Deze factoren hebben invloed op de hoogte van jouw salaris

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek of een salarisonderhandeling met je werkgever? Dan is het handig om te weten welke factoren er nou precies invloed hebben op de hoogte van jouw salaris. Zo weet je zeker dat je niet te laag of juist veel te hoog inzet! Wij zetten de belangrijke factoren voor je op een rijtje.

Fulltime/parttime

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat wanneer je geen volle werkweek draait, je ook minder salaris kunt verwachten. Nu kun je in je salarisonderhandeling natuurlijk ook zeggen dat je geen hoger salaris wilt, maar wel een dag minder wil werken voor hetzelfde salaris. Zo steek je de onderhandeling iets anders in elkaar en heb je net wat meer tijd voor jezelf!

Verantwoordelijkheid

Hoeveel verantwoordelijkheid had je tijdens jouw vorige baan? En hoeveel verantwoordelijkheid krijg je nu? Was je eerst leidinggevende en doe je nu een stapje terug, of ga je juist hogerop? Deze factoren hebben allemaal invloed op je salaris. Hoe meer verantwoordelijkheid, hoe meer recht op een hoger salaris.

Omvang bedrijf

Begin je bij een startup of scale-up? Dan kun je verwachten dat het salaris minder hoog ligt dan bij een groot gevestigd bedrijf. Daarentegen zitten er natuurlijk ook veel voordelen bij het werken voor een start- of scale-up, zoals een snelle doorgroei en veel leermogelijkheden! Houd hier dus rekening mee tijdens een salarisonderhandeling of sollicitatiegesprek.

Hoogte salaris

Type contract

Wat voor type contract heb je? Werk je via een uitzendbureau of ben je ergens voor onbepaalde tijd in dienst? Een tijdelijk contract of vast dienstverband komen weer met zijn eigen voor- en nadelen. Ook verschilt het salaris per type contract.

Extra opleiding

Wat is je hoogst afgeronde opleiding? En heb je wellicht nog extra cursussen, opleidingen of workshops gevolgd die van belang kunnen zijn? Al deze factoren zijn belangrijk voor het bepalen van de hoogte van jouw salaris. Iemand die een universitaire studie heeft afgerond, krijgt in de meeste gevallen een ander salaris dan iemand met een MBO2-diploma. Let op: dit is in de meeste gevallen zo. Bij bepaalde bedrijven is er krapte in de arbeidsmarkt en komt het nog wel eens voor dat de werkgever een hoge som neerlegt voor een functie waarbij de hoogte van jouw studie geen rol speelt.

Sector

In de ene sector is er meer schaarste dan in de andere sector en verdien je gewoonweg meer. Zo komen er op dit moment bijvoorbeeld handen tekort in de softwaresector, maar ook in de technische dienstverlening. Daardoor gaat het salaris automatisch omhoog! Daarnaast zijn er natuurlijk vanzelfsprekend sectoren waarin je altijd meer zult verdienen dan in andere. Zo verdien je gewoonlijk meer in de financiële sector dan in de gezondheidszorg.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!