Een sollicitatiegesprek via je beeldscherm? Zo doe je dat!

Veel bedrijven pakken het tijdens de pandemie anders aan en zijn het liefst nog zo voorzichtig mogelijk. Zo kiezen veel werkgevers ervoor om de sollicitatiegesprekken met potentiële kandidaten nog even via het beeldscherm te laten gaan. Dat komt met een aantal nadelen, maar geen zorgen: met onze tips doorsta je jouw eerste videocall als een echte pro!

1. Wees netjes en verzorgd

Zorg ervoor dat je je net zo kleedt als dat je tijdens een persoonlijke afspraak zou doen. Ook via het beeldscherm ziet een werkgever of je er verzorgt uitziet.

2. Voorkom stoorfactoren.

Heb je een kat die veel miauwt, buurkinderen die lawaai maken of verwacht je dat er ieder moment iemand kan aanbellen? Zorg er dan voor dat je hier zo min mogelijk last van hebt tijdens je online interview. Je bent nu eenmaal niet op kantoor en het is niet gek als dit soort dingen gebeuren, maar het kan jouw sollicitatiegesprek wel behoorlijk verstoren. Zorg er dus het liefst voor dat je in een omgeving bent waarvan je zeker weet dat je door niets of niemand gestoord kunt worden.

Stoorfactor

3. Check, check, check!

Check van te voren of alles het doet: van je microfoon, tot je headset, je wifi-verbinding en de camera van je laptop. Test het vervolgens uit met iemand die je kent. Je wil natuurlijk niet slordig overkomen, de hele tijd vastlopen of niet verstaanbaar zijn.

4. Wacht op je beurt

Laat jouw gesprekspartner uitpraten. Hoewel je dit natuurlijk altijd moet doen, is het via een online gesprek extra belangrijk. Het kan verleidelijk zijn om op iedere zin een bevestigend antwoord te geven. Doe je dit echter via de laptop? Dan lopen de gesprekken met de minste vertraging volledig door elkaar. En dat is niet alleen vervelend voor je gesprekspartner, maar ook voor jezelf. Maak het niet ongemakkelijk en praat wanneer je zeker weet dat het kan!

5. Zorg voor een goede voorbereiding!

Bereid je goed voor! Hoewel het aan de ene kant fijn is om in de veilige omgeving van je huis te zijn, kan het er ook voor zorgen dat je een bepaalde gezonde spanning mist en je je hierdoor minder goed voorbereidt. Neem ook een online sollicitatiegesprek serieus,  zorg er voor dat je rechtop blijft zitten, praat duidelijk en stel veel vragen!

6. Let op de achtergrond

Zorg voor een professionele achtergrond. Je wil natuurlijk niet dat jouw gesprekspartners worden afgeleid door die stapel wasgoed op de achtergrond of een onopgemaakt bed. Ga in een neutrale kamer zitten die er professioneel uitziet en zorg ervoor dat het vrijwel niks op de achtergrond te zien is. Heb je echt geen goede plek om een gesprek te houden? Kies dan voor een filter op apps zoals Hangout en Google Meet, waarbij je de achtergrond zo neutraal mogelijk kunt maken.

 

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!