Het sollicitatiegesprek: waar let je op als werkgever?

Als kandidaat bereid je een sollicitatiegesprek natuurlijk goed voor. Je duikt in de bedrijfswebsite, bedenkt wat je wil zeggen en schrijft veel vragen op. Maar hoe werkt dat nou precies als je aan de andere kant van de tafel zit? Waar let je op als werkgever en hoe bereid je je voor? Je leest het hier!

De profielcheck

Voordat je een kandidaat op gesprek krijgt is het belangrijk om je in zijn of haar profiel te verdiepen. Wat heeft diegene gedaan? Wat doet hij of zij nu? En wat vind je een logische vervolgstap in iemand zijn carrière? Dat kun je makkelijk uitzoeken door de LinkedInpagina of het CV van de kandidaat goed te bestuderen.

Zoek naar gelijkenissen

Zowel tijdens de profielcheck als tijdens een persoonlijk gesprek kun je vragen naar de interesses en hobby’s van jouw kandidaat. Zoek naar gelijkenissen op het gebied van hobby’s, cultuur, schoolervaring, werkervaring en softskills. Zo krijg je een helder idee of iemand bij jou en jouw team past en andersom.

Hoe heeft de kandidaat zich voorbereidt?

Let op de voorbereiding van jouw kandidaat! Merk je dat iemand jouw bedrijf tot in de puntjes heeft bestudeerd en met goede vragen komt? Of zit er iemand voor je die verwacht dat alle vragen van jou komen? Hieruit kun je opmaken of iemand wel of niet enthousiast is over de functie.

vacature business developer

Is de kandidaat betrouwbaar?

Praat je kandidaat alleen maar negatief over zijn of haar vorige werkgever? Overdrijft diegene over zijn of haar vorige salaris? Of heb je een ongeloofwaardig CV voor je? Dan zou het goed kunnen zijn dat deze kandidaat niet erg betrouwbaar is. En daar ben je natuurlijk wel naar op zoek. Let op het gevoel dat je krijgt wanneer je iemand ontmoet en geef aandacht aan kleine details die niet helemaal lijken te kloppen.

Ga niet altijd uit van een eerste indruk

Natuurlijk kan het ook zijn dat iemand door de zenuwen niet helemaal zichzelf is en een aantal dingen is vergeten; probeer hier rekening mee te houden en ga niet altijd uit van je eerste indruk. Twijfel je nog? Nodig iemand dan gerust uit voor een tweede, of zelfs derde gesprek. Twijfel je aan iemand zijn skills? Geef hem of haar dan een testcase of assessment, zodat je zeker weet dat jij de geschikte kandidaat hebt gevonden!

Stel iemand op zijn gemak

Een sollicitatiegesprek is vaak spannender voor een kandidaat dan voor de werkgever. Er hangt voor degene die voor je zit dan ook meer vanaf dan voor jou. Door je kandidaat op zijn gemak te stellen creëer je in feite een win-winsituatie. Stel je iemand op zijn of haar gemak, dan is de kans groter dat iemand zichzelf durft te zijn en je een beter beeld hebt van wie je uiteindelijk in je team verwelkomt.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!