Waarom zijn er kandidaten die ghosten? En wat kun je ertegen doen?

De term ‘ghosten’ wordt steeds vaker gebruikt. Niet alleen in de datingwereld, maar ook in het bedrijfsleven komt het steeds vaker voor: kandidaten die ineens niets meer van zichzelf laten horen. Netjes is het zeker niet; toch gebeurt het steeds vaker. En hoewel je er weinig invloed op hebt als het eenmaal is gebeurd, zijn er toch een aantal dingen die je er tegen kunt doen om het te voorkomen. Welke dat zijn? Je leest het hier!

Het fenomeen ghosten

Het fenomeen ‘ghosten’ is voor het eerst gesignaleerd in de datingwereld. Door het gebruik van social media en met de opkomst van datingapps zoals Tinder, kwam het steeds vaker voor dat iemand het na een paar dates ineens liet afweten. Of eigenlijk: helemaal niets meer liet weten. Lullig? Nogal! Helaas lijkt de trend nu ook te zijn overgewaaid naar het bedrijfsleven: en dan vooral tijdens het sollicitatieproces.

Ghosten tijdens het sollicitatieproces

Weken- of misschien wel maandenlang wordt er gezocht naar de juiste kandidaat. Het perfecte profiel wordt gevonden en het eerste contact is gelegd! De kandidaat heeft een positief eerste of tweede gesprek met het bedrijf, en er wordt zelfs een aanbod gedaan. En dan plots: radiostilte. De kandidaat wordt gecontacteerd, er worden reminders gestuurd, maar er wordt geen gehoor meer aan gegeven. In deze fase kun je wel vanuit gaan dat je bent ‘geghost’. Helaas, maar waar.

Waarom kandidaten ghosten

Indeed heeft onderzocht in welk stadium van de sollicitatieprocedure kandidaten het vaakst ghosten. In vijftig procent van de gevallen gaat het om een ‘no show’ bij het sollicitatiegesprek. In 46 procent reageren kandidaten niet meer op een bericht en zelfs tijdens de contractfase is er nog een aantal procent dat niets meer van zich laat horen. En hoewel het natuurlijk nooit netjes is, zijn er toch een aantal redenen waarom kandidaten dit doen. Hieronder lees je welke redenen dat zijn en wat je ertegen kunt doen!

1. De sollicitatieprocedure duurt te lang

Het kan zo zijn dat een sollicitatieprocedure veel langer duurt dan normaal, of dan kandidaten gewend zijn. Misschien is de sollicitatieprocedure te zwaar in verhouding met de rol. In zo’n geval kunnen kandidaten geïrriteerd raken en afhaken.

Wat kun je ertegen doen?

Maak de sollicitatieprocedure zo efficiënt mogelijk. Dat houdt in: zorg ervoor dat je er met zo min mogelijk tijd, achterkomt of iemand bij jouw bedrijf en de rol past. Maak het voor jezelf en voor de kandidaat zo makkelijk mogelijk. Maak je een procedure te lang of te zwaar? Dan maak je de drempel voor een kandidaat al snel te hoog en zullen ze sneller afhaken.

2. De kandidaat is zelf ook vaak geghost

Bedrijven worden niet altijd alleen maar door de kandidaat geghost: het gebeurt ook geregeld andersom. Een kandidaat zit midden in een sollicitatieproces en ineens hoort hij of zij niets meer van het bedrijf of de recruiter waar diegene mee in contact was.

Wat kun je ertegen doen?

In dit geval geldt: wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet! Zorg ervoor dat jij nooit degene bent die niets meer van zichzelf laat horen. Wees snel in het geven van feedback en zit kort op de kandidaat, zodat hij of zij het gevoel krijgt dat je er mee bezig bent. Heb je echt geen tijd om snel te reageren? Laat dit dan ook aan de kandidaat weten!

3. Er is geen klik

Een kandidaat komt op gesprek en alles wijst op een match. Toch ontbreekt er voor de kandidaat iets: een klik. In sommige gevallen gaat het mensen puur om gevoel. Is dat gevoel niet helemaal goed? Dan vinden kandidaten dat vaak lastig om aan te geven. Is het antwoord dan om niets meer van jezelf te laten horen? Nee! Maar toch is dat wel wat er vaak gebeurt.

Wat kun je ertegen doen?

Zorg ervoor dat een kandidaat zich zo op zijn gemak voelt bij jou als recruiter of HR-manager, dat ze dit soort dingen met jou kunnen bespreken. Geef aan dat jij er juist voor bent om mee te sparren en jouw zorgen tegen uit te spreken. Zo zal een kandidaat sneller aangeven of er wel of geen klik was tijdens het sollicitatiegesprek en kun je hier weer op inspelen!

4. Geen ‘nee’ durven zeggen

Een recruiter steekt veel tijd in het sollicitatiegesprek met een kandidaat. Als de kandidaat er dan uiteindelijk achterkomt dat de functie hem of haar toch niet helemaal ligt, kan het soms lastig zijn om dit te bekennen. Ook in zulke gevallen zijn er kandidaten die er dan voor kiezen om dit niet met een recruiter te delen, maar gewoon geen contact meer opnemen.

Wat kun je ertegen doen?

Ook hierbij geldt: zorg ervoor dat de kandidaat zich bij jou op zijn of haar gemak voelt en dat iemand eerlijk naar jou kan zijn over zijn of haar gevoel richting de baan.

5. Angst dat de sollicitatie bekend wordt

Als kandidaten erg twijfelen om over te stappen naar een ander bedrijf, omdat ze bijvoorbeeld door een recruiter zijn overgehaald om toch het gesprek aan te gaan, kan hij of zij ineens paniek krijgen na het gesprek. Deze kandidaten zijn bang dat ze de foute keuze maken en dat hun huidige werkgever erachter komt dat ze aan het solliciteren zijn. Ook dan komt het voor dat je ineens niets meer van ze hoort.

Wat kun je ertegen doen?

Ga allereerst zorgvuldig om met de informatie die je van jouw kandidaat krijgt en geef ook aan dat je hier zorgvuldig mee omgaat. De kandidaat moet jou kunnen vertrouwen en pas dan kun je hem of haar op zijn gemak kunnen stellen.

6. Onverwachte gebeurtenissen

Natuurlijk kan het zo zijn dat er van alles speelt in iemand zijn of haar leven, waar jij niets van af weten. Als recruiter of HR-manager kom je er niet altijd achter wat dit is, maar je zult het toch moeten respecteren. Omdat je nooit precies weet wat er is gebeurd als je niets meer van iemand hoort, is het belangrijk dat je het in ieder geval een aantal kansen geeft, voordat je de hoop volledig opgeeft.

Wat kun je ertegen doen?

Wees respectvol en doe geen aannames. Ga er niet meteen vanuit dat je bent geghost, maar geef iemand de kans om de reden toe te lichten. Geeft iemand aan wat meer tijd of ruimte nodig te hebben om een beslissing te maken? Geef hem of haar dit dan! Probeer altijd met een kandidaat mee te denken.

Kortom:

Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen. Ben je eenmaal geghost? Dan is de kans erg klein dat de kandidaat nog over de brug komt. Ook is het natuurlijk de vraag of een bedrijf hier zelf nog voor openstaat. Een persoon die niets meer laat weten, komt natuurlijk niet erg betrouwbaar over. Maar doe er van te voren alles aan om te zorgen dat het contact nooit verbroken wordt. Stel iemand op zijn gemak, geef mensen de kans om hun hart te luchten en zorg ervoor dat alle gesprekken efficiënt en zo fijn mogelijk verlopen!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!