Tips voor het creëren van een open cultuur: waar fouten maken is toegestaan!

Een growth mindset helpt je groeien – niet alleen als persoon, maar ook als bedrijf. Bedrijven waar een open cultuur heerst en veel mensen werken met een growth mindset zijn succesvoller. Ze passen zich sneller aan, staan open voor nieuwe trends en zijn veerkrachtiger. Fouten maken mag, want hier leer je alleen maar van. Maar hoe ontwikkel je zo’n cultuur? Je leest het hier!

Creëer een cultuur waar fouten maken mag – juist!

Wanneer er voor de medewerkers ruimte is om fouten te maken, is het makkelijker voor hen om een growth mindset te ontwikkelen. En zo leidt fouten afstraffen tot een fixed mindset. Het is als werkgever dus belangrijk om een open cultuur te creëren waar medewerkers fouten mogen maken en waar zij de ruimte hebben om te experimenteren. Let wel op dat je het ook echt nakomt. Veel leiders zeggen dat je fouten mag maken, maar handelen daar niet naar. Vaak kopieren mensen gedrag van hun manager. Prikkel daarom je medewerkers om fouten te maken. Bied de ruimte om te experimenteren en bespreek daarna samen hoe het ging.

Organiseer een wekelijkse teammeeting

Geef iedereen, en jezelf, de ruimte om te evalueren. Met de wekelijkse teammeeting bespreek je de successen en fouten van afgelopen week. Brand iemand niet af op iets dat niet goed is gegaan, maar evalueer samen wat jullie ervan hebben geleerd. Zet het leerpunt in de spotlights. Net als natuurlijk het succes dat wordt geboekt. Houd hierbij wel in gedachten, dat het goed is om diegene niet persoonlijk in het zonnetje te zetten, maar het succes samen te vieren. Door alles samen te vieren en van dingen te leren, verklein je het onderscheid en blijft de focus op het leren en groeien.

Creëer een feedback cultuur

Feedback geven en ontvangen hoort erbij, het geeft een duidelijk beeld wat leerpunten zijn. Door een open feedback cultuur te creëren, en feedback niet te zien als iets negatiefs, leren mensen sneller bij. Leg de focus van feedback echt op het ontwikkelen van jezelf of de ander. Hier help je de ander juist mee. Geef hier als manager dan ook een voorbeeld. Vraag zelf om feedback en neem dit mee!

Nieuwe taken stimuleren

Stimuleer medewerkers om dingen te doen die zij nog nooit eerder hebben gedaan. Door vaker nieuwe dingen uit te proberen en fouten te maken, leg je de lat lager om nieuwe dingen te blijven proberen en fouten te maken. Daarbij bevordert het mixen van teams ook de creativiteit. Laat vooral ook merken dat het goed is om hulp te vragen. Zorg dat er genoeg ruimte is om hulp te vragen, om te groeien als bedrijf en persoon.

Geef vertrouwen en waardering

Belangrijk bij het stimuleren van een growth mindset is werknemers het vertrouwen geven dat ze iets kunnen doen en dat het niet uitmaakt als het niet in een keer goed gaat. Spreek waardering uit wanneer iemand heeft geleerd van zijn of haar fouten, wanneer iemand iets spannends of nieuws is aangegaan en waneer iemand goede feedback geeft. Leg de focus van complimenten en waardering op de groei van mensen.

Met een open cultuur waar groeien voorop staat, geef je je medewerkers iets mee. Het is tegenwoordig steeds belangrijk om jezelf op je werk te kunnen blijven ontwikkelen. Wanneer er altijd ruimte is om te groeien, zullen medewerkers ook minder snel vertrekken. Daarbij ontwikkel je ook een hechtere band tussen je medewerkers. Vooral blijven leren en ontwikkelen dus!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!