Een ochtendroutine om alles uit je dag te halen!

De wekker gaat en je blijft maar snoozen, tot het uiteindelijk echt niet meer kan. Je trekt snel wat kleding aan, en met een boterham in je hand race je naar je werk. Herkenbaar? Als je zo gehaast de dag begint, zet dit gelijk de toon voor de rest van de dag. Succesvolle mensen zweren daarom bij een goede ochtendroutine. Maar waarom? En hoe doe je dat? Dat lees je hier!

Controle

Eigenlijk klinkt het best logisch: wanneer je in de ochtend alle tijd neemt om bewust wakker te worden en een plan maakt voor die dag, verhoog je je focus. Een goede ochtendroutine geeft rust. Het neemt het gevoel weg dat je geleefd wordt en zorgt voor meer grip op je dag. Dat betekent niet gelijk dat je om zes uur al de wekker hoeft te zetten, maar met een aantal vaste gewoontes die je in de ochtend (of gedurende de dag) herhaalt, creëer je een vorm van controle.

Discipline

Een routine is iets dat op de automatische piloot gaat. Tandenpoetsen is bijvoorbeeld iets dat je elke dag twee keer doet, zonder er echt over na te denken. Waarschijnlijk doe je het zelfs op vaste momenten. Dat doe je immers al jaren zo! Toch heb je vast vaker de gedachte gehad dat je nu écht meer moet gaan sporten. Echter gaat de dag dan toch weer voorbij zonder gesport te hebben. Door jezelf aan te leren om echt elke dag (of ochtend) te sporten, voelt dit niet meer als een “moetje”, maar als een deel van je routine en zal het elke keer veel makkelijker gaan. Het hebben van een routine geeft je meer discipline. Wanneer je al in de ochtend begint met discipline, zal dit bijdragen aan de rest van de dag. Al die mailtjes die je moet beantwoorden en opdrachten die je moet afmaken worden zo een makkie.

Priming

Een goede ochtendroutine heeft alles te maken met je manier van maken. Het geheim van een ochtendroutine volgens bestseller auteur en coach Tony Robbins? Priming! Priming is het herkennen van dingen die je hebt gezien of hebt meegemaakt. Door in de ochtend stil te staan bij positieve gedachten, beïnvloed je de dag op een positieve manier. Dat werkt ook zo met het visualiseren van je doelen. Maak ‘s ochtends een plan met wat je die dag gaat doen. Visualiseer deze doelen alsof je ze al hebt gehaald. En je zult zien dat het behalen van deze doelen veel makkelijker zal gaan.

Goede nachtrust

Het hebben van een goede routine in de ochtend, staat in lijn met een goede avondroutine. Hoe beter je slaapt, hoe makkelijker het is om in de ochtend blij op te staan. Een ochtendroutine betekent vaak ook eerder opstaan en dus vroeger slapen. Een dagboek is een goede manier om je gedachten en zorgen van die dag even van je af te schrijven. Schrijf op wat er die dag goed ging en wat je hebt geleerd. Hierdoor ga je met minder zorgen en een positief gevoel slapen en heb je een betere nachtrust. Pieker je veel voor het slapengaan? Ook door deze gedachten en to-do lijstjes op te schrijven, ben je er minder mee bezig in je hoofd en kun je rustig slapen.

Kortom: een ochtendroutine kun je trainen en je hoeft er echt geen ochtendmens voor te zijn. Maar door de tijd te nemen, de doelen voor die dag te visualiseren en de positieve dingen te zien, ga je een productie en positieve dag tegemoet!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!