Hoe beloon je de topprestaties van jouw medewerker?

Voel jij je wel eens niet of ondergewaardeerd op je werk? Dan weet je vast hoe belangrijk erkenning is. Mensen worden namelijk niet alleen gemotiveerd door geld, of bonussen, maar ook door waardering, erkenning en af en toe een schouderklopje. Hier zijn een aantal manieren waarmee jij de topprestaties van je medewerker extra kunt belonen!

Zeg het hardop

Weten dat je het goed hebt gedaan is één ding, maar het is nog beter om het van je baas of de CEO van het bedrijf te horen. Publieke erkenning is een goede manier om mensen te inspireren en te motiveren, terwijl specifieke teamleden worden beloond voor goed werk. E-mailontploffingen, aankondigingen tijdens bedrijfsvergaderingen en andere bedrijfsbrede correspondentie zijn een effectieve manier om werknemers te erkennen. Bovendien is het helemaal gratis. Het is een eenvoudig, maar krachtig gebaar. Communiceer met uw medewerkers. Laat ze weten wanneer ze geweldig werk hebben geleverd en bedank ze voor hun harde werk.

Biedt je medewerker een mooie nieuwe kans of leermogelijkheid aan

Er zullen altijd een aantal projecten zijn die iedereen wil doen, maar helaas kan niet iedereen ze op zich nemen. Als je het moeilijk vindt om te beslissen wie deze leuke projecten moet krijgen, probeer ze dan als erkenning uit te werken. Bovendien, als een hardwerkende werknemer nieuwe professionele vaardigheden wil ontwikkelen of een interesse wil verkennen; overweeg dan om hem of haar te sponsoren in een bijscholingsklas of hem naar een lokale conferentie te sturen.

Organiseer een leuk uitje

Wie houdt er niet van een gratis lunch? Behalve dat je laat zien dat je om ze geeft, geef je ze ook wat één-op-één-tijd die ze normaal niet krijgen – een geweldige kans om over de business te praten of om elkaar wat beter te leren kennen. U kunt ook de lunch meenemen naar je kantoor – om te laten zien dat je hun inspanningen waardeert.

Doe iets kleins cadeau

Wil je iemand bedanken voor het maken van een paar extra uren op een strakke deadline? Overweeg dan eens een cadeaubon, krasloten of een bioscoopkaartje aan jouw medewerker te geven die de laatste tijd zo goed presteert. Deze universeel gewaarderde cadeaus zijn altijd goed en hoeven niet veel geld te kosten. Zo laat je iemand weten dat je hem of haar waardeert en geef je ze meteen een goede reden om wat plezier te hebben.

Belonen

Relax

Als jouw hele team het de laatste tijd geweldig gedaan heeft, ontspan dan een beetje. Biedt flexibele werkopties aan, laat je medewerkers af en toe thuiswerken en kies voor casual kleding! Ook kun je jouw collega’s een paar uur eerder naar huis laten gaan: dat zal je vooral in de zomermaanden in dank afgenomen worden!

Organiseer leuke activiteiten

Waardering kun je op verschillende manieren laten blijken en hoeft niet altijd letterlijk uitgesproken te worden (al is dat natuurlijk altijd goed). Je kunt er ook voor kiezen om een dag vol activiteiten te organiseren met het bedrijf. Wees creatief en bedenk iets waarmee je jouw medewerkers verrast!

Moedig de erkenning tussen medewerkers onderling aan

Het is natuurlijk fantastisch als je een compliment van je manager of misschien wel van de directeur van het bedrijf krijgt, maar het wordt even goed gewaardeerd als het van een collega komt. Betrek iedereen dan ook bij het proces en geef je team voldoende gelegenheid om elkaar te herkennen. Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als het ondertekenen van een kaart of het nomineren van iemand als werknemer van de week. Als iedereen erbij betrokken raakt, wordt iedereen bij het proces betrokken,.

Wees authentiek

Wat je ook doet om je werknemers te eren, zorg ervoor dat het uit het hart komt. Of je nu het werk van een individu of het hele team erkent, waardering werkt alleen als het oprecht is. Bied niet alleen erkenning aan omwille van het moreel – bied het aan voor een goed uitgevoerde taak en bied het vaak aan. Lof geven is precies wat jouw kantoor nodig heeft voor een gelukkiger, productievere omgeving.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!