Micromanagen: wel of geen goed idee?

Micromanagement: de een heeft er een hekel aan, en de ander vindt het juist wel fijn: iemand die wat meer op je let. Maar wat houdt deze term precies in? En is het nou wel of geen goed idee om op deze manier te werk te gaan? In dit artikel sommen we de voor- én nadelen van micromanagement voor je op!

Wat is micromanagement?

Wat is micromanagement? De officiële definitie gaat als volgt: er is sprake van micromanagement als een manager of leidinggevende zijn werknemers nauwlettend in te gaten houdt. Hierbij let een manager of leidinggevende op elk detail en neemt hij of zij ook alle werkzaamheden uitgebreid onder de loep. Ook houdt micromanagement in dat een manager het lastig vindt om taken aan een ander over te laten. Dat kan zeer vervelend zijn, want hoe goed het advies van een leidinggevende ook bedoeld is, het kan jou het gevoel geven dat je in het oog gehouden wordt.

In plaats van zich te beperken tot het geven van specifieke instructies voor bepaalde taken en zich zelf op het bredere plaatje te focussen, bemoeit een micromanager zich intensief met ieder onderdeel van het bedrijfsproces. Loslaten kost dit soort werkgevers of leidinggevenden dan ook vaak veel moeite.

Waar komt micromanagment uit voort?

Vaak ontstaat micromanagement door een gebrek aan vertrouwen van de leidinggevende of werkgever in haar of zijn personeel. Toch is dat niet altijd het geval. Soms is micromanagement namelijk het resultaat van goede bedoelingen die bijvoorbeeld gericht zijn op het versterken van het teamgevoel binnen een organisatie. Toch levert dit niet altijd even positieve resultaten op. Medewerkers kunnen micromanagement opvatten als een gebrek aan vertrouwen.

Voordelen van micromanagement

Hoewel micromanagement niet altijd positief wordt opgevat, kan het in sommige situaties juist nuttig en waardevol zijn. Micromanagement komt bijvoorbeeld van pas in een jong en onervaren team. Wat extra aandacht en ondersteuning kan dan juist gewaardeerd worden! Ook in andere gevallen kan het zinvol zijn om iets dichter op de zaken te zitten. Stel bijvoorbeeld dat jouw team vanuit huis werkt, maar wel veel met elkaar moet samenwerken. Ook dan kun je met micromanagen alles net in wat beter in goede banen leiden.

Nadelen van micromanagement

Omdat micromanagement vaak gepaard gaat met een sterke controledrang en een gebrek aan vertrouwen, valt deze manier van leidinggeven vaak in het verkeerde keelgat bij medewerkers die ermee te maken krijgen. Je kunt al snel de stempel “slechte manager” krijgen als jij je teveel bemoeit met de werkzaamheden van jouw medewerkers. Dat komt voornamelijk omdat de drang om mensen te controleren, vaak gepaard gaat met een gebrek aan vertrouwen. Ook groeit de kans op stress, overbelasting en een burn-out als je als micromanager alle werkzaamheden alleen aan jezelf toevertrouwd.

Met micromanagement vergroot je daarbij het risico dat de focus teveel op kleine, onbelangrijke details komt te liggen. Daardoor verlies je in feite de ‘helicopter view’ en vervagen de doelstellingen die je ooit hebt gecreëerd. Ook geef je met micromanagement weinig eigen inbreng aan je medewerkers, waardoor de motivatie al snel zal wegvallen. Medewerkers worden ontevreden en stappen in veel gevallen sneller op. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Hoe ga je micromanagement tegen?

Micromanagement is te voorkomen, maar hoe? Allereerst moet je bij jezelf kunnen herkennen dat je aan het micromanagement bent. Dat kan namelijk vrij onbewust gaan. Wanneer je dat hebt is het belangrijk om inzichtelijk te maken wat medewerkers van jouw bedrijf kunnen en waar ze toe in staat zijn. Je hebt ze niet voor niets aangenomen. Wat zijn hun skills? Licht deze uit en maak er gebruik van! Laat iemand doen waar hij of zij goed in is en je zult zien dat niet alleen zij, maar ook jouw bedrijf hierdoor floreert!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!