Tegenslagen in je carrière? Zo sla je terug!

Tegenslagen: iedereen krijgt er mee te maken. Je wordt afgewezen op een sollicitatiegesprek, krijgt te horen dat die promotie toch naar je collega gaat of maakt een grote blunder op je werk. Maar hoe ga je daar nou het beste mee om? Hieronder geven we je een aantal tips om zo goed mogelijk terug te veren na een tegenslag.

Bedenk dat iedereen fouten maakt

Wanneer alles mis lijkt te gaan en de moed je in de schoenen zakt, kun je misschien denken dat je de enige bent die dit meemaakt. Maar niets is minder waar. Het is belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden dat iedereen met teleurstellingen te maken krijgt. En iedereen komt er ook weer bovenop.

Leer van jouw tegenslag

Natuurlijk is de enige tegenslag groter dan de ander. Maar zelfs van de grootste teleurstellingen leer je iets. Misschien zie je het niet meteen in en kost het je zelfs een aantal dagen, weken of maanden, maar uiteindelijk zit er een les in iedere tegenslag. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je wordt ontslagen, maar daardoor wel bij je droombaan terecht komt. Het leven kan soms gek lopen, maar er valt altijd iets van te leren!

Relativeer

Was die blunder echt zo gênant en stort je leven in nu je die promotie niet hebt gekregen? Of heb je het probleem veel groter gemaakt in je hoofd dan dat het in daadwerkelijkheid is? Soms is het belangrijk om de situatie te relativeren. Denk je bijvoorbeeld eens in hoe je er tegen aan zou kijken als dit bij iemand anders zou gebeuren. Waarschijnlijk is het dan heel makkelijk om de situatie in een ander licht te zien. Tip: schrijf voor jezelf op wat er precies is gebeurd, wat het met je doet en wat je er aan kunt doen om de situatie te verbeteren. Waarschijnlijk lijkt die tegenslag op papier in eens een stuk minder heftig.

 

Zoek afleiding

Bepaalde tegenslagen hebben zo’n impact op je leven en zijn zo groot, dat relativeren lastig is. Op zo’n moment doe je er goed aan om afleiding te zoeken. Praat met een goede vriend of vriendin, ga een stuk wandelen of doe iets anders waarbij je even niet aan de teleurstelling hoeft te denken.

Pas je doel aan

Merk je dat je de ene na de andere tegenslag te verduren krijgt? Dan kan het zo zijn dat je jouw doelen moet aanpassen en daarmee ook je verwachtingen. Wie hoge verwachtingen heeft, wordt vaker teleurgesteld en wie zichzelf te hoge doelen stelt, heeft een grotere kans dat deze niet worden behaald. Pas je doelen daarom aan en maak ze realistisch. Je kunt jezelf beter te makkelijke doelen stellen, dan het te moeilijk maken voor jezelf. Zo voorkom je teleurstellingen én tegenslagen.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!