Maak kennis met jobcrafting

Sommige mensen zijn van mening dat een ideale baan niet bestaat, maar wat als dit wel zou kunnen? Dat je zelf jouw baan kan ontwerpen naar de competenties die jij hebt – of wil leren. Maak kennis met jobcrafting. Om medewerkers die niet meer tevreden zijn met hun baan toch te behouden, kun je hen vragen om zelf aan de slag te gaan om te kijken wat er aan hun baan moet veranderen om hen er weer enthousiast over te laten zijn. Hier tips om dit in te richten!

Waarom jobcrafting?

Jobcraften betekent ‘baanbouwen’, oftewel medewerkers krijgen de ruimte om hun baan zo in te richten dat het weer aansluit bij hun wensen, kwaliteiten en ontwikkeling. In deze tijd is het belangrijk om je medewerkers te behouden. Voor medewerkers die een sleur ervaren en rondkijken naar een andere baan kan dit een oplossing bieden. Wat hebben zij nodig om weer met plezier naar hun werk te gaan? Meestal gaat het om een verandering in het takenpakket, denk aan de werkdruk, niveau of richting. Of bijvoorbeeld het missen van doorgroeimogelijkheden en uitdaging. Wanneer het aan de cultuur is, is het lastiger om snel op te pakken, maar zeker niet minder belangrijk om er iets aan te doen. De bedrijfscultuur is een van de belangrijkste aspecten van blij op je werk zijn.

Tips bij jobcrafting

Vaak maakt een medewerker het niet bespreekbaar dat hij of zij aan het kijken is naar een andere baan. Als werkgever wil je dit voor zijn, misschien kan je wel iets veranderen waardoor hij of zij wel tevreden is. Hier verschillende tips die kunnen helpen:

Zorg voor een open en proactieve cultuur

Ten eerste is het belangrijk dat je een open cultuur creëert waar medewerkers niet bang zijn om feedback te vragen, met ideeën te komen en te evalueren. Stimuleer daarbij een proactieve werkomgeving. Laat weten dat jobcrafting mogelijk is en dat jullie daar graag over meedenken. Creëer een omgeving waarin medewerkers de ruimte hebben om feedback en wensen uit te spreken en natuurlijk ook dat dit dan serieus wordt genomen.

Gesprek aangaan en alles in kaart brengen

Zonder het uit te spreken, kan jij als werkgever natuurlijk niet ruiken dat iemand graag zijn baan anders zou willen zien. Plan daarom genoeg gesprekken in waar de ruimte is om dit te bespreken. Sta als werkgever ook open voor feedback en laat blijken dat je meedenkt. Wanneer iemand graag met jobcrafting aan de slag wil gaan, maak dan een overzicht. Laat de medewerker zijn huidige functie, takenpakket en werksituatie in kaart brengen. Vanuit hier gaan jullie aan de slag: waar is een medewerker wel tevreden over en wat ziet diegene graag anders? Kom in het gesprek erachter wat iemand behoeftes zijn en hoe zij het graag anders zien. Ontdek hoe zij hun baan graag willen zien en kijk wat jij daarin kan bieden.

Kansen zien

Denk zo breed mogelijk. Neem het overzicht van de huidige situatie als beginpunt. Misschien hoef je maar een bepaalde taak toe te voegen of kan je een project ruilen met een andere medewerker. Wanneer iemand een hele andere kant op wil, kan je organiseren om diegene te laten meelopen bij een andere afdeling. Misschien zie jij een bepaalde competentie die momenteel nog niet benut wordt, denk hierin breed mee. Het bieden van cursussen en een opleidingsbudget kan hier nuttig zijn. Vaak kunnen medewerkers ook de werkomstandigheden graag anders willen zien. Denk aan flexibele werktijden, hybride werken, stilteruimtes of borrels. Zorg dat je hierin meedenkt, vaak is er meer mogelijk dan dat de medewerkers zelf denken. Daarbij is het handig om dit mee te nemen in de werkcultuur. Als veel mensen aangeven dat zij graag meer activiteiten samen doen, kan je dit veranderen.

Bespreken en evalueren

Vergeet niet het teambelang in de gaten te houden. Wanneer er veranderingen plaatsvinden, heeft dat effect op anderen. Het kan zijn dat er taken vrijkomen of teams veranderen. Daarbij is het heel belangrijk om te blijven evalueren. Wees eerlijk naar elkaar over de veranderingen en ga na of dit het gewenste effect heeft. Het blijft bijsturen, want mensen blijven zich ontwikkelen.

Kortom

Het meedenken met medewerkers over hoe zij hun baan zien en hen hier zelf de regie in te geven, heeft een positief effect. Tevreden medewerkers gaan niet op zoek naar andere banen. Door mee te denken in kansen, behoud je je talent. Daarbij kunnen gesprekken ook in grote lijn helpen bij het vormgeven van jouw bedrijfscultuur. Medewerkers die met plezier naar hun werk gaan, zorgen voor een win-win!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!