdens het begin van COVID-19 en werd vooral in Amerika gezien. Ondanks stijgende economische kosten, zeiden veel mensen hun baan op. Waar dat precies door komt? Dat lees je hier!

Jobhoppen of de gevolgen van een crisis?

Uit een Amerikaans rapport blijkt dat meer dan twintig miljoen mensen in Amerika in de tweede helft van 2021 hun baan hebben opgezegd. Door sommigen werd dit de ‘Big Quit’ genoemd en door anderen ‘The Great Resignation’. Ook hier in Nederland zien we veel mensen die hun baan opzeggen. Komt dit door de corona-crisis? Of is het de stijgende populariteit van het concept jobhoppen waar werkgevers mee te maken krijgen?

Nieuwe kansen

Het is de harde waarheid: waar de ene sector het enorm moeilijk krijgt tijdens een crisis, kan het juist bij andere sectoren in het voordeel werken . Zo zijn er een aantal banen die steeds populairder zijn geworden tijdens de corona-periode: denk daarbij vooral aan technische rollen. Veel bedrijven waren tijdens de lockdown genoodzaakt om hun business online voort te zetten. En daar komen allerlei kansen en mogelijkheden bij kijken voor bijvoorbeeld Security Consultants, Developers en Data Engineers.

Jobhoppen

Naast de gevolgen van de crisis, zijn er gewoonweg steeds meer mensen die jobhoppen. Een leven lang bij dezelfde werkgever spenderen, komt nauwelijks meer voor. Mensen kiezen steeds meer voor uitdaging in plaats van vastigheid. Andere voorwaarden worden daarnaast belangrijker, zoals het hebben van flexibele werktijden, een fijne werkomgeving en de mogelijkheid om remote of hybride te werken. Bedrijven nemen het inmiddels tegen elkaar op om de beste werkgever te zijn. Want zodra een werknemer het ergens anders beter kan krijgen, is de kans groot dat hij of zij vertrekt.

Hoe speel je in op deze nieuwe trend?

Bedrijven kunnen zich door ‘The Big Quit’ of ‘The Great Resignation’ uit het veld laten slaan, maar ze kunnen er ook op inspelen! Zo zijn er een aantal opvallende factoren gesignaleerd waardoor werknemers hun baan, ondanks de corona-crisis hebben opgezegd. Flexibiliteit speelt hierin misschien wel de grootste rol!

Doordat medewerkers hun gezins- én werkleven moesten combineren, kwamen ze erachter hoe belangrijk het is om wat flexibiliteit te krijgen vanuit de werkgever. Sta je jouw medewerker bijvoorbeeld niet toe om overdag de hond uit te laten? Of werkt iemand liever ’s avonds omdat de kinderen dan slapen, maar is dit geen optie? Dan kan dat al een reden zijn voor een medewerker om te gaan twijfelen en wellicht zelfs om op te stappen, ondanks de onzekerheid van een crisis.

Kortom

Wat ook de oorzaak is van ‘The Big Quit’ : jobhoppen, de corona-crisis of een combinatie van beiden – je zult als werkgever iets moeten doen om jouw toptalent bij elkaar te houden! Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat iedereen, ondanks een zenuwslopende crisis, tevreden blijft in zijn of haar rol. Zorg voor flexibiliteit, maar faciliteer ook waar nodig een goede thuiswerkplek, en genoeg opties voor je medewerkers om met elkaar contact te blijven houden. Wees ook niet bang om aan je team te vragen wat je voor ze kunt betekenen: de kans bestaat dat ze met een kleine aanpassing al tevreden zijn, of dat alleen die vraag ze een stuk van waardering geeft!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!