Jong talent aannemen? Doen!

Twijfel je wel eens of je starters of jong talent moet aannemen en weet je nog niet wat bij het aannemen van jong talent komt kijken? Er is een grote meerwaarde in het aannemen van jong talent. Over vijf jaar is 75% van de medewerkers millennial. Dus tijd om te investeren in jong talent!

Voordelen van starters/jonge talenten

Wanneer je behoefte hebt aan nieuw personeel, is het ook een goed idee om naar starters te kijken. Het kan aantrekkelijker lijken om te kijken naar kandidaten die al de perfect passende ervaring hebben. Wanneer het past, heeft het aannemen van starters en jonge talenten een aantal grote voordelen:

  • Heb jij een solide basis aan ervaren medewerkers bij jouw bedrijf. Dan is het zeker een goed idee om deze kennis en ervaring te borgen bij jonge talenten. Voor de starter is dit zeer interessant en biedt het een leerschool om onder de hoede te zijn van een ervaren persoon. Daarnaast wordt er op deze manier kennis gedeeld in de organisatie en blijft deze kennis actief. Bijvoorbeeld wanneer een wat meer medior/senior persoon op termijn een vervolgstap gaat maken.
  • Een starter, vaak opgegroeid in het digitale tijdperk, zijn snel, behendig en hebben inzicht in de nieuwste technologieën. De kans is groot dat zij in hun vrije tijd of uit algemene interesse al vaker met een platform hebben gewerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan social media. Deze kennis en ervaring kan een frisse wind zijn voor het bedrijf en zeer gunstig voor de toekomst waarin digitalisering alleen maar belangrijker wordt.
  • Starters hebben vaak een open mindset. Bijvoorbeeld in wat zij willen leren en waarin ze zich willen ontwikkelen, soms weten ze het ook nog niet zo goed. Wanneer je ruimte hebt hiervoor in de organisatie is dit een goede kans om een starter op te leiden en weliswaar te kneden tot een volwaardige junior of medior medewerker. Starters hebben nog niet een bepaalde aangeleerde routine, of een bepaald vooroordeel over het uitvoeren van taken.
  • Starters zijn zeer enthousiast over hun eerste werkervaring en zijn vaak bereid om hun beste beentje voor te zetten. Een baan vinden na het afstuderen is zo makkelijk nog niet. Wanneer je bijvoorbeeld communicatie of marketing hebt gestudeerd, komt het regelmatig voor dat in vacatures allerlei vakinhoudelijke kennis staat, waarvan ze misschien nog niet te kans hebben gehad om dat te leren in stages. Wanneer je als werkgever de ruimte hebt om ook een leerschool te zijn, zul je een goede indruk maken op de markt van starters en jonge talenten.

Tips voor het aannemen van starters:

Het aannemen van starters heeft zoals bovenstaand zeker zijn voordelen. Mocht het zover komen dat je een juiste kandidaat hebt gevonden die starter is. Denk dan aan de volgende tips bij het aannemen van een starter:

  • Zorg dat je de starter perspectief kan bieden in het bedrijf
  • Zorg dat je tijd en ruimte maakt voor begeleiding en een stijle leercurve in de eerste paar maanden na aanname
  • Geef aan het begin een heldere onboarding en takenpakket, zodat de starter goed weet wat er van hem of haar verwacht wordt
  • Neem in een interview stage ervaring serieus. Stages zijn namelijk de eerste echte werkervaring van starters en vormen de indruk van een starter. Bevraag en toets die indrukken die ze hebben gehad van eerdere werkzaamheden en stagebedrijven.
  • De generatie van starters is er een die graag gehoord en gemotiveerd willen worden. Initieer bijvoorbeeld regelmatig 1op1 gesprekken zodat je goed in de loop blijft van de bevindingen van de starter.
  • Deze generatie heeft ook zeker geen 9-tot-5-mentaliteit. Het is dus belangrijk om flexibiliteit te bieden. Maak daarin ook zeker duidelijk dat het hebben van flexibiliteit wel een verantwoordelijke en gemotiveerde mindset nodig heeft. Meer van dit soort lessen kun je natuurlijk de starter allemaal bijbrengen.

Ben jij een starter?

Wanneer je een starter bent is solliciteren bij een bedrijf natuurlijk ook heel spannend. Je zou misschien denken dat je niet heel veel te zeggen hebt in een onderhandelingspositie. Maar zeker als starter is het erg belangrijk om je waarde helder te hebben en te weten wat je kunt bieden. Denk hierbij aan de volgende tips:

  • Denk een paar stappen vooruit. Een eerste baan is natuurlijk heel spannend. Bereid je goed voor en ga na wat voor jouw belangrijke punten zijn. Ook al heb je weinig werkervaring dan kun je nog zeker letten op het hebben van begeleiding in een functie aan het begin of juist zelfstandig aan de slag gaan.
  • Onderbouw altijd alle argumenten die je benoemt. Zo kom je goed voorbereid over en serieus. Zet uiteen wat je de afgelopen jaren hebt geleerd en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt.
  • Bereid je salarisonderhandeling goed voor. Zeker als starter ben je ook in je recht om te onderhandelen over salaris. Krijg goed inzicht in wat de bruto/netto verschillen zijn en wat het gemiddelde salaris is in de markt voor soortgelijke functies.
  • Als starter ben je natuurlijk heel enthousiast en ambitieus. Besef goed dat je de indruk die je wekt en de taken die je krijgt ook waar moet maken. Wees bereid om te leren, te vallen en weer op te staan. Dit hoort allemaal bij de eerste ervaringen in je baan.

Kortom: of je nu interesse hebt om een starter aan te nemen of als je een starter bent. Het is belangrijk om goede verwachtingen te scheppen en transparant met elkaar in gesprek te gaan. Als starter kun je een zeer interessante toevoeging zijn aan het bedrijf waar je solliciteert en nieuwe inzichten bieden. Heb je interesse in het aannemen van jong talent, dan kan De Groeiclub je daar ook zeker bij helpen! We helpen je graag!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!