Neemt jouw toptalent ontslag? Dit kunnen de redenen zijn.

Het is algemeen bekend dat mensen tegenwoordig vaker ‘jobhoppen’ en niet hun hele carrière bij hetzelfde bedrijf blijven. Aan de ene kant ligt dit aan de vluchtige cultuur waarin we leven, maar aan de andere kant zijn er ook veel factoren binnen een bedrijf waardoor medewerkers er voor kiezen om te vertrekken. Welke dat zijn? Je leest het hier!

1. Een gebrek aan vertrouwen

Het behouden van talent begint en eindigt met vertrouwen. Leidinggevenden die hun medewerkers niet vertrouwen creëeren vaak een geforceerde werkomgeving dat ervoor zorgt dat mensen zich gestresst en nerveus voelen en daardoor hun werk minder goed uitvoeren. Toptalent dat hun werk serieus neemt heeft over het algemeen geen dergelijke begeleiding nodig. Dit soort mensen presteren juist goed als ze een gevoel van vertrouwen krijgen vanuit hun leidinggevenden. Jouw taak als leider is om je medewerker te vertrouwen: je hebt hem of haar dan ook niet voor niets aangenomen! Zodra je leert om bepaalde zaken los te laten en je team te vertrouwen, zul je zien dat je niet alleen betere medewerkers aantrekt, maar je huidige medewerkers ook enthousiasmeert en motiveert.

2. Niet erkend of gewaardeerd worden

De meest voorkomende reden dat iemand ontslag neemt, is omdat hij of zij zich niet gewaardeerd voelt in het bedrijf. Een gebrek aan waardering komt in verschillende vormen: van onderbetaald worden, tot negatieve feedback, valse beloftes en klachten die niet gehoord worden. Wanneer het management één van deze fouten vaak maakt, kan een gezonde bedrijfscultuur al snel omslaan in een onzekere omgeving waarin medewerkers zich niet meer thuis voelen. Door jouw medewerkers niet te waarderen kun je er zelfs voor zorgen dat de meest moeilijk vervangbare personen ervandoor gaan.

3. Een gebrek aan respect

Wanneer een medewerker niet het respect krijgt waarvan hij of zij weet dat hij het heeft verdiend, zul je deze persoon moeilijk kunnen overtuigen om bij jouw bedrijf te blijven. Respect kan betekenen hoe iemand wordt behandeld door managers en collega’s, maar kan ook geuit worden in het soort werkzaamheden die deze persoon krijgt toegewezen. Wanneer iemand zegt dat ze niet genoeg betaalt krijgen en daardoor ontslag nemen, bedoelen ze eigenlijk dat hun salaris niet in lijn ligt met het werk dat ze verrichten. Daardoor voelen ze zich niet gerespecteerd. Het is daarom van belang dat iemand de juiste compensatie krijgt voor zijn of haar werk.

Respect

4. Geen kans op groei en ontwikkeling

Eén van de meest voorkomende redenen om voor een bepaald bedrijf te kiezen is voor veel mensen hetzelfde, namelijk de doorgroeimogelijkheden en kans op promotie. Mensen willen het gevoel hebben dat ze ergens naartoe werken, dat ze beloond worden en dat ze een enorme groei kunnen doormaken. Daarnaast vinden veel mensen het gewoon erg leuk om veel bij een bedrijf te kunnen leren. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een cursus, maar ook gewoon in de dagelijkse werkzaamheden. Als je iemand niet constant de kans geeft om meer te leren en zichzelf te ontwikkelen, haal je al snel de motivatie weg en bestaat er een grote kans dat je weer op zoek kunt naar een nieuwe medewerker.

5. Slechte communicatie

Een goede medewerker die een organisatie verlaat, heeft vaak ook met de communicatie binnen een bedrijf te maken. Een goede manager moet kunnen zien wanneer het minder goed gaat met een medewerker en ervoor zorgen dat zijn of haar collega’s zich vrij voelen om alles aan hem of haar kwijt te kunnen. Heb je jouw probleem al aangegeven bij de manager, maar wordt er niets mee gedaan? Ook dan heeft de leidinggevende een probleem. Het niet opvolgen van bepaalde klachten of problemen, is voor veel werknemers weer een reden om een andere functie te zoeken.

6. Een te hoge werkdruk

Veel mensen krijgen dagelijks met een te hoge werkdruk te maken. Misschien herken je het wel: je todo-lijst is torenhoog, je zit avonden lang op kantoor en zelfs in het weekend is het werk dat je nog moet doen alles waar je aan denkt. Natuurlijk is dit geen gezonde manier van leven. Niet alleen heeft een te hoge werkdruk een negatief effect op de kwaliteit van je werk, ook voor je privéleven betekent het niet veel goeds. Is hier niets aan te veranderen? Dan zoeken de meeste werknemers al snel naar een nieuwe baan.

7. Niet in lijn staan met de kernwaarden van een bedrijf

Check jij voordat je ergens gaat werken wat de kernwaarden van een bedrijf zijn? Zo niet, begin daar dan nu mee! Je kunt namelijk al vroeg genoeg zien of een bedrijf écht bij je past of niet, door te kijken of de visie en kernwaarden aansluiten bij die van jou. Kun je je hier totaal niet in vinden? Dan zul je daar vroeg of laat achterkomen en merken dat je misschien toch liever bij een ander bedrijf werkt.

8. Negatieve werksfeer

Een negatieve werksfeer kan ervoor zorgen dat iemand met lood in zijn schoenen naar zijn werk gaat. Veel mensen worden zelfs gepest op de werkvloer. Hoe gek het ook klinkt, jaloezie, onderlinge strijd en persoonlijke conflicten kunnen er voor zorgen dat iemand wordt vermeden, of dagelijks beledigende of zelfs intimiderende opmerkingen naar zijn hoofd krijgt geslingerd. Als dit zo is, kun je er vanuit gaan dat iemand snel naar een andere baan op zoek zal gaan. Zorg er dus als leidinggevende voor dat er een open, transparante cultuur heerst waar iedereen door elkaar gewaardeerd wordt!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!