Tips voor het aantrekken en inwerken van internationale medewerkers

Internationale ambities? Dan wil je natuurlijk ook internationaal passend personeel. Het aannemen van internationale medewerkers brengt veel voordelen met zich mee, maar ook eventuele uitdagingen, bijvoorbeeld een taalbarrière. Hoe je dit zo goed mogelijk inricht? Lees snel verder!

Voordelen internationaal personeel

Er zijn verschillende redenen om internationaal personeel aan te nemen. Misschien wil je je markt uitbreiden naar een ander land of lukt het niet om specialisten te vinden in Nederland. Je team uitbreiden met internationale medewerkers geeft ieder geval een hoop voordelen. Een divers team brengt meerdere perspectieven met zich mee wat resulteert in meer creativiteit en innovatie. Daarbij is het een groot voordeel wanneer je wil uitbreiden naar dat desbetreffende land. Lokale medewerkers hebben misschien al een netwerk, daarbij spreken zij de taal en weten zij wat zakelijke gebruiken en etiquettes zijn.

Goede voorbereiding

Het aantrekken van internationaal personeel vergt net wat meer voorbereiding dan van Nederlands personeel. Ten eerste moet je goed op de hoogte zijn van de praktische zaken, denk aan vergunningen en regels. Hier lees je meer over op de website van Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Aantrekken van medewerkers

Denk na waarom een internationale medewerker zou willen overstappen naar jouw bedrijf en speel daar op in. Wat kun je bieden wat zij in hun land niet vinden? Nederland is voor veel buitenlanders een aantrekkelijke plek om te komen werken en wonen. Toch zal het een grote verandering zijn voor de internationale medewerker – niet alleen een nieuwe baan, maar ook een hele nieuwe omgeving. Bedenk daarom hoe je internationaal personeel het best kunt aantrekken en helpen acclimatiseren. Benoem de voordelen die jullie bieden in de vacature, op de website en sociale media. Help internationale medewerkers met het vinden alle documenten op orde krijgen, het vinden van een woning en registratie. Een internationaal team zal zeker een pre zijn voor internationale kandidaten. Daarbij kun je vanuit het bedrijf Nederlandse les aanbieden, zodat internationaal personeel ook makkelijker mee kan doen met gesprekken tussen Nederlanders en beter kan integreren. Verdiep je in de werkcultuur van het land waarvoor de rol bedoeld is. Pas hier de tone-of-voice, taal en inhoud op aan van de vacature, contact en sollicitatiegesprekken.

Goede onboarding

Wanneer de internationale medewerker binnen is, is het belangrijk om diegene ook thuis te laten voelen. Hierin is een goede onboarding nog belangrijker dan die van Nederlandse medewerkers. Besef bij het ontwikkelen van een internationale onboarding, dat er grote cultuurverschillen kunnen zijn. Verdiep je in de cultuur van de ander en neem dit mee in de onboarding. Wat zijn normale werkpauzes of werknormen? Neem dit mee en houd hier rekening mee. Neem genoeg tijd om de internationale medewerker mee te nemen in de Nederlandse (werk-)cultuur. Zorg dat diegene een vast aanspreekpunt heeft voor vragen en neem diegene extra mee in activiteiten en gesprekken. Denk aan de taalbarrière: mocht de nieuwe medewerker al Nederlands kunnen spreken, oefen dit dan samen en laat diegene uitpraten. Je wil dat diegene zo snel mogelijk integreert en Nederlands kan, zorg dat Nederlandse collega’s daarom niet ‘even makkelijk in het Engels over gaan’, maar echt iemand helpen bij het taalproces. Dit is natuurlijk lastiger wanneer iemand nog helemaal geen Nederlands kan. Je wil niet dat iemand zich buitengesloten voelt, communiceer dan in het Engels als diegene bij het gesprek zit en maak tijd voor soms een Nederlands gesprek om te oefenen.

 

Kortom: er komt meer kijken bij het aantrekken en aannemen van een internationale medewerker, maar dit brengt zeker ook mogelijkheden met zich mee. Weet daarbij: hoe groter het internationale team, hoe makkelijker het wordt!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!