Steeds meer medewerkers krijgen een burn-out. Ruim 17% van de medewerkers ervaart burn-outklachten en in Nederland bestaat er relatief vaker werkgerelateerde stress in vergelijking met andere landen in Europa. Het is dus een gegeven om als werkgever goed op je medewerkers te letten. Echter is het lastig om iedere medewerker altijd 100% in de loop te hebben over hoe het met hem of haar gaat. Een uitkomst voor werkgevers en medewerkers zou een burn-out preventie app kunnen zijn. Lees snel verder!
Wat is een burn-out preventie app precies?
Een burn-out preventie app is een tool om inzichtelijk krijgen hoe het gaat met de fysieke en mentale staat van medewerkers. Het doel is om meer inzicht en controle te krijgen in de fysieke en mentale grenzen. Mensen die de app gebruiken, kunnen hun klachten in kaart brengen om er lessen uit te trekken voor de optimale inrichting van hun leven. Gebruikers worden elke dag gevraagd hun activiteiten bij te houden en hun fysieke en mentale gezondheidstoestand te evalueren. De app legt vervolgens verbanden tussen de dagelijkse bezigheden en de energiebalans. Met behulp van uitgebreide statistieken krijgen gebruikers praktische tips aangereikt om de veranderingen te realiseren die ervoor zorgen dat ze zich energieker voelen en met meer vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken.
Hoe kan het werken voor jouw organisatie?
Wanneer je denkt dat dit een goede toevoeging kan zijn voor de fysieke en mentale vooruitgang van jouw organisatie, is het aan te raden of dit ten eerste gewenst is onder de organisatie en welke app je kiest. Hier volgen een aantal tips:
1. Ga eerst het gesprek aan met medewerkers
Ten eerste is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met je medewerkers over het onderwerp. De aanleiding kan zijn dat iemand in het team een burn-out heeft of dat het team veel en hoge werkdruk ondergaat. De eerste stap is om het onderwerp an sich bespreekbaar te maken. Doe dit als werkgever naar medewerkers, maar ook onderling. Wanneer dit niet het geval is, kan het inzetten van een hulpmiddel in de vorm van een app ook weerstand veroorzaken of je medewerkers nemen het misschien niet serieus genoeg. De eerste stap zijn gesprekken en bespreekbaar maken van het thema in de organisatie.
2. Kies de juiste app
In een review van stress/burn-out apps blijkt dat 67.3% geen gebruik hebben gemaakt van een zorgprofessional in het maken van de app en maar 3.8% daarvan bevatte globaal onderzoek naar het onderwerp. Maar 2.08% van alle psychologische, mentale welzijn en burn-out apps zijn bewijs en effect gebaseerd. Het is dus uitermate van belang dat je als werkgever een app kiest die onderzocht is, op resultaat is getoetst en onder toezicht is ontwikkeld van een meewerkend zorgprofessional. Bekijk goed de websites van de aanbieders en neem contact met ze op om dit grondig uit te vragen voordat je begint hieraan.
3. Bepaal het doel en opvolging
Ten slotte is het belangrijk om te bepalen wat je doelstelling is met de invoering van een app. Formuleer als werkgever en samen met het team wat je als gewenste uitkomst ziet. Zorg ook voor gewenste vervolgstappen aan de hand van de resultaten van de app. Wat is de stap als blijkt dat iemand een verhoogd risico loopt op een burn-out. Bespreek je dit met een evaluatie of breng je er gelijk een adviseur bij om wat veranderingen aan te brengen in de werkdruk van deze persoon. De app is een hulpmiddel maar de uitwerking moet als team opgepakt worden.
Burn-out preventie apps zijn een redelijk nieuwe fenomeen. Momenteel hebben ongeveer 20% van de werkgevers een welzijnsplatform tussen werkgevers, medewerkers en de organisatie. Vooraf de keuze is het belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken in het team, de juiste app te kiezen die is bijgestaan door professionals en om het doel en de uitwerking te bepalen.