Hoe ga je om met verschillende generaties op de werkvloer?

Nooit eerder liepen er zoveel verschillende generaties rond in de kantoortuin. Bij het zoeken naar een nieuwe baan of werknemer is leeftijd vaak van belang. Iemand moet passen in de bedrijfscultuur. Het kan lastig zijn om die verschillende generaties aan te trekken en met elkaar samen te laten werken. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat ieders sterke en zwakke punten zijn en vooral: hoe deze elkaar kunnen aanvullen. Lees snel verder!

Vijf verschillende generaties

Momenteel bestaat de arbeidsmarkt uit zo’n vijf verschillende generaties. Een babyboomer van 60 kan moeten samenwerken met iemand die net zijn of haar MBO heeft afgerond en in 2003 is geboren. Daar zit dus een enorm generatieverschil in. Vraag maar eens aan de nieuwe werknemers wat een fax-apparaat is. Elke generatie heeft bepaalde kenmerken die verschillen van andere generaties. In principe zijn er vijf verschillende generaties in het werkende leven: de babyboomers, generatie X, de pragmatisch generatie, millennials en generatie Z.

Babyboomers

De babyboomers zijn de oudste werkende generatie. Zij zijn ongeveer geboren tussen 1946 en 1964. Zij zijn opgegroeid in een wereld van stijgende welvaart. Hoewel hun studententijd roerig was, hadden zij wel veel vrijheid. Na hun afstuderen verbeterde de werkomstandigheden, stegen de lonen en lagen de banen voor het oprapen. Zij hebben aan de basis gestaan van verschillende cultuurveranderingen, als de ontzuiling. Door de vele kennis die zij hebben opgedaan, kunnen zij veel toevoegen in een organisatie. Daarbij zijn zij een hardwerkende generatie, idealistisch en loyaal.

  • Deze generatie brengt veel deskundigheid met zich mee. Ze hebben veel kennis en expertise, die zij graag meegeven aan de jongere generaties.
  • Hiërarchisch ingesteld
  • Loyaal, zij werken lang bij dezelfde werkgever
  • Niet opgegroeid met technologie, dit kan een barrière zijn

Generatie X

De werkenden van generatie X zijn vaak aan het roer van organisaties. Zij zijn geboren tussen 1965 en 1970. Hoewel het moeilijker was om een baan te vinden toen zij afstudeerden, is deze generatie wel vaak hoger opgeleid dan de babyboomers. Vorige generaties namen vaak het bedrijf van de ouders over, terwijl generatie X meer nadacht over wat zij wilden doen. Daarbij gingen steeds meer vrouwen werken.

  • Vaak zijn zij nog gewend om hiërarchisch en top-down te besturen.
  • Veel kennis en nuchter
  • Op zoek naar verbinding, ze vinden het belangrijk om processen te optimaliseren

De pragmatische generatie

De pragmatische generatie is niet voor niets zo genoemd. Dit zijn over het algemeen de kinderen van de babyboomers en geboren tussen 1970 en 1985. Zij zijn opgeroeid met veel keuzemogelijkheden, ambitieus en resultaatgericht. Deze generatie hecht meer waarde aan de werk-privébalans dan vorige generaties, maar daarnaast werken zij erg hard en zijn betrokken. Zelfontplooiing en kennis delen vinden zij belangrijk.

  • Direct, praktisch en gericht op resultaat
  • Meer kennis van technologie
  • Passen graag hun kennis snel en efficiënt toe
  • “Het leven is wat je er zelf van maakt”

Millennials

Een beruchte generatie: de millennials. Deze generatie is opgegroeid met het idee: alles is mogelijk. Zij zijn namelijk geboren tussen 1986 en 2000. Bij deze generatie multitaskers staat werk niet meer centraal in hun leven. Voor hen is het vooral belangrijk dat werk leuk is. Ze zijn een zelfverzekerde en optimistische generatie, die gewend is om haar zin te krijgen. Deze generatie is opgeroeid met technologie en nemen snel informatie tot zich. Hierdoor maken ze alles eigen. Daarbij is het maken van contacten erg belangrijk voor hen en zijn zich bewust van alles wat er in de wereld gebeurt.

  • Snelle beslissers, ambitieus en ontwikkeld
  • Werk moet leuk zijn, vinden privé belangrijk
  • Zijn op zoek naar een inspirerende werkplek waar zij zichzelf kunnen ontwikkelen en impact kunnen maken.
  • Flexibiliteit is belangrijk
  • Alles is mogelijk als je je inzet

Generatie Z

De jongste werkenden is de generatie Z, ofwel de ‘digital natives.’ Zij zijn opgeroeid in het digitale tijdperk en kennen niet anders. Zij zijn geboren tussen 2001 en 2015; dus nog maar een kleine groep van hen is aan het werk. Voor deze generatie staat werk niet op de eerste plaats. Net als de millennials zijn zij multitaskers. Opvallend is wel dat deze generatie echt iets wil bijdragen. Ze willen een inspirerende werkplek waar zij zich kunnen ontwikkelen en impact kunnen maken. Wel staan zij nog vol vragen en hebben daarom goede begeleiding nodig.

  • Maatschappelijk ingesteld, willen impact maken
  • Willen zichzelf ontwikkelen
  • Goede begeleiding nodig
  • Geboren techneuten

De verschillen

Er zit best wel wat verschil tussen de verschillende generaties. Daarom is het belangrijk dat je je goed inleest over de kenmerken van elke generatie. Wanneer dit duidelijk is, brengt diversiteit van verschillende generaties binnen een bedrijf juist heel veel met zich mee. De verschillende generaties kunnen elkaar goed aanvullen. Zorg binnen het bedrijf voor een goede mix van teams, oefeningen en een open cultuur. Wanneer medewerkers elkaars gedrag beter begrijpen en hierover in gesprek gaan, zal er wederzijds meer begrip zijn.

Wanneer je de verschillen positief benut, versterkt dit juist de organisatie. Daarbij is het handig om de kenmerken van een generatie te weten om te anticiperen op de toekomst. Bijvoorbeeld het verschil tussen babyboomers die hun leven lang bij dezelfde werkgever werkten, terwijl de nieuwe generaties juist kort ergens werken en gericht zijn op snelle persoonlijke ontwikkeling.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!