Of het nu gaat om een vervelende klant of conflicten tussen afdelingen: iedereen zijn of haar weerbaarheid wordt weleens op de proef gesteld. Het is alweer 2022 en we leven nog steeds met ‘het nieuwe normaal’. Al deze veranderingen en druk die dit met zich meebrengt, vraagt om een goede dosis weerbaarheid. Maar hoe ga je hier goed mee om? En hoe help je je werknemers hierbij? Lees snel verder!
Waarom is weerbaarheid belangrijk?
Wat houdt weerbaarheid precies in? Als je weerbaar bent, dan heb je de veerkracht om goed om te gaan met tegenslagen. Je hebt een hoger energieniveau en focust je op positieve emoties en oplossingen. Een weerbaar persoon heeft een bepaalde mate van zelfverzekerdheid om invloed te hebben op je omgeving. In een organisatie is het erg belangrijk om werknemers te hebben die weerbaar zijn. Denk aan alle veranderingen door de corona-crisis, maar ook de toename van het aantal mensen die een burn-out oplopen. Medewerkers die weerbaar zijn, hebben energie en zijn betrokken. Zij halen voldoening uit hun werk en zijn daardoor productiever. Wanneer het project waar zij al zo lang aan hebben gewerkt toch mislukt, hebben zij de kracht om er het positieve in te zien. Zij stellen zichzelf de vraag: wat kan ik hieruit leren?
Hoe verhoog je je weerbaarheid?
Nu denk je vast: dit zijn aangeboren eigenschappen? Nee, hoor. Met de juiste mindset en oefeningen, kan iedereen zijn weerbaarheid trainen en vergroten. Hoe doe je dit? Ten eerste draait het om je mindset: accepteren dat dingen kunnen mislukken. Door buiten je comfortzone te treden en nieuwe dingen uit te proberen, word je geconfronteerd met dingen die mislukken. Je hebt het immers nog nooit gedaan. Door dit vaak aan te gaan, forceer je jezelf om te gaan met spannende situaties. Want wat is nou het ergste dat er kan gebeuren? Meestal alleen dat je leert van je fouten en jezelf verder ontwikkelt. Alleen maar goed.
Leeft bewustLeef bewuster, stel jezelf duidelijke doelen en geniet van het kleine. Door het stellen van duidelijke doelen, geef je richting aan je (werk-)leven. Analyseer wel bewust of deze doelen haalbaar zijn. Het is goed om ambitieus te zijn en te weten wat je wil, maar hou het op kleine stapjes in die richting. Elke stap die je haalt, geeft een positief gevoel. Als het niet lukt, probeer dan te denken wat je ervan kan leren en kan doen om het wel te halen.
Wees positief richting jezelf én anderenHelp niet alleen jezelf met positiviteit, maar helpt ook anderen. Een sterk sociaal netwerk is belangrijk voor mensen. Onderneem dingen om mensen in jouw omgeving te helpen of op te vrolijken. Dit versterkt de band tussen jou en je collega’s, wat je weer weerbaarder maakt. Schrijf bijvoorbeeld van een paar collega’s op wat je voor hen zou kunnen doen en besteed daar aandacht aan. Omringt zijn door mensen die je kunt vertrouwen, helpt bij vervelende situaties.
Beloon jezelfVergeet ook niet om jezelf hierin te belonen. Zelfvertrouwen kun je ook trainen en helpt bij weerbaarheid. Schrijf bijvoorbeeld op wat er wel goed is gegaan. Zie de positieve dingen, ook al zijn ze maar klein. Wanneer je trots kunt zijn op jezelf, heb je minder de waardering van anderen nodig om je goed te voelen. Dit helpt weer voor je weerbaarheid.
Hoe verhoog je de weerbaarheid binnen je bedrijf?
Als werkgever is het natuurlijk ook hartstikke fijn als je werknemers een goede dosis weerbaarheid hebben. Je weet immers nooit wanneer er een eventuele crisis aankomt. Daarbij wil je het signaleren als je werknemers zich in een burn-out werken. Gelukkig zijn er dingen die jij als werkgever kan doen om weerbaarheid te stimuleren.
Het is belangrijk om een open positieve cultuur te creëren waar werknemers terecht kunnen voor steun, waardering en feedback. Stimuleer als werkgever het ontwikkelen van competenties en uitdaging. Daarbij is het belangrijk om na te gaan of er voldoende ruimte is om werk zelf in te richten en de druk niet te hoog is.
Kortom, met het trainen van een positieve mindset en de juiste focus kan je meer weerbaarheid ontwikkelen. Je hebt niet op alles invloed en mislukkingen zijn om te leren!