Hoe ziet jouw ontwikkelingspad eruit?

Heb jij wel eens nagedacht over jouw ontwikkelingspad? Komen jouw doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden wel eens ter sprake? Zo niet, dan is het wellicht tijd om een helder ontwikkelingspad te creëeren. Door specifieke doelen te stellen zorg je een meerwaarde voor jezelf en uiteindelijk ook voor je werkgever. Een win-win situatie dus! Maar hoe zorg je hier nu voor? Wij geven je een aantal tips!

Durf naar jezelf te kijken

Het kunnen stellen van heldere doelen begint met kijken naar jezelf. Stel jezelf kritische vragen. Waar sta je nu? Zit je nu op je plek? Heb je genoeg van jezelf kunnen laten zien in de afgelopen jaren? Maar vooral: waar wil je heen? En hoe kom je daar? Alleen door jezelf deze vragen te stellen creëer je een duidelijk beeld van jouw ‘startpunt’ en vanuit daar kun je stappen gaan maken!

Brainstormen

Neem de tijd voor jezelf om na te denken over wat belangrijk is voor jou in jouw leven. Waar vind je geluk in? Schrijf vervolgens alles op wat er in je op komt! Laat je creativiteit de vrije loop en denk écht aan jezelf. Denk niet aan wat wel of niet haalbaar of mogelijk is, maar wat je echt zou willen als alles mag en kan. Zo worden jouw doelen steeds duidelijker.

Vraag om feedback/ga in gesprek

Weet jij precies hoe jouw doorgroeimogelijkheden eruit zien bij je huidige werkgever? Dan heb je al een enorme voorsprong. Is dit daarentegen niet duidelijk of heb je het hier zelfs nog nooit over gehad met je leidinggevende? Dan is het nu de tijd om het gesprek aan te gaan. Vraag om een evaluatiegesprek en stel alle vragen die je hebt. Zo kun je bijvoorbeeld vragen stellen als: hoe doe ik het? Boek ik genoeg vooruitgang? Zijn er dingen die ik beter of anders zou kunnen doen? En zijn er mogelijkheden voor mij om door te groeien? Zo ja, welke mogelijkheden zijn er dan? De antwoorden op deze vragen kunnen je enorm helpen in je vooruitgang en het helder krijgen van zowel jouw persoonlijke als professionele ontwikkelingspad.

Stel duidelijke én haalbare doelen

Nu je helder hebt waar je staat en waar je heen wilt, is het tijd om duidelijke, maar vooral haalbare doelen te stellen. Hoewel het goed is om groot te dromen, heeft het weinig zin om doelen te stellen die eigenlijk onhaalbaar zijn. Door doelen te stellen die je bijvoorbeeld iedere maand of jaar kunt afvinken, blijf je jezelf motiveren!

Begin

Maak een korte – een lange termijn plan

Zo, jouw doelen staan op papier! Nu volgt alleen nog een duidelijk plan om je doelen ook daadwerkelijk te behalen. Hoe kom je waar je wil zijn? Welke stappen zijn hier voor nodig? Schrijf deze op en maak het zo specifiek mogelijk. Maak zowel een korte termijn als lange termijn plan voor het behalen van je doelen. Deel dus bijvoorbeeld je week, maar ook jouw jaar zo effectief mogelijk in!

Stel je doelen op tijd bij

Ieder zijn ontwikkelingspad ziet er anders uit. Je zult dan ook niet altijd al jouw doelen behalen. Soms sla je een andere weg in, of verandert je kijk op bepaalde dingen. Stel je doelen in dit geval weer bij. Het gaat om jouw groei en ontwikkeling en niet om die van iemand anders. Laat verwachtingen van andere dus los en maak altijd jouw plan altijd zo persoonlijk mogelijk!

Vier je overwinningen!

Dit is misschien wel het meest belangrijke punt: vier je overwinningen, al zijn ze nog zo klein. Heb je bijvoorbeeld een plan gemaakt voor de week en je volledig aan dit plan gehouden, vier dat dan! Ieder doel dat je behaald is een stap vooruit in jouw ontwikkeling. Erken het en vier het door precies te doen waar jij op dat moment zin in hebt!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!