Neurodiversiteit benutten doe je zo

Vaak worden autisme, dyslectie en ADHD gezien als belemmeringen in het bedrijfsleven. Veel mensen kunnen daardoor geen baan vinden. Toch gek: waarom zou je deze talenten niet juist benutten. Een neurodivers team zorgt juist voor meer succes. Hier lees je er meer over!

Wat is neurodiversiteit?

Neurodiversiteit is een parapluterm voor de diversiteit in breinen. Ieder brein functioneert anders, maar over het algemeen is de manier waarop we informatie verwerken voor de meeste mensen redelijk vergelijkbaar te noemen. Deze vergelijkbare breinen noem je ‘neurotypsich’. Daarnaast heb je ‘neurodivergente’ breinen, deze breinen werken net wat anders en hebben vaak andere manieren van omgaan met situaties, communicatie en informatie. Onder neurodivergente mensen vallen mensen met onder andere AD(H)D, autisme, hooggevoeligheid, dyslexie en hoogbegaafdheid. De wereld is niet ingericht op neurodiversiteit en veel werkplekken ook niet. Neurodivergente mensen denken, leren en werken simpelweg anders dan de meeste mensen. Dat betekent ook dat ze veel competenties juist beter hebben ontwikkeld dan andere mensen.

Waarom neurodiversiteit benutten?

Neurodivergente breinen werken dus anders. Hierdoor kunnen er vaardigheden minder ontwikkeld zijn, maar ook juist uitzonderlijk goed ontwikkeld zijn. Werkgevers zien vaak vooral de afwijkingen, de wereld is immers zo ingericht. Veel bedrijven zouden juist meer gebruik moeten maken van de talenten die deze mensen hebben. Natuurlijk verschilt het nog steeds per persoon, maar neurodivergente mensen gebruikten vooral hun rechterhersenhelft. Deze hersenhelft speelt een grote rol bij onder andere emoties, creativiteit en verbanden leggen. Vaak zijn neurodivergente mensen goed in het snel analyseren en verwerken van informatie en hebben zij een vernieuwende blik. Over het algemeen kunnen mensen met dyslectie goed conceptueel denken. Zij overzien snel het gehele plaatje en zullen met een creatieve oplossing komen. Mensen op het spectrum van autisme zijn gedetailleerde werkers en juist erg loyaal en productief. Ook zij hebben een andere kijk op dingen. En in stressvolle situaties zullen het juist de mensen met ADHD zijn, die alles onder controle houden. Zoals je al in eerdere artikelen hebt kunnen lezen, is een divers team goed voor het succes van een organisatie. Het zal dan ook niet verbazen dat een team met neurodiverse mensen tot wel 30% productiever zijn, dan teams met alleen neurotypische mensen. Wel vergt het dus maatwerk en goede communicatie. Aandacht voor de individu zorgt voor het optimaal benutten van neurodiverse mensen. Ongeveer 1 op de 5 mensen is neurodivergent en een groot deel hiervan is werkloos, omdat zij niet in de “norm” passen. Door rekening te houden met andere behoeftes, verbeter je niet alleen het werksucces voor het neurodiverse deel van de bevolking, maar voor iedereen. En het kan ook nog eens een oplossing bieden voor de krapte in de arbeidsmarkt.

Hoe ga je om met neurodiversiteit op de werkvloer?

  • Ten eerste: maak neurodiversiteit bespreekbaar. Veel mensen hebben nog nooit gehoord van de term ‘neurodiversiteit’. Door een open gesprek te voeren, waarin je uitlegt wat dit inhoud, zullen medewerkers hier beter mee om kunnen gaan. Ook voelen medewerkers die neurodivergent zijn zich hierdoor meer gehoord en begrijpen collega’s elkaar beter.
  • Ook ‘traditionele’ werving en selectie is lastiger voor neurodivergente mensen. Zij gaan zich aanpassen in de ‘norm’ die hen wordt opgelegd. Er zijn een paar kleine aanpassingen die ervoor zullen zorgen dat iedereen zich gehoord voelt om te kunnen solliciteren. Heeft je werken-bij pagina niet te veel prikkels? Bekijk ook je vacatures nog eens kritisch na op vaardigheden. Ook jobcrafting kan hierbij goed van pas komen. Schep duidelijke verwachtingen over het sollicitatiegesprek en -procedure. Focus bij het sollicitatiegesprek op de vaardigheden die echt belangrijk zijn en hecht niet te veel waarde aan lichaamstaal en andere sociale indicatoren die minder vanzelfsprekend zijn voor neurodivergente mensen. Iedereen is anders, dus behandel de selectieprocedure afgestemd op ieder individu.
  • Verminder overbodige prikkels. Neurodivergente mensen hebben een andere prikkelverwerking. Zij kunnen extra gevoelig zijn voor bijvoorbeeld licht, temperatuur en geluid. Zorg daarom voor de mogelijkheid tot stilteruimtes en noise cancelling.
  • Ook duidelijkheid en focus is hierin belangrijk. Al die prikkels kunnen enorm afleiden – ook in communicatie. Houd je verhaal duidelijk, overzichtelijk en breng focus aan. Kom gelijk tot de kern en geef een duidelijk beeld van wat je van iemand wil. Begin met de belangrijkste boodschap, gebruik opsommingen en maak het visueel. Neurodivergente mensen zijn vaak visueel ingesteld. Door het beeldend te maken, kunnen zij de belangrijkste informatie goed scannen en worden zij niet afgeleid. Wees letterlijk en consistent.
  • Geef iemand vrijheid en vertrouwen. Lang stilzitten, aandacht houden bij een presentatie en onverwachte meetings kunnen extra lastig zijn voor neurodivergente mensen. Geef deze medewerkers de vrijheid in hun werk, zodat hun kwaliteiten tot recht komen.

 

Kortom: een neurodivers team geeft het meeste succes aan een bedrijf. Verdiep je met het bedrijf in neurodivergentie en door een paar aanpassingen kun je ook deze talenten toevoegen aan je team!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!