Een oppas van de zaak

Goed werkgeverschap laat zich ook blijken door een goede reeks aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld een 13de maand, een sportabonnement en juiste ergonomische apparatuur voor thuis. Echter door de krapte op de arbeidsmarkt doen met name de grotere werkgevers nog een stapje verder. Namelijk een oppas van de zaak. Zet je hiermee dat extra stapje voor je medewerkers?

Waarom een oppas van de zaak?

Een oppas van de zaak is eigenlijk een hele behulpzame manier om je medewerkers te ondersteunen. Het draagt namelijk bij aan het welzijn van medewerkers buiten de werkuren. Werk/privé balans moet altijd in evenwicht zijn. Het ontzorgen in een privé situatie door een oppas, heeft ook als resultaat dat een medewerker tijdens werk meer focus kan hebben. De zorgen rondom een oppas regelen voor je kind, zoals het afstemmen met partner/opa/oma valt hierbij grotendeels weg. De medewerker krijgt meer focus en een minder druk gemixte to-do lijst van werk en privé. De ontwikkeling van een oppas via de zaak is met name opgekomen tijdens de coronacrisis. Daarin zag je dat iedere werkgever heeft kunnen merken hoe cruciaal de kinderopvang is. En dat wanneer dit niet goed geregeld is, de medewerker minder kan functioneren. Daarnaast is de gedachtegang sinds corona ook verschoven over de verdeling van thuis en op kantoor werken. Mensen hechten meer waarde aan vrije tijd.

Hoe werkt een oppas van de zaak?

Over het algemeen wordt er door verschillende aanbieders gewerkt met een aantal oppasuren per jaar of per maand. Deze kun je dan vervolgens als werkgever opnemen in de vorm van secundaire arbeidsvoorwaarden.

Aanbieders werken bijvoorbeeld met het inkopen van deze oppasuren door werkgevers. Ouders kunnen vervolgens de uren zelf besteden en via het platform hun eigen voorkeuren hun eigen behoeften aangeven voor een oppas.

Andere aanbieders kiezen weer meer voor een platform wat vergelijkbaar is met Uber. Waarbij je alleen betaald voor wat je gebruikt en waarbij ze 15% van het uurloon van de oppas voor service en verzekering regelen. Hierdoor is het boeken van de oppas natuurlijk heel laagdrempelig en voor werkgevers ook voordelig. Vervolgens kan de medewerker de kosten van de oppas declareren.

Daarnaast valt voor werkgevers de oppasvergoeding onder de werkkosten regeling. Dit valt dus onder zaken waar een medewerker ook privé voordeel mag van hebben.

Kortom: een oppas van de zaak heeft voor medewerkers veel voordelen. Al helemaal bij een baan waar af en toe flexibiliteit nodig is in uren. Het kan de werk/privé balans van je medewerkers verbeteren en de rust en focus vergroten tijdens het werk. Wanneer het voor jouw bedrijf mogelijk is om dit aan te bieden sta je zeker een streepje voor met dit op te nemen in je secundaire arbeidsvoorwaarden.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!