Thuiswerken doe je zo!

Thuiswerken: de één vindt het heerlijk en de ander begeeft zich liever in een rumoerige kantoorruimte. Toch hebben we in tijden van COVID-19 niet altijd een keuze en dus is het zaak om ervoor te zorgen dat je altijd het optimale uit je thuiswerkdag haalt. Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje!

1. Blijf in je werkritme

Wanneer je vanuit huis werkt kan het verleidelijk zijn om een half uurtje langer te blijven liggen, je ochtendjas net wat langer aan te houden of met je laptop op de bank neer te ploffen. Wil je er echter voor zorgen dat je in je workflow blijft, zorg dan dat je hetzelfde ritme aanhoudt als dat je voorheen deed. Zet je wekker net zo vroeg als altijd, kleed je aan en ga vervolgens gewoon achter je bureau zitten! Was je daarbij gezonde salades gewend voor de lunch? Probeer dit dan ook zelf in huis te halen en op dezelfde tijd te lunchen. Zo blijf je in je werk- en eetritme en zorg je voor een optimale energiebalans.

2. Creëer een perfecte workspace

Mis je die fijne werkstoel, een extra scherm voor je computer of kom je een stopcontact te kort? Kijk dan eens of je iets van je kantoor mag lenen om jouw thuiswerkplek zo ideaal mogelijk in te richten. Of kijk welke middelen je zelf aan zou kunnen schaffen om je plek te verbeteren, zoals een verlengsnoer, een bureaulampje, een verstelbaar bureau, een goede bureaustoel, een muismat of misschien een kussen voor je rug.

3. Houdt contact met je team

Als je alleen woont of de hele dag alleen thuis aan het werk bent, kun je je best eens storen aan de stilte om je heen. Om deze saaie momenten te voorkomen kan het een idee zijn om online applicaties als Zoom en Hangout te downloaden, waarmee je de hele dag in contact kunt blijven met je collega’s. Zo kun je aan jouw team voorstellen om de camera’s een dag lang aan te doen en op mute te zetten, zodat je toch het gevoel hebt dat je niet helemaal alleen bent. Heb je daar even geen zin in? Dan kun je je camera natuurlijk altijd weer uitzetten.

4. Let op je houding

Tegenwoordig zijn we gewend aan de luxe van verstelbare bureau’s, stoelen en laptophouders waarmee we de perfecte werkhouding aan kunnen houden. Zo zijn veel bureau’s tegenwoordig zelfs zo te verstellen dat je erachter kunt staan in plaats van zitten. Het is logisch dat niet iedereen deze luxe thuis heeft, maar toch is het behouden van een goede lichaamshouding enorm belangrijk. Let daarom op de volgende punten:

  • Zorg dat je een stoel uitkiest waarbij je knieën negentig graden gebogen zijn wanner je voeten plat op de grond staan. Zorg daarbij dat je een stoelleuning hebt waar je met een rechte rug tegen aan zit en waarbij je heupgewricht ook negentig graden gebogen is.
  • Houd je schouders laag en naar achter. En zorg er dan voor dat je tafel op elleboog hoogte afgesteld is.
  • Plaats de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte. En plaats hem op een afstand dat als je je armen strekt, je het beeldscherm nét kunt aanraken.
  • Werk als je kunt regelmatig staand, op een fietsstoel of een skippybal. En plaats je keyboard en muis zo dicht naar je toe dat je je ellebogen naast je lichaam kunt houden in een hoek van negentig graden.
  • Zorg voor een ontspannen houding.
  • Neem veel korte pauzes. Neem minimaal vijftien minuten rust na iedere twee uur achter je computer.
  • Houd je voeten aan de grond.

Thuiswerken doe je zo!

5. Blijf bewegen!

Of je nu de hele dag thuis of de hele dag op kantoor zit: bewegen is altijd belangrijk. In deze tijd is bewegen misschien wel belangrijker dan ooit. En daarvoor hoef je echt niet iedere dag een uur in de sportschool te staan. Zo kan een kwartier of een half uur per dag bewegen al een groot verschil maken. Wil je jouw dag nog productiever maken? Kies er dan voor om in de ochtend te sporten. Zo zorg je met een paar oefeningen meteen voor een energie-boost die je de hele dag zult voelen!

6. Maak een afspeellijst met jouw favoriete muziek

Eén van de voordelen van thuiswerken is dat je jouw favoriete muziek op de luidspreker kunt zetten. Maak hier gebruik van door een afspeellijst te maken waarop jij het beste kunt werken, of waarop je gewoon even kunt ontspannen of op mee kunt zingen. Zo zijn er ontelbaar veel afspeellijsten te vinden met kalmerende muziek en muziek waarmee je je het beste kunt concentreren. Of kies bijvoorbeeld voor een interessante podcast. Daarmee heb je tijdens je werkdag net iets meer focus en gezelligheid.

7. Relax

In deze tijd is het makkelijk om mee te gaan in een angstcultuur en veel mensen voelen dan ook de stress van wat dit jaar met zich meebrengt. Zeker wanneer je wekenlang thuis moet doorbrengen. Het is daarom extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en genoeg te ontspannen. Hierbij kunnen kleine toevoegingen aan je dagelijkse leven al een heel verschil maken, zoals niet dagelijks het nieuws blijven volgen, een kop warme thee met citroen drinken, een aantal minuten per dag te mediteren of door tussen je werk door naar buiten te gaan. Ontdek wat voor jou het beste helpt om te ontspannen en zorg dat je hier tijd voor vrij maakt!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!