Een cultuur van vertrouwen

Vertrouwen blijkt een enorm grote factor te zijn in de binding van je medewerkers en vormt de basis van jouw organisatie. Uit onderzoek blijkt dat het verloop van medewerkers minder groot is bij bedrijven met een goede vertrouwenscultuur. Hier lees je waarom vertrouwen zo belangrijk is en hoe je dit integreert in jouw bedrijf!

Het belang van respect

Word jij als medewerker als volwassene behandelt en word je ook daadwerkelijk als professional gezien? Dat klinkt als een gekke vraag, maar in veel bedrijven is dit namelijk niet altijd het geval. Soms lijkt de relatie tussen jou en je werkgever eerder op een kind-ouderrelatie dan een relatie tussen twee professionals die iets van elkaar kunnen leren. Zo kun je dit bijvoorbeeld herkennen aan het feit dat je voor vrijwel alles om goedkeuring moet vragen aan je leidinggevende of dat je geen flexibiliteit of autonomie krijgt in hoe je jouw taken aanpakt. Herken je dit? Dan lijkt het erop dat er weinig vertrouwen heerst binnen jouw bedrijf.

Interne communicatie

En hoe zit het met de interne communicatie? Word er geregeld om jouw mening gevraagd of worden er meetings ingelast als er belangrijke beslissingen gemaakt moeten worden? Of gebeurt dat enkel binnen het MT? Communicatie is een belangrijk onderdeel van een vertrouwenscultuur. Door te communiceren met je medewerkers, geef je niemand het gevoel dat ze er niet bij horen. Het is daarom belangrijk dat een teamleider geregeld om feedback of meningen vraagt van zijn of haar teamleden. Zo voelt iedereen zich gehoord en bouw je verder aan het vertrouwen binnen een cultuur.

Integreer een vertrouwenscultuur

Een gevoel van vertrouwen wordt bereikt als iedereen in een team zich gelijk aan elkaar voelt. En dat krijg je voor elkaar door iedereen bijvoorbeeld een gelijk salaris te bieden, gelijke waardering te geven en gelijke doorgroeimogelijkheden aan te bieden. Indicatoren van hoeveel vertrouwen er op de werkvloer heerst, zijn overal in een organisatie te zien. Zo kun je het bijvoorbeeld herkennen aan de manier waarop leiders omgaan met medewerkers. Door als leider het goede voorbeeld te geven, creëer je al een hoop vertrouwen! Ook is het belangrijk om serieus om te gaan met zorgen die medewerkers hebben. Het is van groot belang dat iedereen weet dat ze bepaalde problemen kunnen melden en dat het vervolgens wordt aangepakt.

vertrouwen

Trotse medewerkers

Een andere manier om een vertrouwenscultuur binnen een bedrijf te herkennen, zijn trotse medewerkers. Wil je weten of jouw medewerkers trots zijn? Dan kun je dit achterhalen door bijvoorbeeld een bedrijfsartikel te posten en te kijken wat hier de reacties op zijn. Wordt het veel gedeeld en geliked door jouw medewerkers? Dan kun je dit als een goed teken zien! Ook door simpelweg gesprekken te voeren met je collega’s of geregeld een enquete uit te zetten, kun je zien hoe tevreden en/of trots jouw team is.

Teamspirit

In bedrijven met een goede vertrouwenscultuur worden medewerkers aangespoord om samen naar oplossingen te zoeken. Mensen vinden het fijn om kennis met elkaar te delen en door dat aan te sporen, creëer je een gevoel van onderling vertrouwen. Zorg voor een team mindset en het gevoel dat iedereen er voor elkaar is: zowel op persoonlijk, als professioneel vlak.

Kortom

Creëer een cultuur waarin respect bovenaan staat. Behandel elkaar als gelijken, luister naar elkaar en zorg dat iedereen zich veilig voelt om zijn of haar problemen te delen. Spoor samenwerking aan en zorg voor een echte teamspirit! Vraag geregeld om feedback en doe hier ook daadwerkelijk iets mee. Zo zorg je voor trotse medewerkers en creëer je een cultuur van vertrouwen!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!