Hoe kijk je terug en hoe ga je verder?

De decembermaand is vooral een tijd om feest te vieren met je familie en vrienden. Wie aan december denkt, ziet een mooi gedekte kersttafel, lekker eten en uiteindelijk proosten op een nieuw jaar. December is volgens velen ook de maand om te reflecteren en goede voornemens te stellen. De krant staat vol met terugblikken en tips en trends voor het komende jaar. Deze gaan vaak over de gebeurtenissen in het land of de wereld afgelopen jaar. Maar hoe doe je een goede persoonlijke terugblik en stel je goede voornemens op voor 2023? Met name als je kijkt naar je professionele jaar, kan dit een goed hulpmiddel zijn om je doelen weer helder te hebben na een gezellige decembermaand vol feestjes en diners. De Groeiclub geeft tips!

Voordelen en nadelen van terugblikken

Over het algemeen kijken mensen liever vooruit. Gewoon doorgaan en focus op wat de toekomst te bieden heeft. Toch kan af en toe (of in de decembermaand) terugblikken wel een positief effect hebben. Bijvoorbeeld terugkijken en contact maken met wat je al hebt bereikt en daar bewust tevreden over zijn en dit uitspreken. Het is goed om de tijd te nemen om te genieten van wat je al hebt bereikt en successen te vieren. Elk jaar stellen we weer hogere verwachtingen van onszelf, maar stel je eens voor hoe je jongere ik nu naar jezelf zou kijken. Je hebt vaak al meer bereikt dan je denkt. Terugblikken kan je dus een positief gevoel geven. Echter is het wel belangrijk om te beseffen dat we als maatschappij gewend zijn om terug te kijken in jaren en daarbij ook vaak heel veel van onszelf verwachten in jaren. Schrijver en spreker over positief denken, Tim Hurson, stelt: “Wij mensen overschatten wat we in één jaar kunnen bereiken, maar onderschatten wat we in vijf jaar kunnen bereiken”. Het nadeel van terugblikken is dus ook vaak dat mensen misschien bang zijn voor een gevoel van teleurstelling. “Ik had toch meer willen bereiken het afgelopen jaar’” Gebruik daarom als tip altijd de 5 jaar regel. Denk na over wat er de afgelopen vijf jaar allemaal is veranderd en plaats dat eens in perspectief. Zeker weten dat je trots op jezelf kan zijn!

Wat zijn goede vragen om mee terug te blikken?

Wanneer je terugblikt, of je het nu alleen doet of samen met je partner of vrienden, draait om de goede vragen stellen aan jezelf of de ander. Voorbeelden van vragen zijn:

 1. Wat is het algemene gevoel wat je krijgt als je denkt aan het afgelopen jaar?
 2. Wat was het hoogtepunt?
 3. Wat is het dieptepunt?
 4. Als je de afgelopen twaalf maanden in één zin moet beschrijven, wat is die zin dan?
 5. Wat waren de uitdagingen van afgelopen jaar? Zowel persoonlijk als privé.
 6. Wat heb je ervan geleerd en hoe ben je erdoor gegroeid?
 7. Wat wil je kwijt/niet meenemen in het volgende jaar?
 8. Wat wil je wel meenemen in het volgende jaar?
 9. Stel dezelfde vragen, maar vervolgens over een periode van vijf jaar.

Voornemens 2023

Nadat je terug hebt gekeken naar het vorige jaar, kun je natuurlijk die punten meenemen naar volgend jaar. Je kan bewust de keuze maken om sommige dingen achter te laten in het vorige jaar. Om vervolgens te focussen op gebieden waarin je graag wil groeien en aan wil werken in het volgende jaar. Hoe stel je vanuit je leerpunten goede voornemens op voor het komende jaar? Het is belangrijk om je goede voornemens en doelen behapbaar te houden. Anders verwatert het snel of raakt het op de achtergrond. Neem bijvoorbeeld het voornemen om over te stappen naar een andere baan. Wanneer je dit letterlijk stelt als: ‘overstappen naar een andere baan’, lijkt dit heel moeilijk en ver weg. Het is dus belangrijk om je doelen, oftewel voornemens, goed bij te stellen naar hoe de stappen er in de realiteit uitzien. Dit zou dus zijn: oriënteren op soorten vervolgstappen, reageren op recruiters, een gesprek hebben met een ander bedrijf. Wij helpen je graag! Hier volgt een lijst van goede behapbare voornemens:

 1. In het nieuwe jaar ten minste vijf nieuwe klanten binnen halen
 2. Meer informeel in contact zijn met collega’s en vaker afspreken na werk
 3. De werkwijze van ‘Getting things done’ meer toepassen
 4. Elke maand €50 opzij zetten voor privé project of droomaankoop
 5. Minder online bestellen en bij die ene keer online bestellen voor de duurzame bezorgoptie kiezen
 6. Een passend abonnement nemen wat bij twee keer in de week sporten hoort
 7. Minstens vier keer per week zelf koken met groente
 8. Openstaan voor nieuwe vriendschappen
 9. Alleen nog afspreken met mensen waar je echt energie van krijgt
 10. Het STAP-budget besteden aan zelfontwikkeling

 

Kortom: de decembermaand is een goede tijd om eens terug te blikken en goede voornemens te stellen. Wees bij terugblikken altijd alert op het perspectief. Misschien vind je dat er binnen een jaar niet genoeg gedaan of behaald is, maar vraag jezelf af wat er de afgelopen vijf jaar allemaal is veranderd. Vervolgens kun je uit de lessen voornemens opstellen als je dat wilt. Maak het voornemen altijd behapbaar zodat het een helder en leuk doel blijft om aan te werken gedurende het jaar. Met deze tips ga je een positief 2023 in. Veel succes!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!